Fem fremragende fodbolddokumentarer

Vi har fundet fem særdeles fremragende dokumentarer om det smukke spil frem, som du kan hygge dig med i juledagene.

Er du ikke i humøret til at se Home Alone, Die Hard, Fars fede juleferie og alle de andre klassikere, der hvert år løber skærmen sidst i december, så var det måske en idé at få set nogle solide fodbolddokumentarer i stedet for.

Det er kun i England, de spilles fodbold over julen, så er man fan af det smukke spil, så kan højtiden føles som lidt af en kold tyrker.

Der er derfor al grund til at gå set nogle af dokumentarfilm om sporten, som man ikke nødvendigvis kan finde tid til i resten af året, hvor der konstant er en kamp i kassen eller på stadion, man bare må se.

DR Sporten har fundet fem anbefalinger frem.

Hero

Den måske flotteste film af alle. Speaken står den engelske gentleman Michael Caine for, soundtracket er leveret af keyboardvirtuosen Rick Wakeman og filmens altoverskyggende stjerne er verdens bedste fodboldspiller nogensinde, den argentinske 10'er Diego Armando Maradona.

Vi er med andre ord i særdeles godt selskab i denne flot fortalte gennemgang af VM-slutrunden i Mexico i 1986, hvor det danske landshold naturligvis også fylder en del.

Alt i filmen er uovertruffent lækkert. Grafikken, spilledragterne, de let sløvede og smågrynede billeder og eneste beklagelse må være, at det ikke lykkedes dynamitdrengene at gå hele vejen, da Emilio Butragueño og Spanien som bekendt kom i vejen. Men når det nu ikke kunne være anderledes, så er det en stor trøst, at Maradonas største triumf er så fornemt præsenteret.

Keane + Vieira – Best of Enemies

Skulle du have glemt, hvad vindermentalitet er, så er "Best of Enemies" filmen for dig. Den irske bulldog Roy Keane og den franske hardhitter Patrick Vieira personificerede rivaliseringen mellem Manchester United og Arsenal i slutningen af halvfemserne og frem.

De to store personligheder ser i filmen tilbage på den tid, hvor den hårde interne kamp imellem dem gjorde dem begge bedre. Kampene mellem Manchester United og Arsenal bragte det bedste og værste frem i både Keane og Vieira. Det var en herlig tid.

The Two Escobars

Har du set Netflix-serien 'Narcos', så ved du, hvem den colombianske selverklærede Robin Hood-narkobaron, Pablo Escobar, er. Og så du VM i 1994, så husker du helt sikkert forsvarsgeneralen Andrés Escobar, der med et selvmål i en kamp mod værtsnationen USA var medvirkende til, at et meget talentfuldt colombiansk landshold ikke fik udløst sit fulde potentiale i slutrunden.

I 'The Two Escobar' følger vi baronen og generalen, der trods efternavnet ikke er i familie med hinanden, men hvis skæbner begge tager deres udspring i byen Medellín. Der skal ikke afsløres for meget, men filmen er et fascinerende indblik i den colombianske under- og fodboldverden, der hører sammen på godt og ondt.

Gladiatorerne

Den engelske Premier League er den mest profilerede liga i verden, men sådan har det ikke altid været. I 80'erne var den italienske Serie A den mest attraktive liga, og flere danske profiler var blandt de verdensstjerner, der løftede Italiens bedste række.

I 'Gladiatorerne' fra 1985 møder vi blandt andre Preben Elkjær, Klaus Berggreen og Michael Laudrup, men også store udenlandske stjerne som Karl-Heinz Rummenigge, Liam Brady og Diego Maradona. Hvis du ikke får lyst til noget Serie A-fodbold efter at have set denne film, så kommer du aldrig til det.

Filmen er tilrettelagt af Ole Larsen og Alfrede Tesio, der kommer godt rundt om fodboldens betydning for Italien.

Sócrates and Corinthian Democracy

En lidt overgearet Eric Cantona præsenter her historien om den brasilianske elegantier, demokrat og lægeuddannede fodboldhjerne og landsholdsanfører Sócrates. Midtbanespilleren med den aristokratiske statur var en mand af folket, der ikke kun kæmpede for sejre på banen, 'doktoren' søgte også at nå sine mål udenfor banen.

Sócrates blev sammen med en helt speciel gruppe af spillere i den brasilianske klub Corinthians en del af en demokratisk fodboldbevægelse midt i et brasiliansk diktatur.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk