Forskning: Hjernerystelse er den skjulte sportsskade

Mange atleter får ikke behandlet hjernerystelser. Fysioterapeut anbefaler en tjekliste, FIFA også benytter.

Tysklands midtbanespiller Christoph Kramer ligger på græsset efter en hård kollision under VM-finalen mellem Tyskland og Argentina på The Maracana Stadium i Rio de Janeiro den 13. juli 2014. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON (Foto: © CHRISTOPHE SIMON, Scanpix)

Når en fodboldspiller i fremtiden bliver ramt i hovedet, skal kampen stoppes i tre minutter, for at en læge kan få tid til at undersøge spilleren for hjernerystelse.

Den regel vedtog det europæiske fodboldforbund UEFA i aftes, og den gælder med øjeblikkelig virkning i de europæiske turneringer.

Det engelske nationale fodboldforbund har ved sæsonstarten i år vedtaget, at spillere der viser tegn på hjernerystelse ikke må spille videre. Og FIFA ventes at følge efter med regler.

Ekstra fokus på hjernerystelser giver god mening, når man kigger på et helt nyt canadisk studie, for sportsfolk har en tendens til at skjule eller ignorere, hvis de har fået en hjernerystelse.

Mange får ingen behandling

Forskere på McGill University Health Centre (MUHC) i Montreal i Canada har over 12 måneder undersøgt 469 universitetsstuderende, der dyrker fodbold, ishockey og amerikansk fodbold.

Det viser sig, at 20 procent af atleterne mener, at de har haft en hjernerystelse, men cirka 80 procent af dem fik ingen behandling.

Og de blev ved med at spille.

Spillerne frygter for deres karriere

- Atleternes mest almindelige forklaring var, at de ikke troede, at hjernerystelsen var alvorlig, eller at det ville være farligt at fortsætte med at spille, forklarer Dr. J. Scott Delaney, læge og forskningschef på McGill Sport Medicine Clinic i en nyhed fra universitetet.

- Og de fleste af atleterne var meget bevidste om, hvad der ville ske, hvis de fik en hjernerystelse - de ville blive taget ud af spillet, siger han.

Han tilføjer, at atleterne heller ikke var klar over, at hvis en hjernerystelse ikke bliver behandlet, kan det være ekstremt farligt og give neurologiske skader og på sigt kognitiv svækkelse og depression.

Trænerne har stor indflydelse

- Trænerne skal være klar over, at deres attitude og opførsel over for atleter med hjernerystelse kan opmuntre atleter til at skjule symptomer, siger Dr. J. Scott Delaney.

Derfor har trænere og medicinsk personale en betydelig indvirkning på deres spillere umiddelbare og langsigtede sundhed, mener han.

De seneste år har der været meget fokus på hjernerystelser i USA og Canada, fordi lægerne kan se, at gentagne hjernerystelser kan føre til hjerneskader. Og fx har en række spillere lagt sag an mod NFL - den bedste liga i amerikansk fodbold - for at få erstatning.

Og samtidig indfører altså UEFA, den engelske liga og måske FIFA regler for håndtering af hjernerystelser, specielt efter sommerens VM, hvor tyske Christoph Kramer spillede videre, selv om han havde fået en hjernerystelse.

Ændret nervesignal pga. hjernerystelse?

Andreas Bjerregaard er fysioterapeut og instruktør i FIFA 11+, et opvarmningsprogram det internationale fodboldforbund FIFA's forskningsenhed F-MARC har udviklet for at minimere risiko for skader.

I sin egen klinik - Søernes Fysioterapi - og som 11+-instruktør møder Andreas Bjerregaard ofte sportsfolk, der er plaget af gener fra hjernerystelser.

Han synes, at den canadiske undersøgelse af atleternes ignorering af hjernerystelser er interessant. Især fordi nye hypoteser peger på, at milde hjernerystelser kan give nedsat kropsbevidsthed i andre dele af kroppen.

Ankelskade på grund af hjernerystelse?

- Så fx en mild hjernerystelse nemmere fører til en ankelforstuvning på grund af ændret nervesignal fra stillingssansen i hjernen ud til muskler og led, forklarer Andreas Bjerregaard, der også er fysioterapeut for hjemløselandsholdet i fodbold.

- Så selvom hjernerystelsen ikke giver umiddelbare giver problemer, kan hjernerystelser gemme på potentielle skjulte skader, og det skal tages alvorligt, siger han.

Tjekliste til at få styr på hjernerystelse

Andreas Bjerregaard anbefaler, at trænere og forældre, hvis det handler om børn, benytter sig af en særlig tjekliste for at holde styr på symptomerne ved hjernerystelse.

- Således kan både den uerfarne træner, holdkammeraten og den professionelle sundhedsperson have nogle retningslinjer at forholde sig til - og nemmere give den rette anvisning for, hvor alvorlig hjernerystelsen er, siger Andreas Bjerregaard. 

FIFA og flere andre internationale idrætsorganisationer benytter sig af Sport Concussion Assessment Tool (SCAT), når de skal vurdere akutte hjernerystelser og senere tage stilling til, hvor tidligt atleten kan vende tilbage til sporten.

SCAT fås som betalingsapp til smartphones, og man kan printe den gratis ud som PDF. Og den findes både til børn og voksne.

Herunder kan du se klippet fra VM-finalen mellem Tyskland og Argentina, hvor Christoph Kramer bliver hjulpet ud af banen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53c2df8da11f9d0de848a23d