Først blev han hyldet. Nu bliver australsk fodboldspiller svinet for sin seksualitet

Josh Cavallo sprang ud som homoseksuel i oktober. Nu beskriver han den homofobi, han oplever fra tribunerne og på sociale medier.

Josh Cavallo skiftede til Adelaide United i 2021. (Foto: Handout)

1,9 millioner mennesker så i oktober en video på det sociale medie Instagram, hvor Josh Cavallo åbent fortalte, at han er homoseksuel.

Fodboldverdenens største spillere og klubber hyldede australieren. Manchester United lovpriste hans ’store mod’, mens FC Barcelona ganske enkelt sagde ’TAK’ på deres officielle kanaler.

Nu får et nyt opslag på Cavallos Instagram-profil opmærksomhed, men det er af en anden karakter.

- Jeg vil ikke lade som om, at jeg ikke så og hørte homofobien i kampen i går. Der er ingen ord, der kan beskrive, hvor skuffet jeg er, skriver han.

Han og holdet, Adelaide United, mødte i går Melbourne Victory, og både på tribuner og sociale medier oplevede han homofobiske tilråb og tilnærmelser.

Josh Cavallo er i dag, ligesom han var i oktober, den eneste åbent homoseksuelle fodboldspiller i professionel fodbold. Netop homofobisk chikane har gjort det svært for ham at tale åbent om sin seksualitet og afholder måske andre fra det, mener Kenneth Reinicke, der er mandeforsker på Roskilde Universitet.

- Sådanne overvejelser går på, hvordan henholdsvis holdkammerater og tilskuere på tribunen reagerer. Og kollektive manderum som fodboldstadions har ikke altid været præget af hyldest til ligestilling og diversitet, siger Kenneth Reinicke.

Derfor ser han det også som værende ’ekstremt vigtigt’, hvordan en foregangsmand som Josh Cavallo bliver taget imod, når han åbent fortæller, at han er homosekuel.

- Der betyder uendeligt meget, hvordan der bliver bakket op omkring en mand, der er så modig, som Josh Cavallo har været, siger Kenneth Reinicke.

Tribunens frirum

Australieren har ikke detaljeret beskrevet, hvilke ord han har lagt øre til, og hvilke tilnærmelser han har læst i sin indbakke.

Men det er homofobien, der fylder.

Ikke at Josh Cavallo blev skiftet ind i kampen efter 55 minutters spil, eller at kampen i øvrigt endte 1-1. Det ærgrer Bo Kampmann Walther, der er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU og har skrevet flere bøger om fodbold.

- Jeg ville sådan ønske, at hans fodboldmeritter var det interessante. Hans seksuelle orientering, eller om han klæder sig ud som en struds derhjemme, er fuldstændig ligegyldigt, siger Bo Kampmann Walther.

Når han ser på repertoiret for fodboldfans, tegner der sig et billede af et frirum, hvor man tror, at man kan tillade sig at råbe hvad som helst. Sådan har det altid været, og sådan er det stadig.

Det bygger på en maskulin verden, hvor Josh Cavallo som den eneste homoseksuelle fodboldspiller stikker væk fra normen.

- Der er noget i fodboldverdenen, der har skabt tilsyneladende uforanderlige normer, som er udtryk for en dominant, heteronormativ verdensorden, siger Bo Kampmann Walther.

Den slags frirum forklarer ifølge mandeforsker Kenneth Reinicke, hvorfor Josh Cavallo, få måneder efter at være sprunget ud, skal lægge øre til tilnærmelser, der handler om seksualitet og ikke spillet på banen.

- Der vil være idioter, man ikke kan forandre. De vil argumentere for, at fodbold er et frirum, hvor man kan få et sundt afløb og råbe alverdens afskyeligheder i halvanden time for så at opføre sig ordentligt bagefter, siger Kenneth Reinicke.

Flere fodboldligaer markerer årligt åbenhed for diversitet ved blandt andet at skifte hjørneflag på stadion. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

En gråzone i frirummet

Problematikken har mange nuancer og er lidt af en gråzone, mener lektor Bo Kampmann Walther.

For ham burde fodbold være et frirum, men ikke et frirum, hvor man kan råbe ting, der sårer modtageren.

Det handler om balance i, hvad han kalder en evig diskussion om, hvad man kan blande ind i, at en fodboldspiller enten spiller for eller imod det hold, man holder med.

- Skal du også lade være med at råbe 'spasser'? For han er ikke spastisk lammet. Kan du heller ikke råbe idiot? Det er nærmest det værste at råbe, for det betyder, at vedkommende er udenfor samfundet og derangeret.

- Der er mange diskurser og ord, der efterhånden opleves som betændte og skrøbelige, og nogen frygter måske, at man efterhånden ikke kan sige noget længere. Når det er sagt, virker tilråbene mod Josh Cavallo meget bevidste, siger Bo Kampmann Walther.

I sit Instagram-opslag skriver Josh Cavallo både om verbale tilråb fra tribunen og hadefulde beskeder i indbakken. Mens han retter en direkte henvendelse til Instagram, fordi de ’ikke gør nok’ for at stoppe hadefulde beskeder, nægter han at bukke under for homofobi.

- Jeg kommer aldrig til at undskylde for at leve, som den jeg er.

- Til alle unge mennesker, der har været udsat for homofobi, hold hovedet højt og fortsæt med at jagte jeres drømme, skriver han.