FIFA frikender Qatar for VM-korruption men kritiserer England

Der er ikke fundet beviser for, at Qatar fik tildelt VM-værtskabet 2022 takket være bestikkelse. Det engelske fodboldforbund kritiseres.

FIFA-præsident Sepp Blatter. (© Scanpix)

Der bliver ikke en ny afstemning om værtskabet for fodbold-VM i 2022, som Qatar blev tildelt tilbage i december 2010.

En rapport, som er udarbejdet for det internationale fodboldforbund FIFA's etiske komité, afslører ganske vist, at der var flere episoder i processen frem mod afstemningen, som ikke var helt fine i kanten, men de er angiveligt i småtingsafdelingen.

- Effekten af disse hændelser på processen som helhed er langt fra den tærskel, der ville kræve en tilbagevenden til budrunden eller genåbne den, skriver komitéens formand Hans Joachim Eckert i et 42 sider langt resumé af rapporten.

Specifikt om Qatar hedder det:

- Der er visse indikationer på potentiel problematisk opførsel af bestemte personer i forhold til Fifas etiske regler.

Der har også været et tæt parløb mellem den daværende præsident for det asiatiske fodboldforbund, Mohamed Bin Hammam og delegationen fra Qatar, men der er altså ikke fundet konkrete beviser på korruption.

England kritiseres

Mens Qatar går fri af kritik og dermed ikke står over for at miste værtskabet til VM 2022, så bliver det engelske fodboldforbund, FA, kritiseret for sine metoder i forbindelse med buddet på værtskabet 2018.

FA har angiveligt forsøgt at vinde Trinidad og Tobagos stemme ved at betale for en galamiddag og lade landets U20-landshold placere en træningslejr i England. 

England fik kun to stemmer i jagten på værtskabet.

Kun resumé offentliggjort

FIFA har afvist at offentliggøre den fulde rapport på 430 sider, fordi der er personer, der har afgivet forklaring under betingelse af anonymitet.

I stedet har FIFA offenliggjort et resumé på 42 sider. Læs det her.

Selv om rapporten ikke får konsekvenser for de lande, der har været involveret i budrunderne, så har FIFA varslet, at der vil blive rejst sager mod unavngivne enkeltpersoner, der har handlet ulovligt.

/ritzau/

Facebook
Twitter