Fifa-kandidaterne: Sheiken, advokaten, prinsen, fangen og diplomaten

Vi giver dig her overblikket over, hvem de meget forskellige kandidater er.

Få et overblik over de fem kandidater til Fifas præsidentpost. (Foto: STF © Scanpix)

Når 207 medlemslande fredag i Hallenstadion i Zürich skal afgøre, hvem der som ny præsident for Fifa skal rydde op efter den skandaliserede og bortdømte Sepp Blatter, står valget mellem fem kandidater. Vi giver dig her overblikket over, hvem de forskellige kandidater er.

Favoritten

Sheik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa

50 år, Bahrain

Sheik Salman meldes i sejsrsikkert humør op til valget Zürich. Bahraineren ventes at hente de fleste stemmer fra Asien og Afrika. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Paratviden

Som fætter til kongen af Bahrain er Sheik Salman født til at bestemme. Det har han bl.a. gjort som præsident for Bahrains nationale fodboldforbund og, siden 2013, som frontfigur for Asian Football Confederation (AFC), en af Fifa’s regionale føderationer. Han er desuden en af seks siddende vicepræsidenter i verdensfodboldorganisationen og dermed medlem af dens magtfulde eksekutivkomité.

Bonusinfo

Sheiken holder af vildsvinejagt og med Manchester United – begge dele stiller efter sigende store krav om udholdenhed.

Skandaler

Da Sheik Salman i oktober 2015 officielt meldte sig som præsidentkandidat, blev bekendtgørelsen prompte mødt med protester fra alverdens menneskerettighedsorganisationer. De henviste alle til en sag fra 2011, hvor Sheik Salman i sin egenskab af præsident for Bahrains fodboldforbund havde ledet en komité, der udpegede sportsudøvere, der havde deltaget i regeringsfjendtlige demonstrationer under Det Arabiske Forår.

Omkring 150 demonstranter blev ifølge menneskerettighedsorganisationen BIRD fængslet og tortureret, heriblandt Alaa Hubail, årets fodboldspiller i Asien i 2004 og Bahrains største fodboldstjerne nogensinde med 29 mål i 73 kampe. I et interview med ESPN har landsholdsspilleren sagt om sin tre måneder lange fængsling: ”De tog mig ind i et rum, hvor de tæskede mig. En af mændene, der slog mig, sagde: ’Jeg brækker dine ben’.”

Siden har Hubail afvist, at Sheik Salman skulle have beordret torturen – en udmelding, som spilleren ifølge menneskerettighedsorganisationerne blev presset til, da sheiken skulle have sin kandidatur godkendt af Fifa, og spilleren i øvrigt redde sin karriere. Præsidentkandidaten selv har i flere tilfælde afvist beskyldningerne: ”Jeg har kun et spørgsmål: I taler om beskyldninger - har I beviserne?”

Valgprogram

Sheik Salman blev godkendt af Fifa’s etiske komité uden anmærkninger og konkluderer på sidste side i sit 24 sider lange valgmanifest: ”FIFA har ikke brug for en revolution, Fifa skal bare optimere sine ressourcer og forbedre sine arbejdsgange (…).” Bahraineren har officiel opbakning fra både de asiatiske (46 stemmer) og afrikanske (54) føderationer.

Venner og fjender

Sheik Salmans argeste fjende i valgkampen har været Jordans Prins Ali. De har hadet hinanden, siden bahraineren i 2014 fravristede jordaneren vicepræsidentposten i Fifa. Manøvren blev udført med afgørende hjælp af Kuwaits Sheik Ahmad al-Fahad al-Sabah, som beskrives som en af sportsverdenens mest magtfulde figurer. Hvorfor? Fordi han er medlem af Fifa’s eksekutivkomité og et hav af nationale, regionale og verdensomspændende olympiske komiteer og kommissioner, herunder IOC’s solidarity commission, som hvert år fordeler eftertragtede 600-700 mio. kr. til de nationale olympiske komiteer.

Hvor Sheik Salman altid optræder med rolig stemmeføring og fremstår relativt farveløs med sine tonede, uindfattede briller og nydeligt trimmede overskæg, kan Sheik Ahmad kendes på sit omgivende hold af bodyguards og sine glinsende tilbagestrøgne, skulderlange krøller. De har til gengæld ledelsesprincipper fra feudale monarkier til fælles, og flere analytikere peger på, at deres dagsorden er at bygge de mellemøstlige oliestater op som et magtcentrum i sportsverdenen: Dubai og Qatar skal vinde værtskaber, mens Bahrain og Kuwait går efter sportspolitisk indflydelse. Den mission ville den demokratisk sindede og lige lovligt oprydningsivrige Prins Ali kun forstyrre, og derfor måtte han køres af banen.

Han kan også vinde

Gianni Infantino

45 år, Schweiz/Italien

Gianni Infantino trådte til som Europas spidskandidat, da et stod klart, at Uefa-præsident Michel Platini ikke ville have held med at appellere sig ud af sin karantæne fra al fodboldaktivitet. (Foto: Patrick B. Kraemer © Scanpix)

Paratviden

Han er advokat og har gjort karriere i det europæiske fodboldforbund (UEFA) siden 2000. Fra 2009 har han været forbundets generalsekretær. Han meldte sig på opfordring af UEFA’s eksekutivkomité som kandidat få timer før Fifa’s tilmeldingsdeadline 26. oktober 2015, da det syntes usandsynligt, at Michel Platini, forbundets hidtidige spidskandidat og Infantinos nære ven, ville kunne appellere sig ud af sin otte år (for nyligt reduceret til seks) lange karantæne fra al fodboldaktivitet.

Bonusinfo

Gianni Infantino bærer to statsborgerskaber, har fire børn og taler fem sprog flydende (fransk, tysk, engelsk, italiensk og spansk).

Skandaler

Ingen kendte.

Valgprogram

Infantino har som UEFA’s generalsekretær arbejdet som UEFA-præsident Michel Platinis højre hånd med udvidelsen af EM-slutrunden fra 16 til 24 hold. Netop den erfaring vil han tage med sig til Fifa: Visionen er at ekspandere VM-slutrunden fra 32 til 40 hold. Forslaget forventes at skaffe europæeren stemmer fra mindre medlemsforbund uden for Europa, som pludselig, som Albanien og Wales har gjort det til et EM, øjner muligheder for at nå en slutrunde. Han vil ligeledes arbejde for, at et VM-værtskab kan tildeles en hel region. Forbilledet er EM-slutrunden i 2020, der afvikles i 13 forskellige lande. Igen: Små forbund kommer tættere på inderkredsen. Og igen: Der er stemmer at hente hos de små forbund. Senest har han målrettet flirten mod Afrika, da han bestemt ikke vil udelukke, at Fifa’s kommende generalsekretær skal være en afrikaner.

Gianni Infantino har officiel opbakning fra UEFA (53 stemmer) og det sydamerikanske forbund (CONMEBOL) (10), men han har selv meldt ud, at han kan vente stemmer fra en hel del afrikanske forbund, som dermed, i den hemmelige afstemning, bryder med den afrikanske føderations støtte til Sheik Salman.

Venner og fjender

På hans kampagnehjemmeside www.fifaforward2016.com melder pensionerede og nuværende stjerner som Hierro, McManaman, Zanetti, Buffon, Gattuso, Figo og Roberto Carlos deres støtte. Ligesom trænerkapaciteter som Mourinho og Capello flankerede ham, da han 1. februar på Wembley præsenterede sin såkaldte 90-dages-plan for sin første tid som Fifa-præsident.

Outsideren

Prins Ali Bin Al Hussein

40 år, Jordan

Prins Ali forsøgte allerede på Fifa-kongressen i 2015 at vælte den siddende præsident Sepp Blatter. Jordaneren tabte stort – blot for at se schweizeren selv trække sig få dage efter valget. (Foto: Patrick B. Kraemer © Scanpix)

Paratviden

Sig helst følgende til din borddame/-herre inden første glas vin: Prins Ali er tredje søn af Jordans Kong Hussein (11 børn i alt), og andet barn af kongens tredje kone (ud af fire), Dronning Alia (døde i et helikopterstyrt i 1977). Eller hvis din borddame/-herre er mere Politiken- end Billed-Bladet-segmentet: Prins Ali burde som direkte efterkommer, i 43. led, af profeten Muhammed have modtaget en undskyldning fra Tøger Seidenfaden for Politikens genoptrykning af Muhammedtegningerne.

Du kan også bare nøjes med: Prins Ali er uddannet på Royal Military Academy Sandhurst, inden han gjorde karriere med rang af brigadegeneral i den jordanske hær. Han er præsident for det jordanske fodboldforbund og præsident og stifter af den vestasiatiske fodboldføderation.

Bonusinfo

1. Han har en fortid som bryder. 2. Han gik med succes i spidsen for at ophæve forbuddet mod hijab i kvindefodbold i 2012.

Skandaler

Ingen kendte.

Valgprogram

Ali skriver som den eneste af kandidaterne direkte i sit valgmanifest, at Fifa bør offentliggøre hele Garcia-rapporten, som organisationen selv bestilte hos den amerikanske statsanklager Michael J. Garcia i 2012. Rapporten undersøger urent trav, herunder køb og salg af stemmer, i forbindelse med afstemningerne om VM-værtskaberne i 2018 og 2022, men Fifa har aldrig offentliggjort Garcias fulde arbejde, som var færdigt i 2014.

Venner og fjender

Michel Platini sagde op til valget 29. maj 2015, da Prins Ali udfordrede Blatter, at en ”stor, stor, stor majoritet” af de europæiske forbund ville bakke ham op. Ali trak sig efter første valgrunde, som Blatter vandt 133-73. Fjender: Se samme afsnit om Sheik Salman.

I den tunge ende -1

Mosima Gabriel ’Tokyo’ Sexwale

62 år, Sydafrika

Sydafrikaneren Tokyo Sexwale har i valgkampen været klart den mest usynlige af alle kandidaterne. Han kan komme sig efter valgnederlaget på sin egen ø i Det Indiske Ocean. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Paratviden

Hvis du synes, navnet er en godbid, så tjek lige cv’et: Tokyo Sexwale er tidligere aktivist i anti-apartheid-bevægelsen og var i 13 år politisk fange på Robben Island, bl.a. sammen med Nelson Mandela. Tokyo Sexwale fik sit kælenavn i sine karateentusiastiske unge år. Tokyo Sexwale var en nøglefigur, da Sydafrika landede VM-slutrunden i 2010. Tokyo Sexwale var minister i fire år i Jacob Zumas regering. Tokyo Sexwale er en af Sydafrikas rigeste mænd med en anslået formue, primært grundlagt i mineindustrien, på omkring 1,4 mia. kr. Tokyo Sexwale ejer desuden en ø i Det Indiske Ocean.

Bonusinfo

Tokyo Sexwale har været vært i den sydafrikanske udgave af tv-reality-showet ’The Apprentice’, hvor spirende iværksættere kæmpede om hans investering.

Skandaler

I januar afviste han anklager i et fransk medie om at have modtaget en bonus på næsten 1,5 mia. kr. for en minehandel i 2007.

Valgprogram

Han er tidligere medlem af Fifa’s antidiskreminerings-taskforce, og han har bl.a. sagt følgende i sin valgkamp: ”Alle (Fifa, red.) præsidenter har været hvide. Vi lever i en mangfoldig verden. Kolonotiden er forbi. Det ville være rigtigt af Europa at vise, at vi alle er kommet videre.” Udmeldingen, i en ellers decideret tilbageholdende kampagne, vandt ikke gehør.

Tokyo Sexwale blev oven i købet afskrevet af sin egen føderation, da den tidligere i år skulle enes om en kandidat. Som Ghanas forbundspræsident Kwesi Nyantakyi sagde, da de havde lyttet grundigt til alle kandidaternes visioner: ”Man finder hurtigt ud af, at nogle af dem er meget seriøse, og at andre ikke har noget at byde på … som Tokyo Sexwale.”

Venner og fjender

Sydafrikaneren har beskrevet Sepp Blatters arbejde for verdensfodbolden som et ”monument”: ”(...) Det er et bjerg, der ikke kan flyttes.” Han uddybede, at han havde talt i telefon med ”sin ven” Blatter samt Platini: ”(...) Skaden er sket og står for eftertiden, men det er jo ikke sådan, at de har begået folkemord.”

Den tunge ende - 2

Jerome Champagne

57 år, Frankrig

Jerome Champagne, fransk diplomat, er den mest åbne præsidentaspirant. Han har som den eneste deltaget i en række valgdebatter uden for Fifa-cirklerne. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Paratviden

Han er gift og har tre børn. Han er tidligere freelancer for magasinet France Football. Og han tjente siden 1983 i det franske diplomati med udsendinger til Oman, Cuba, Los Angeles og Brasilien. Han havde det hele, og så faldt han for Sepp Blatter, da han som Diplomatic Advisor og Head of Protocol for det franske VM-værtskab 1998 blev headhuntet til Fifa. Efter 11 år i Fifa er han i dag selvstændig rådgiver i fodboldmiljøet (for bl.a. det palæstinensiske fodboldforbund og olympiske komité og fodboldforbundet i Kosovo).

Bonusinfo

Holder med St. Etienne (fra før Platini kom til klubben i 1979 - se afsnittet Venner og Fjender), Barcelona (efter at forældrene åbnede en sejlsportsskole i byen) og Frankrig. På Wikipedia er Champagne tillige tituleret ’essayist’, og hans ringetone på mobilen (i hvert fald i 2013) var Red Hot Chili Peppers’ ’Californication’.

Skandaler

Jerome Champagne beskrives som den mest reformivrige af alle kandidater, men hans tætte forbindelse til Sepp Blatter, manden bag det gamle regime, fremstår dubiøs. Jo mere skandaløs Blatter har fremstået, desto mere tavs har franskmanden været om sin tidligere chef. Da Blatter nedlagde sit mandat i juni 2015, udtalte Champagne, at ingen af Fifa’s ”politiske kontroverser” er Blatters skyld, men falder tilbage på eksekutivkomiteen. Udmeldingen tolkes som valgtaktik i forhold til at tækkes Blatters traditionelle vælgeropland i Afrika, Oceanien og Caribien.

Valgprogram

Han vil, trods forbindelsen til det gamle Fifa, reformere, og af samme grund er hans chance for at vinde valget forsvindende lille.

Venner og fjender

Champagne var aktiv i genvalget af Sepp Blatter i 2002 og i valget af Platini som UEFA-præsident i 2007. Han blev angiveligt fyret af Blatter på foranledning af Mohamed Bin Hammam, eksekutivmedlemmet fra Qatar, i 2010, men han har aldrig selv villet kommentere, hvad der skete. Dag 2 efter sin afskedigelse udsendte han dokumentet ’Which FIFA for the Twenty-First Century?’ direkte til samtlige (dengang) 208 medlemsforbund med krav om bl.a. øget demokrati i organisationen.

Oplægget manifesterede ham som en mulig præsidentkandidat. Champagne kunne dog ikke finde de fem nødvendige forbund til at nominere ham til præsidentvalget i 2015, men han har denne gang otte forbund i ryggen. Jerome Champagne bakkes op af selveste Pelé. Og har selv været stærkt kritisk overfor Platini: ”Bare fordi man kan score smukke mål, gør det ikke en til en kvalificeret Fifa-præsident.”

Kilder: