Fifa lukker taskforce mod racisme: Vi har fuldført vores opgave

Der er ikke længere brug for en anti-racistisk taskforce, lyder det fra Fifa. Beslutningen kritiseres fra flere sider.

"Giv racismen det røde kort", lyder det i en af fodboldens antiracistiske kampagner. Nu opløser det internationale fodboldforbund Fifa sin taskforce mod netop diskrimination og racisme. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Det internationale fodboldforbund Fifa har i går opløst sin taskforce mod racisme, der siden oprettelsen i 2013 har arbejdet for at få fjernet racisme og diskrimination fra grønsværen.

Det oplyser nyhedsbureauet AP ifølge flere britiske medier.

Ifølge nyhedsbureauet har Fifa i et brev meddelt medlemmerne af arbejdsgruppen, at gruppen ”til fulde har opfyldt sin midlertidige mission”, og at den derfor opløses med øjeblikkelig virkning.

En beslutning, som generalsekretær i Fifa Fatma Samba Diouf Samoura ifølge BBC i dag har forsvaret i en tale ved den globale fodboldkonference Soccerex.

Beslutningen kommer midt i forberedelserne til VM i 2018, der skal afholdes i Rusland. Landet har – også i fodboldmæssig sammenhæng – haft problemer med diskrimination, og derfor er der store bekymringer knyttet til det kommende verdensmesterskab.

Særligt i den forbindelse har Fifa taget øjet fra bolden, mener nigerianske Osasu Obayiuwana, der er journalist og jurist og sad i arbejdsgruppen indtil dens opløsning.

- Racismen i fodbold forbliver et seriøst problem, der kræver fortsat fokus. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, jeg var chokeret over beslutningen, men det er jeg desværre ikke, siger han ifølge AP.

- Der var stadig vigtige opgaver, arbejdsgruppen kunne have udført, eksempelvis i forbindelse med verdensmesterskaberne i Rusland i 2018, men det er tydeligt, at administrationen i Fifa ikke er af samme overbevisning, fortsætter Osasu Obayiuwana.

Uforståelig timing

Den internationale organisation Kick It Out, der arbejder for tolerance og inklusion i professionel fodbold, har mandag udsendt en pressemeddelelse, der kritiserer Fifas beslutning.

- Kick It Out er uforstående over for Fifas beslutning om at opløse sin anti-racistiske taskforce, står der i pressemeddelelsen. - Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor fordomme, diskrimination og had udgør et stigende problem i Europa og resten af verden, og fodbolden bør vise vejen i bekæmpelsen af netop det, skriver Kick It Out videre.

Organisationen understreger ligesom Osasu Obayiuwana, at arbejdsgruppens opløsning er problematisk set i lyset af de kommende verdensmesterskaber i Rusland.

Fifa: Taskforce har fuldført sin mission

I brevet, der er udsendt til samtlige medlemmer af arbejdsgruppen, forklarer Fifa, at gruppen blev oprettet midlertidigt med det formål at udarbejde anbefalinger til fodboldforbundet.

- Vi kan derfor gladeligt informere om, at samtlige af arbejdsgruppens anbefalinger er blevet implementeret, ligesom alle de projekter, anbefalingerne har foranlediget, er sat i gang, lyder det i brevet.

Som eksempler nævner Fifa introduktionen af et overvågningssystem mod diskrimination, udgivelsen af en ”Good Practice Guide” samt en ny pris, der skal tildeles en person eller organisation, der gør en særlig indsats for diversitet i fodboldverdenen.

Ifølge BBC har Fifas generalsekretær, Fatma Samba Diouf Samoura, i dag forsvaret beslutningen under en tale til den globale fodboldkonference Soccerex.

- Arbejdsgruppen havde et specifikt mandat, som den nu har fuldført, sagde hun til konferencen, hvor hun desuden understregede, at arbejdsgruppens anbefalinger er blevet omsat til et "stærkt program", der skal tackle racisme.

Facebook
Twitter