Forbandelsen hærger trøje nummer 9 i Chelsea: ’Der er ingen, der vil røre den’

Den engelske fodboldklub Chelsea åbner lørdag sæsonen uden en spiller med trøje nummer ni.

Romelu Lukaku er seneste Chelsea-angriber, som ikke har kunne forløse trøje nummer 9. (Foto: Lee Smith © Ritzau Scanpix)

Real Madrid har Karim Benzema. FC Barcelona har Robert Lewandowski. Manchester City har Erling Haaland. Topangribere med nummer ni på ryggen.

Men tager man et kig på Chelseas trup, skal man lede længe efter en spiller i det normalt populære angribernummer.

Ingen Chelsea-spiller har nemlig valgt nitallet på ryggen til den kommende Premier League-sæson. Efterspørgslen efter trøjenummeret var simpelthen ikke eksisterende, fortæller Chelseas manager, Thomas Tuchel, ifølge den britiske avis The Guardian.

- Folk fortæller mig, at der hviler en forbandelse over nummeret, siger den tyske manager, som tilføjer, at det ikke handler om, at nummeret er reserveret til en kommende spiller.

- Overraskende nok er der ingen, der vil røre det. Alle, der har været her længere end mig, siger: ’Du ved, han havde nummer ni og scorede ikke, og han havde nummer ni og scorede ikke’, siger den tyske manager.

Chelseas manager Thomas Tuchel råder ikke over en angriber med nummer ni, når Chelsea åbner Premier League-sæsonen. (Foto: John Sibley © Ritzau Scanpix)

Men det burde ikke komme som den store overraskelse for Tuchel, at trøjen med nummer ni ikke er i høj kurs blandt spillerne i London-klubben.

De seneste mange spillere, som har båret nitallet på ryggen, har nemlig haft svært ved at leve op til de forventninger, der var til dem, inden de trak trøjen over hovedet.

Spillere som Fernando Torres, Radamel Falcao, Gonzalo Higuain og Álvaro Morata er alle endt som en skuffelse i Chelsea. Senest var det så den belgiske stjerneangriber Romelu Lukaku, som før forrige sæson blev hentet i italienske Inter.

Her høvlede den belgiske landsholdsspiller mål ind på samlebånd, men i Chelsea bød sidste sæson på 15 mål i 43 kampe og en del tid på bænken. Derfor er Lukaku i denne sæson tilbage i Inter på et lejeophold.

- Vi er i en situation, hvor ingen vil have nummer ni. Jeg er også overtroisk, og jeg kan godt forstå, hvorfor spillerne ikke vil røre det, siger Thomas Tuchel.

Ritualer virker - det samme gør forbandelser

Det er ikke første gang, at forbandelser, overtro og ritualer gør sit indtog i sportens verden. Man hører ofte om sportsstjerner, som ikke vasker underbukser, eller som skal gå ind på banen med højre fod først.

Og hver gang er det de samme mekanismer, der er på spil. At finde orden i kaos. Det fortæller Jesper Frøkjær Sørensen, som er lektor på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

- Sport er uforudsigeligt, og overtro retter sig ofte mod at forklare noget, som virker tilfældigt. Her er ritualer med til at få styr på ting, som man egentlig godt ved, man ikke kan kontrollere, siger Jesper Frøkjær Sørensen.

Og ritualer virker. Det slår Jesper Frøkjær fast. For de er med til at berolige os. På samme måde virker forbandelser, bare med omvendt fortegn.

- Ritualer har en placeboeffekt, hvor noget, som egentlig ikke burde virke, virker, forbi man får en optimisme. En forbandelse har en noceboeffekt, hvor noget, som ikke burde gøre ting dårlige, faktisk gør det, siger Jesper Frøkjær Sørensen.

Forbandelsen er selvforstærkende

Men nu er det jo ikke sådan, at der ligefrem er en heksedoktor, som har kastet en hemmelig remse over trøjenummer ni i Chelsea. Men hvad er det så, der får Chelseas manager Thomas Tuchel til at trække ord som forbandelse og overtro på af hatten?

Svaret er ifølge Jesper Frøkjær Sørensen, at mennesker elsker at finde forklaringer på noget, som ikke umiddelbart har én.

- Mennesker er gode til at finde mønstre, specielt når tingene ikke lige flasker sig. Så når Chelsea har hentet nogle spillere, som ikke lever op til forventningerne, er det let at drage slutningen, at det er fordi, de spiller i trøje nummer ni, siger han.

Trøjenummer 9 har været båret af seks spillere i Chelsea siden 2011. (Foto: Simon Bellis/Glyn Kirk/Hannah Mckay/Andrew Boyers/John Sibley/Ritzau Scanpix)

Derfor forstår Jesper Frøkjær Sørensen faktisk godt, hvorfor spillerne i Chelsea ikke vil have det ellers så populære trøjenummer.

For når forventningerne er større til et nummer end andre, så bliver det pludselig meget tilfældigt. Og jo mere det bliver italesat, jo mere selvforstærkende bliver effekten.

- Der er usikkerheder nok i fodboldens verden, så det gælder om at styre uden om dem, når det er muligt. Derfor giver det god mening, at spillerne i Chelsea ikke lægger ekstra pres på sig selv ved at vælge et nummer, som ikke har et godt ry, siger Jesper Frøkjær Sørensen.

Tilbage står spørgsmålet så, hvordan Thomas Tuchel og Chelsea får ophævet forbandelsen over trøje nummer ni.

- Det kræver nok, at der kom en angriber med tro nok på egne evner til at turde sige: 'Jeg er ligeglad med den forbandelse.' Og hvis han så går ind og leverer varen, så bryder det jo automatisk forbandelsen, siger Jesper Frøkjær Sørensen.

Chelsea indleder Premier League-sæsonen lørdag aften klokken 18.30 på udebane mod Everton.