Fodboldfeber på Færøerne: Miniputnation på tærsklen til europæisk gennembrud

Fodboldklubben KI Klaksvik kan i aften blive det første færøske hold i Europa Leagues gruppespil

Der blæser ofte en stiv kuling på Færøerne, og regnen banker ned fra himlen på den forkerte side af 200 dage om året. Men i aften er det ikke vejret fra moder natur, som fylder på øerne i Nordatlanten. I aften er der fokus på det vejr, som mange færinger holder, når fodboldklubben KI Klaksvik løber på banen til det, som meget vel kan blive en milepæl for færøsk fodbold.

En sejr fra sensationen. Vinder KI Klaksvik over irske Dundalk, skal klubben fra den lille fodboldnation mod nord trille bold med nogle af Europas helt tunge fodbolddrenge. Og hvis alt går, som fodboldfans i det lille ørige ikke tør tro på, så kan de se frem til visit fra storklubber som Napoli, Arsenal, Roma og Leicester.

- Det her er den største klubkamp i færøsk fodbold nogensinde. Der er ingen her på Færøerne, som er i tvivl om det. Der har aldrig været så mange penge på spil, der har aldrig været så meget opmærksomhed, og en færøsk klub har aldrig spillet på en så stor scene, lyder det fra den færøske fodboldjournalist Tróndur Arge, som de seneste mange år har fulgt fodbolden tæt på de vindblæste og regnfyldte øer i Nordatlanten.

Og apropos vejrforhold, ligger det bare til den færøske natur at holde sammen – ikke mindst når det gælder fodboldklubbernes europæiske kampe.

For selvom det er fodboldklubben KI fra landets næststørste by Klaksvik, som sensationelt jagter det forjættede land, så er det med opbakning fra alle ørigets knap 50.000 indbyggere.

- Vi står altid sammen på Færøerne, når vi spiller europæiske kampe. For os handler det om at få så gode resultater i Europa som muligt. Alle hepper på Klaksvik i aften, for det er jo også med til at flytte overliggeren for, hvad vi kan, og hvor stort vi skal og tør drømme i færøsk fodbold, siger Tróndur Arge.

Ikke en gang en drøm – på den gode måde

Midt i hele denne færøske fodbolddrøm står en dansker. Jesper Brinck har spillet for KI Klaksvik, siden han i vinteren 2019 sagde farvel til Brabrand og den danske 2. division og goddag til et fodboldeventyr i det nordlige Atlanterhav.

Og godt nok blev han lokket med, at KI Klaksvik skulle spille europæiske kampe, men det var nok også med en lille undertone af, at de på et tidspunkt ville møde overmagten.

- Jamen det er jo sådan noget, man slet ikke engang drømmer om, fortæller Jesper Brinck på en telefon fra den irske hovedstad Dublin, hvor Europa League-playoff kampen skal spilles torsdag aften.

- Ja, jeg har næsten svært ved at finde ordene, for det er da egentlig fuldstændig uhørt, og skifte fra den danske 2. division og så være så tæt på et europæisk gruppespil halvandet år senere, lyder det fra Klaksvik-danskeren.

Men det er nu engang sådan det er for Brinck, Klaksvik og resten af den lille fodboldnation, som står på tærsklen til sit europæiske gennembrud. En fodboldnation, som først fik deres folkelige gennembrud i 1990, da landsholdet slog Østrig 1-0 i en landets første EM-kvalifikationskamp på mål af skakspilleren Torkild Nielsen og med redninger i målet af Jens Martin Knudsen iført hjemmestrikket tophue.

Jens Martin Knudsen iført sin karakteristiske tophue (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Meget er sket siden da, og Færøerne rider lige nu på en bølge af fodboldsucces, som foruden KI Klaksviks europæiske eventyr også tæller færøsk debut i den tyske Bundesliga, da Jóan Símun Edmundsson i weekenden blev blot anden færing, til at notere spilletid i en af de fem store europæiske ligaer - første færing til at åbne den dør var målmanden Gunnar Nilsen, da han i 2010 spillede 20 minutter for Manchester City i en Premier League-kamp mod Arsenal.

Og så behøver man vel næppe nævne, at Jóan Símun Edmundsson selvfølgelig afgjorde weekendens kamp for Bielefeldt med sin scoring til 1-0. Det er jo bare sådan det er, med færøsk fodbold for tiden. En drøm, som bare bliver ved.

Og det var da også drømmen om at prøve noget nyt, som hev Jesper Brinck væk fra de den danske 2. division, da han lagde kursen mod nord. Men ligefrem europæisk gruppesil, var nok lidt mere, end selv dem med forstand på færøsk fodbold, kunne forestille sig.

- Jeg havde to holdkammerater i Brabrand, som havde spillet i den færøske liga. Og de griner lidt af det hele, for de havde da ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at det var det her de mente, da de sagde, at der altså var nogle gode oplevelser deroppe, griner Jesper Brinck på telefonlinjen fra Irland.

En realistisk mulighed for et færøsk mirakel

Torsdag aften går det så løs, når KI Klaksvik tørner sammen med irske Dundalk. Et hurtigt kig på Uefas rangliste viser, at irerne må betegnes som favoritter – de ligger trods alt nummer 139 mod færingernes plads som nummer 320.

Så jo jo, favoritværdigheden spiller Jesper Brinck da gerne over på irernes banehalvdel, men samtidig er troen på egne evner i fuld færøsk vigør.

- Når vi sidder og ser videoer af dem, synes vi, mulighederne er gode. Det skal afgøres i én kamp, så der kommer da helt sikkert til at være nogle nerver og nervøse ben, men det tror jeg også, der kommer fra dem. De er jo favoritter. De har trukket et færøsk hold i kampen om at komme i Europa League, så for dem er det næsten et endnu større pres, for de har jo fået en drømmelodtrækning, og kan kun skuffe, siger Jesper Brinck.

Jesper Brinck (i blåt) i kamp mod Young Boys fra Schweiz, som FC Midtjylland slog ud af Champions League-kvalifikationen. (Foto: JP © Represented by ZUMA Press)

En drømmelodtrækning er der trods alt også tale om for Klaksvik, som nok næppe havde turde håbe på et playoff-opgør mod Europas nummer 139. Men selvom chancerne er gode, måske de største nogensinde, så er fodboldjournalist Tróndur Arge varsom med at glæde sig på forhånd.

- Vi tør ikke rigtig sige det, for der er ingen på Færøerne, som vil være den, som har sagt, at vi kommer i gruppespillet, lyder det fra Arge, som dog godt alligevel godt vil forholde sig, hypotetisk selvfølgelig, til et færøsk fodboldmirakel i Irland.

- Hvis de vinder, så er det fuldstændig uhørt. Det er utopi, at en færøsk klub kommer i Europa League-gruppespillet. Det er det største, der er sket for færøsk fodbold. Det er der ingen tvivl om.