Fifa-præsidenten 'skruer ned for charmen' i snak om VM hvert andet år

Fifa-præsident Gianni Infantino var onsdag knap så ligefrem i sin retorik om forslaget om VM hvert andet år.

Fifa-præsident Gianni Infantino var tilgængelig for pressens spørgsmål onsdag. (Foto: Harold Cunningham © Ritzau Scanpix)

Han må jo have vidst, hvad der var i vente, præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Gianni Infantino, da han onsdag stod til rådighed for pressen.

En byge af spørgsmål om VM i fodbold hvert andet år.

Anledningen var, at Fifa havde holdt et såkaldt Council Meeting, hvor fodboldens fremtid blev diskuteret.

Infantino tog da også ordet fra pressemødets begyndelse og forklarede, at det selvfølgelig ikke var gået Fifas næse forbi, at idéen om VM hvert andet år, har skabt stor debat.

- Min opgave og mit mål som Fifa-præsident er at bringe alle sammen og lytte til alle. Vi er nødt til at mødes, for vi snakker om fodbolden på verdensplan og spillet, der er elsket af milliarder over hele verden.

- Jeg er selvfølgelig opmærksom på, at diskussionerne om en ny fodboldkalender og VM har frembragt stærke reaktioner. Jeg har hørt mange kritiske og negative kommentarer, og jeg har hørt mange entusiastiske og positive kommentarer. Debatten er meget forskellig i forskellige dele af verden, sagde Infantino på pressemødet.

- Jeg er opmuntret af denne debat. Det er en sund debat, sagde Infantino. (Foto: Harold Cunningham © Ritzau Scanpix)

Fifa-præsidenten fortalte, at på mødet forud for pressemødet, var det blevet besluttet, at topmøde i Fifa sidst på året, 20. december helt præcist, hvor fodboldens fremtid igen skal diskuteres. Her forventes det også, at resultaterne foreligger fra Fifas konsultationsproces af forslaget om VM hvert andet år.

- Vi vil fortsætte med målet om at opnå en konsensus med løsninger, der virker til alles fordel. Ved at holde et topmøde senere i år, vil vi have muligheden for at præsentere en plan, lød det fra Infantino.

Men snakken om konsensus og debat markerer også et skifte i Infantinos retorik om VM hvert andet år, påpeger Troels Bager Thøgersen, der er chefredaktør ved Tipsbladet.

- Der er alvorlig tvivl om, hvorvidt Gianni Infantino kan få det nødvendige flertal for sit forslag om VM hvert andet år, og selv hvis han fik det flertal, kunne europæerne sabotere hans VM og gøre det svært eller umuligt at afvikle.

- Derfor begyndte Infantino onsdag at slå bak rent sprogligt og nærmest lægge op til, at han bare var en budbringer og en facilitator, der hjælper en debat om fodboldens fremtid på vej. Han fornemmer nok, at modstanden er stærk, og derfor skruer han ned for charmen, siger Troels Bager Thøgersen.

  • Det er tidligere Arsenal-manager Arsene Wenger (Foto: Thomas coex © Ritzau Scanpix)
  • og den forhenværende amerikanske landstræner Jill Ellis, der står i spidsen for udarbejdelsen af de undersøgelser, Fifa håber at præsentere i december. (Foto: Vanessa Carvalho/Shutterstock)
1 / 2

Det er særligt i de mere etablerede fodboldnationer, at forslaget om VM hvert andet år har mødt stor modstand.

Præsidenten i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Aleksander Ceferin, har truet med et europæisk boykot af VM, mens formændene i de nordiske fodboldforbund har luftet idéen om at melde sig ud af Fifa.

- Det er et mønster, vi har set flere gange med Gianni Infantino og hans store reformplaner i Fifa. Han benytter embedsværket i Fifa og sine støtter i fodboldverdenen til at lancere et stort forslag, og det sker for fuld musik fra samtlige instrumenter i det klassiske orkester.

- Men som vi så har set før, løber Gianni Infantino ind i alvorlig modstand fra især europæerne, der i denne sag har truet med både boykot og en decideret udmeldelse af Fifa, siger Troels Bager Thøgersen.

Fifa-præsident Infantino understregede på pressemødet, at hans rolle er at facilitere forslag og dialog, og at det ikke er ham, der bestemmer. Men det kan også være taktiske overvejelser fra Infantino, at tage afstand fra forslaget, påpeger Troels Bager Thøgersen.

- Nu bliver det spændende at se, om der kommer et nyt forslag, et kompromis eller en anden løsningsmodel, der kan give Infantino de ekstra indtægter og den politiske støtte, han gerne vil have forud for Fifa-præsidentvalget i 2023, siger han.

FacebookTwitter