Fifa vedtager VM-udvidelse: Nu skal Qatar bare overbevises

Gianni Infantino fik i Miami opbakning til at udvide VM til 48 hold allerede fra 2022. Samtidig blev et nyt klub-VM vedtaget.

Fifa præsident Gianni Infantino under mødet i Miami. (Foto: Rhona Wise © Scanpix)

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) vil arbejde videre med Qatar om at udvide VM i 2022 fra 32 til 48 hold.

Det har Fifas øverste organ, det såkaldte Council, fredag besluttet på et møde i Miami.

Samtidig skal der arbejdes på at finde en medvært i Den Persiske Golf til slutrunden.

Fifa-præsident Gianni Infantino har længe talt om at fremskynde den allerede planlagte udvidelse til 48 hold fra 2026 med fire år.

Det står allerede klart, at VM udvides, når slutrunden i 2026 foregår i USA, Canada og Mexico.

DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger har fulgt mødet i Miami tæt, og han er ikke overrasket over den konklusion, der blev nået.

- Situationen er den, at Fifa nu har sagt, at det er det her, vi vil. Nu sætter de sig så ned med Qatar for at finde et andet land, som også kan få nogle kampe. Hvis Qatar siger ja, så er udvidelsen en realitet, og det har man tre måneder frem til næste møde i Paris til at arbejde på.

- Hvordan man så vil overbevise Qatar om, at det her er en god idé, når landet i ni år har troet, at de skulle være eneværter, dét er så spørgsmålet, siger Henrik Liniger.

16 puljer kan blive en realitet

Først på Fifas kongres i Paris i juni vil det altså blive endelig besluttet, om udvidelsen bliver til noget.

Skulle det ske, så vil det strukturen sandsynligvis blive som den, der allerede er planlagt for VM i 2026, fortæller Henrik Liniger.

- Slutrunden skal i så fald spilles med en indledende runde med 16 puljer på tre hold, hvor man ryger videre til en 1/16-delsfinale. Når man gør det på den måde, så kan man holde VM på samme tidsperiode som hidtil, og samtidig skal man ikke spille flere kampe end normalt. Hvis man bliver verdensmester med det nye format, så vil man stadig kun have spillet syv kampe.

Det franske landshold kan sandsynligvis se frem til skærpet konkurrence ved VM i 2022. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

- Fifa og Gianni Infantinos argument er, at det her vil give hele verden chancen for at komme med til VM, og samtidig styrke og udbrede fodbolden på verdensplan. Kritikerne mener derimod, at det her er det glade vanvid, for hvem gider se en masse kampe mellem sportsligt ligegyldige lande, der alligevel ikke kan gå videre, siger Henrik Liniger.

Nyt VM for klubhold vedtaget

Fifa-præsident Gianni Infantino annoncerede ligeledes fredag udvidelsen af klub-VM fra syv til 24 hold.

Turneringen skal spilles hvert fjerde år og afløser landsholdsturneringen Confederations Cup.

Umiddelbart før Infantino bekendtgjorde nyheden, sagde en talsmand for sammenslutningen af europæiske fodboldklubber i ECA, at ingen klubber fra ECA vil deltage i den nye turnering.

Real Madrids Sergio Ramos med beviset på hans holds sejr ved VM for klubhold i december. (Foto: Andrew Boyers © Scanpix)

Her venter også en stor opgave for Fifa, hvis de skal have de europæiske klubber med på vognen, vurderer Henrik Liniger.

- Opgaven for Fifa bliver at overbevise dem om, at det er en god turnering at deltage i – og det bedste argument er penge.

- Samtidig er Uefa naturligvis bange for, at det her kommer til at udvande deres juvel, Champions League. Det er lidt et spørgsmål om Europa mod resten af verden, for der er rigtig mange klubber i lande uden for Europa, som godt kan lide tanken om at skulle møde eksempelvis Real Madrid, siger Henrik Liniger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk