FIFA spinder milliarder på VM-slutrunden i Brasilien

Det internationale fodboldforbund har fremlagt et rekordstort overskud for 2014, hvor guldkalven blev slagtet i Brasilien.

FIFA har tjent godt på VM-slutrunden i Brasilien. (© Scanpix)

International fodbold er en god forretning. Det beviser det seneste regnskab fra det internationale fodboldforbund, FIFA, der er blevet offentliggjort i dag.

End ikke massive beskyldninger om korruption, negligering af menneskerettigheder og en særdeles upopulær beslutning om at lægge VM i Qatar i 2022 har ændret på det forhold.

VM i fodbold er så populært verden over, at slutrunden i Brasilien sidste år har givet FIFA en rekordstor omsætning på lige over to milliarder dollars eller 14,5 milliarder kroner i 2014.

Det har givet et overskud på 971 millioner kroner til forbundet, der har taget 631 millioner kroner fra det beløb og polstret pengetanken yderligere, så den i alt indeholder 10,5 milliarder kroner.

- Denne succes understreger den enorme appel, som FIFAs flagskib af en turnering indeholder, skriver FIFA selv i forbindelse med regnskabet.

Med den slags beløb er der tilsyneladende heller ingen problemer med at lade det dryppe lidt på de slipseklædte degne, og FIFA har i løbet af sidste år udbetalt 275 millioner kroner i stipendier til eksekutivkomitéen og bonusser til personer i ledelsen.

Regnskabet melder intet om, hvad præsidenten for det hele, Sepp Blatter, har fået, men det kan aflæses, at FIFA har brugt mere på den slags udbetalinger end til Goal-programmet, der skal fordre udvikling af sporten rundt om i verden. Det er der blevet brugt 254 millioner kroner på i alt.

Prisen på en slutrunde

I den mere kuriøse - men absolut ikke billige - ende har FIFA ligeledes investeret 187 millioner kroner i et firestjernet hotel i Zürich i Schweiz.

I og med at VM afholdes hvert fjerde år, vurderer FIFA også sine regnskaber i cyklusser af samme periode for at have et brugbart sammenligningsgrundlag. De fire år, der ledte op til VM i Brasilien, var også rekordgode for det internationale fodboldforbund, der i alt omsatte for 39,5 milliarder kroner, hvilket kastede et overskud på mere end 2,3 milliarder kroner af sig.

Skulle man sidde derude og få lyst til at gøre FIFA rangen stridig og arrangere sin egen VM-slutrunde, så koster en som den i Brasilien i alt 15,4 millarder kroner. Men så er det hele også betalt, selv de 242 millioner kroner som det tyske fodboldforbund kunne stikke i lommen efter finalesejren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk