Fifa-præsident forstår frustrerede kvindespillere

Præmiepengene ved VM er langt højere for mænd end for kvinder. Fifa bør ændre på det, mener spillerforeninger.

Fifa-præsident Gianni Infantino forstår godt, at kvindelige fodboldspillere er frustrerede over at få mindre i præmiepenge end deres mandlige kolleger. (Foto: Michael Buholzer © Scanpix)

Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) magtfulde organ, Fifa Council, mødes fredag i Rwanda, og her er flere emner på dagsordenen.

Fifa-præsident Gianni Infantino vil forsøge at få sine idéer om et mini-VM og et nyt VM for klubhold igennem, men også budgetterne for kvindernes VM i 2019 skal fastlægges.

Sidstnævnte punkt har på forhånd givet anledning til kritik fra flere spillerforeninger.

For selv om den økonomiske pakke for kvindernes slutrunde står til et markant løft, så er niveauet fortsat milevidt fra mændenes VM-slutrunder.

Da de franske mænd blev verdensmestre i Rusland denne sommer, sendte det 38 millioner dollar (248 millioner kroner) ned i kassen hos Det Franske Fodboldforbund.

Ifølge nyhedsbureauet AP fortæller en anonym kilde med indsigt i tallene, at den kvindelige verdensmester i 2019 til sammenligning får fire millioner dollar (26 millioner kroner).

Spillerforeninger råber op

Spillerforeningerne i Australien, Norge, Sverige og New Zealand har forud for fredagens møde skrevet til Fifa, at man mener, at den store mangel på ligestilling økonomisk for VM-slutrunderne bør diskuteres.

Og Gianni Infantino forstår godt, hvorfor henvendelserne er kommet.

- De kritiske kommentarer er helt legitime, for spillerforeningerne og spillerne kæmper for deres egne interesser, og det er kun rimeligt, siger han ifølge AP.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvad der er den rigtige balance, og jeg mener, at vi allerede har rykket os, og der kommer mange flere ryk fremadrettet.

Et af de nye tiltag er, at holdene ved kvinde-VM modsat tidligere får penge til forberedelser. 75 millioner kroner vil blive delt mellem de 24 deltagende nationer.

Der er også afsat godt 55 millioner kroner til at kompensere klubberne, der sender spillere til VM-slutrunden.

Til sammenligning gav Fifa 549 millioner kroner til forberedelse til mændene i Rusland, mens klubberne blev kompenseret med 1,37 milliarder kroner.

Mændenes VM er med afstand den største indtægtskilde for Fifa, og det er Fifas argument for, hvorfor forskellen økonomisk fortsat er så stor.

Men forbundet er klar til at gøre op med det, hvis indtægtskilderne ændrer sig.

- Måske vil kvindefodbold en dag generere flere penge end mandefodbold, siger Fifa-præsidenten.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk