Fik debut, før Messi blev født: 53-årige ’King Kazu’ er verdens ældste professionelle fodboldspiller

Japanske Kazuyoshi Miura har netop underskrevet en ny kontrakt med fodboldklubben Yokohama FC

Kazuyoshi Miura (til højre), har skrevet under på en ny kontrakt med Yokohama FC. Det betyder, at den 53-årige japanske fodboldspiller skal i gang med sin sæson nummer 36 som professionel. (Foto: Keita Iijima)

Michael Laudrup er genial i Mexico, AGF napper guldmedaljer i den bedste danske fodboldrække og Lionel Messi er endnu kun en tanke i forældrenes bevidsthed.

1986 hører på mange måde til en svunden tid i sportens verden. Og dog, for et enkelt sted i dagens fodboldverden lever 1986 i bedste velgående.

Den japanske fodboldspiller Kazuyoshi Miura spillede nemlig sin første kamp som professionel, da han i 1986 løb på banen for det brasilianske hold Santos.

Han vidste næppe dengang, at det opgør skulle blive begyndelsen på en karriere, som 36 år senere stadigvæk ikke havde fundet sin afslutning og han han i 2021 kunne kalde sig verdens ældste professionelle fodboldspiller.

Men ikke desto mindre er det tilfældet. Kazuyoshi Miura eller ’King Kazu’ som de kalder ham i Japan, har nemlig lige underskrevet en ny kontrakt med det japanske hold Yokohama FC, hvor han har slået sine folder siden 2005.

Og det er en bemærkelsesværdig karriere den nu 53-årige levende japanske fodboldlegende har bag sig. I fem årtier har Miura tørnet ud for klubber i både Sydamerika, Asien, Europa og Australien.

Fodboldopvæksten i Brasilien

Kazuyoshi Miura var kæmpe fan af brasiliansk fodbold gennem hele sin barndom, og da hans far havde forbindelser i det sydamerikanske land, flyttede Miura som 15-årige til Brasilien.

Der var ingen professionel liga i Japan, så sambalandet blev vejen ind i fodboldens verden for Miura.

- Jeg kunne ikke sproget, og kulturen var meget anderledes, så jeg var meget ensom, og de første tre måneder var virkelig hårde, har Miura tidligere udtalt til BBC om den første tid i Brasilien.

Han overkom dog både kulturelle og sproglige vanskeligheder, og fra debuten i 1986 frem til 1990 tørnede Miura ud for hele seks klubber i det fodboldglade land.

Stjernen vender hjem og banker Lineker

I begyndelsen af 90’erne vender Miura hjem til Japan, og bliver en af spydspidserne i den storsatsende professionelle fodboldliga, J-League, som skulle forsøge at højne interessen for fodbold i Japan.

I ligaens første sæson bliver Miura kåret til den mest værdifulde spiller.

Og bare lige for endnu engang at sætte karrieren i et tidsmæssigt perspektiv, så slog han i den kåring blandt andre den engelske fodboldlegende Gary Lineker.

Siden tilbagekomsten til Japan, har karrieren hovedsagelig haft rod i den japanske liga. Miura har dog haft et par afstikkere til europæisk fodbold.

I 1994 blev han blandt andet den første japaner i den italienske Serie A, da han nåede 21 kampe og en enkelt scoring for Genoa.

Kazuyoshi Miura (til venstre) i kamp for det japanske landshold i 1997 i en kamp mod Uzbekistan. Miura spillede 89 landskampe og scorede 55 mål. (Foto: Kimimasa Mayama © Scanpix)

Et ikon i Japan

Kazuyoshi Miura fik debut på det japanske landshold i 1990 og stoppede i 2000. Det blev til 89 landskampe og 55 scoringer, men selvom karrieren spænder over snart 40 år, så må Miura sande, at han aldrig nåede et stort mesterskab i nationaldragten.

Alligevel har han for længst opnået legendestatus i Japan, og betegnes af mange som en af de personer, der har betydet mest for fodbolden i solens rige.

Miura har tidligere udtalt, at han agter at fortsætte til han fylder 60 år, og det store spørgsmål er så bare, hvordan han bære sig ad med at holde sig på toppen.

- Jeg bruger selvfølgelig længere tid på at restituere end de unge spillere, men selvom det er hårdt, så driver passionen for fodbold mig til at holde liv i karrieren, sagde Miura til BBC tilbage i september.

Det er ikke mange professionelle sportsudøvere, som kan fejre sin 50-års fødselsdag, mens karrieren stadig kører på fuldt blus. Men der var tilfældes, da Kazuyoshi Miura fyldte 50 år den 26. februar 2017. (Foto: Toru YAMANAKA © AFP or licensors)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter