Fifa-boss kalder Trump for en sand 'sportsmand' i bemærkelsesværdigt bejleri for fodboldens fremtid

USA's værtskab for fodbold-VM i 2026 er altafgørende for Gianni Infantino.

I Davos mødes folk med store penge, stor indflydelse - og store egoer.

Tidligere på ugen holdt Donald Trump hof ved det årlige topmøde for politikere og erhvervspinger, og til middagsselskabet havde han inviteret præsidenten for det internationale fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, til at indlede aftenseancen.

Den mulighed lod fodboldbossen ikke passere.

- Præsident Trump er uden tvivl en sportsmand. Jeg har i løbet af mit liv været så heldig at møde nogle af de mest talentfulde fodboldspillere. Og præsident Trump er gjort af det samme stof.

- Han er et konkurrencemenneske. Han vil dyste, han vil vinde. Han ønsker at vise, hvem der er bedst. Han siger, hvad mange rent faktisk tænker, og endnu vigtigere: Han gør efterfølgende, hvad han siger, lød det blandt andet fra Gianni Infantino.

Se et lille uddrag af Gianni Infantinos tale her:

Og selvom optrinnet ude fra kan se bizart ud, er der en god grund til Fifa-chefens smiger, vurderer DR Sportens fodboldkommentator, Henrik Liniger:

- Når Infantino holder så indsmigrende en tale over for Trump, skyldes det to forhold. For det første gør han det, fordi han mener, at talen vil falde i god jord hos Trump. For det andet ser Infantino USA og Nordamerika som det klart største vækstområde for fodbold.

- Set med manges øjne er Infantinos smiger for meget af det gode, men det vigtigste spørgsmål i denne sammenhæng er, om Trump synes, at det er for meget af det gode. Og det virker umiddelbart ikke sådan, siger Henrik Liniger.

Et (nyt) amerikansk fodbold-boom?

I 2026 skal VM afholdes i USA, Canada og Mexico med hovedvægt i Trumps hjemland.

Det var også tilfældet i 1994, men dengang havde slutrunden i USA ikke de ønskede afledte effekter. Fodbold er stadig en mindre sportsgren i USA, og pengekassen hos Fifa fik ikke over tid den forventede vitaminindsprøjtning.

- Man vil ikke stå i den samme situation efter VM i 2026. Det VM skal være det endegyldige folkelige gennembrud for fodbold i USA, og slutrunden er en helt essentiel del af Fifas strategi. Derfor vil Infantino gå langt for, at den siddende amerikanske præsident føler sig forpligtet til skabe en succes.

- Hvis ikke VM i 2026 smitter positivt af på verdensfodbolden – også økonomisk, så er det formentlig enden på Infantinos præsidentperiode, siger Henrik Liniger.

Der er derfor meget på spil for fodboldpræsidenten, men han virker ikke til at være tynget af ansvaret. Tværtimod. Infantino er ikke bleg for at betræde både bonede gulve og trykke magtfulde næver i sin jagt på at udbrede sit fodboldimperium.

Se et lille uddrag af Donald Trumps tale i videoen herunder:

Selvforståelsen og adgangen fejler ikke noget.

- Både Infantino og hans forgængere har set sig selv som præsident blandt andre præsidenter, men i virkelighedens verden er der jo trods alt stor forskel på at være folkevalgt leder for en nation og medlemsvalgt leder af en forening, som Infantino dybest set er, siger Henrik Liniger.

Bejleri med omvendt fortegn

Tildelingen af et fodbold-VM er normalvis en kampplads for håbefulde bejlernationer, som kæmper om Fifas gunst.

Men med drømmen om det store fodboldgennembrud i USA er frieriet denne gang gået den anden vej: Fifa og Infantino ville for enhver pris have VM til ”land of opportunity”.

 • Fifa-præsident Gianni Infantino og den russiske præsident Vladimir Putin beundrer VM-trofæet ved finalen i Rusland i 2018. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)
 • I 2017 havde Infantino muligheden for at møde den kinesiske præsident Xi Jinping for at tale om fodboldens rolle i den folkerige nation. (Foto: pool © Scanpix)
1 / 2

Og hvad har fodboldbossen så at tilbyde i bytte for værtskabet? I sin tale ved mødet i Davos lovede han, at udsigten til en VM-slutrunde kan føre til hele én million amerikanske jobs i fodboldsektoren.

- Jeg har meget svært ved at se, hvor alle de job skulle komme fra. For i modsætning til eksempelvis Qatar og Rusland skal der jo ikke være de store stadionbyggerier i USA. Og det ville være en tilsnigelse at tælle de frivillige under en slutrunde med i jobstatistikkerne, siger Henrik Liniger.

Selvom Infantino viste storpolitisk opportunisme ved middagsselskabet i Davos, skal man ikke glemme, at han trods alt var inviteret af Donald Trump og ikke selv tog ordet.

Fodbold har også statsmændenes opmærksomhed.

- Det fortæller, at fodbold på verdensplan både er en økonomisk og folkelig magtfaktor. Sporten har en rækkevidde og global interesse, som også Trump har opdaget, siger Henrik Liniger.

World Economic Forum finder sted hvert år i Davos

  • Det officielle formål er at få ledere inden for politik, erhverv og samfund til at finde løsninger på verdens udfordringer.

  • Blandt de knap 3.000 deltagere på den officielle deltagerliste er statsledere, topdirektører og trendsættere fra hele verden.

  • Mødet arrangeres af den private organisation World Economic Forum.

  • Midlerne til mødet kommer fra private virksomheder – danske virksomheder med tilknytning er blandt andre A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Ørsted, Vestas og Lego.

  • Mange deltagere bruger mødet som en eksklusiv mulighed for at komme tæt på og knytte forbindelser til magtfulde ledere på tværs af politik og økonomi.

  • Det første møde blev afholdt i Davos i 1971. World Economic Forum finder sted hvert år i Davos.