Fodboldkongen holdt hof i Paris, men var der overhovedet noget at fejre?

Onsdag blev Gianni Infantino genvalgt med klapsalver i Paris. DR Sporten var med på tribunerne.

(Foto: Franck FIfe © Scanpix)

Der var noget nærmest overlegent ved Gianni Infantinos ageren på kæmpescenen i kongrescentret Paris expo Porte de Versailles i det 15. arrondissement i den franske hovedstad, da han onsdag havde inviteret til fest for alverdens fodboldbosser.

Anledningen?

Den schweiziske jurist skulle genvælges til embedet som præsident for det internationale fodboldforbund Fifa, og derfor var der al mulig god grund til at vise sig fra sin bedste side.

Hele syv forskellige sprog nåede Gianni Infantino da også at diske op med som den største selvfølgelighed i løbet af sin officielle adressering til de respektive nationers udsendinge.

- Vi har vendt situationen. På tre år er vi gået fra en giftig og nærmest kriminel organisation til en organisation, der udvikler fodbold, lød det med stor overbevisning fra den kronragede fodboldaristokrat.

Der er kommet ro på

Men har Fifas ubetingede leder formået at vende supertankeren?

Ja, eller i hvert fald delvist, lød svaret fra DBU-formand Jesper Møller, som befandt sig midt i det mægtige kongrescenter omgivet af mørke habitter og pindemadder.

Der er ifølge den nordjyske fodboldboss kommet (mere) ro på bagsmækken i Fifa. Økonomisk gennemsigtighed og reformvillighed var nøgleordene.

- Efter skandalerne for 3-4 år siden var der brug for, at en verdensorganisation som Fifa fik ro på. Der skulle styr på økonomien og vedtages nogle reformer, og det har vi fået. Nu er vi så nået der til, at Infantino for alvor skal eksekvere, vurderede Jesper Møller, der trods sin optimisme over genvalget alligevel øjnede lidt malurt i bægeret ved kongressens form.

Adskillige velproducerede videosekvenser. Nøje tilrettelagt scenebelysning. Og slutteligt efter genvalget blev officielt fik hele forsamlingen også fornøjelsen af nummeret ”Seven Nation Army” af bandet The White Stripes for fuld udblæsning.

- Jeg er nok ikke så stor tilhænger af, at det bliver til et show. For mig er det en generalforsamling og en fodboldpolitisk forsamling, og som halvkølig nordeuropæer synes jeg godt, at han kunne have klaret paragrafferne på den halve tid, var Jesper Møllers dom.

  • Det var en tydeligt bevæget Gianni Infantino, som reagerede på sin forventelige genvælgelse i kongrescentret Paris Expo Porte de Versailles. (Foto: Franck FIfe © Scanpix)
  • Gianni Infantino afslørede fra scenen, at toptræneren José Mourinho (th) med en fortid i blandt andet Real Madrid og Manchester United var den første til at sende en lykønskning. Her ses Mourinho sammen med Real Madrids præsident Florentino Perez kort efter kongressens afslutning. (Foto: Franck FIfe © Scanpix)
1 / 2

At Gianni Infantino adskiller sig fra sin forgænger, den nu 83-årige Sepp Blatter, som i 2015 røg ud med et brag efter en lang række skandalesager, synes dog åbenbart for det utrænede øje.

Samme skole som Blatter

Men ifølge Jan Jensen, der i en lang årrække har fulgt Fifa tæt for Ekstra Bladet og derfor også var i Paris, er nybruddene under den 49-årige Gianni Infantino til at overse.

- Sepp Blatter var til sidst en ældre herre, og nu har vi så fået en ny version. De er begge fra Schweiz, og det virker til, at de er oplært i den samme skole.

- Blatter elskede også at føre sig frem. Han elskede at tale og ikke mindst høre sig selv tale. Den del har Infantino også. Og han sælger sig jo også godt, konstaterede Jan Jensen efter den afrundende presseseance.

Ifølge Jan Jensen bliver der ganske vist hyppigt sat ord på de så radikale ændringer, når det gælder Fifas ændrede gennemsigtighed, og den fortælling blev da også gentaget et utal af gange onsdag formiddag i Paris.

Men Jan Jensen var ikke overbevist. Han savnede større indblik i de reelle arbejdsgange og anti-korruptionsforanstaltningerne internt i Fifa.

Stor indsats for kvindefodbold

Trods sin umiddelbare skepsis imod at hylde Gianni Infantinos nye Fifa, kunne Jan Jensen alligevel finde enkelte succeshistorier at fremhæve.

- Han har ydet en indsats for kvindefodbolden. Da Infantino tog over, var det som om, at kvindefodbold ikke eksisterede. Det har tydeligvis ændret sig, men det skyldes selvfølgelig også, at Fifa kan se en kommerciel interesse.

- Kvindefodbold vil formentlig blive kæmpestort i løbet af de næste 10 år. Der er et marked, og Infantino er mand for at kommercialisere fodbolden, lød det fra Jan Jensen.

At Gianni Infantino har formået at tjene penge til Fifa understregede han selv adskillige gange ved kongressen. 2,75 milliarder dollar svarende til godt 18 milliarder danske kroner har det internationale fodboldforbund stående på opsparingen.

  • Den tidligere Fifa-præsident Sepp Blatter under et berømt pressemøde i 2015, hvor en britisk komiker og aktivist kastede pengesedler efter præsidenten som et udtryk for de verserende korruptionssager. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)
  • Afsløringerne af korruption og magtmisbrug førte i 2015 til en række ransagninger af Fifas kontorer. Her i Miami, USA, hvor FBI bærer kasser ud. (Foto: JAVIER GALEANO © Scanpix)
1 / 2

Penge, som vil komme mange af de 211 stemmeberettigede Fifa-delegerede og deres forbund til gode.

Og spørgsmålet er, om netop Gianni Infantinos bugnende pengekasse er nok til, at han kan sidde roligt på Fifa-tronen.

- Det er en svækket præsident, som har holdt sin kongres, og det synes jeg også, at man kunne mærke på stemningen. Det var ikke den fest, som da han blev valgt første gang for godt tre år siden. Nu vil alle - og især europæerne - se, at hans løfter om gennemskuelighed og demokratisering materialisere sig, vurderede Jan Jensen.

Netop løfter var Gianni Infantino leveringsdygtig ved onsdagens Fifa-topmøde.

Fortsat gennemsigtighedskur. Nultolerance over for korruption. Flere penge til udvikling. Bedre vilkår for kvindefodbolden. Mere fokus på Fifas hovedprodukt: fodbold.

Nu har han så fire år til at modbevise talemåden om, at hvis noget lyder lidt for godt til at være sandt, så er det formentlig også tilfældet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter