Gentagne episoder med tilskueruro og kasteskyts 'ødelægger billedet af den franske liga'

Søndagens kamp mellem Lyon og Marseille blev afbrudt, da Marseille-spilleren Dimitri Payet blev ramt af kasteskyts.

Dimitri Payet med is på hovedet efter han blev ramt af en flaske kastet fra tribunen i søndagens kamp mellem Lyon og Marseille. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)

Først var der kampen mod Nice, som ikke blev spillet færdig, fordi fans invaderede banen. Så var der kampen mod Angers, som også resulterede i en baneinvasion. Og så var der kampen mod Galatasaray, som blev afbrudt i otte minutter på grund af uroligheder på tribunerne. Alle er hændelser i denne sæson.

Og nu er det seneste skud på stammen kommet for den franske fodboldklub Marseille, hvor det sjældent går stille for sig. Søndagens kamp mod Lyon blev opgivet efter få minutter.

Marseilles offensivspiller Dimitri Payet skulle sparke et hjørnespark, men inden han nåede det, blev han ramt i hovedet af en flaske, der blev kastet fra tribunerne.

  • Dimitri Payet blev ramt af en flaske i hovedet, da han skulle sparke et hjørnespark i kampen. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)
  • Flasken blev kastet fra tribunerne. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)
  • Payet røg i græsset, da han blev ramt. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)
  • Han kunne dog selv gå fra banen. (Foto: BENOIT TESSIER © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Lyons præsident, Jean-Michel Aulas, tager afstand fra hændelserne.

- Det var en flaske, der blev kastet på Dimitri Payet. Vi undskylder til ham. Gerningsmanden blev indberettet og pågrebet omgående. Det er en enkeltstående handling.

- Det er ærgerligt, at der er blevet generaliseret ud fra dette, lyder det fra Jean-Michel Aulas.

Men at det skulle være en enkeltstående handling køber den franske divisionsforening, Ligue de Football Professionnel (LFP) ikke, oplyses det i en pressemeddelelse.

- På et tidspunkt, hvor Ligue 1 Uber Eats nyder fornyet tiltrækningskraft globalt, ødelægger disse alvorlige og gentagne hændelser billedet af den franske liga, lyder det fra LFP.

Genoptag, genoptag ikke

Kampens dommer, Ruddy Buquet, sendte begge hold i omklædningsrummet, da Dimitri Payet blev ramt af flasken. Efter fem kvarters afbrydelse blev det meddelt, at kampen skulle genoptages, og Lyon-spillerne begyndte opvarmningen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters blev det også meddelt til fansene på tribunerne, at kampen ville blive genoptaget. Siden blev den udmelding trukket tilbage, fordi kampens dommer ikke mente, at de sikkerhedsmæssige krav blev mødt.

Umiddelbart ikke en beslutning, som Jean-Michel Aulas er enig i.

- Kravene for at genoptage kampen var mødt, efter gerningsmanden var blevet pågrebet. Han er i politiets varetægt, siger Aulas.

Den udlægning er Marseilles præsident, Pablo Longoria, dog uenig i. Ifølge LFP blev Dimitri Payet, i tillæg til flaskekastet, udsat for 'diskriminerende fornærmelser', og Longoria sagde, at Marseilles spillere var psykisk påvirket.

- Vi bad ham (dommeren, red.) tjekke vores spilleres psykiske tilstand. Det ønskede han ikke at gøre, siger Longoria til Reuters.

  • Pablo Longoria (nummer to fra højre) under urolighederne, da Marseille mødte Galatasaray. (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)
  • Jean-Michel Aulas mener, at kampen godt kunne have været færdigspillet søndag aften. (Foto: Emmanuel Foudrot © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Ifølge Reuters tog dommeren beslutningen om ikke at genoptage kampen af sportslige hensyn.

- Min beslutning var at aflyse kampen. Vi er nødt til at tage vores ansvar, og det var det, jeg gjorde her til aften (søndag aften, red.), siger Ruddy Buquet til Reuters.

Ikke en enlig svale

Som bekendt er det langt fra første gang, Marseille er involveret i uroligheder på tribunerne. Men det er også et generelt billede, der tegner sig i den franske liga.

I september blev pausen forlænget med en halv time i kampen mellem Lens og Lille. Igen fordi fansene stormede banen. Desuden har klubberne Montpellier, Angers og St. Etienne også oplevet uroligheder.

Derfor varsler den franske divisionsforening, LFP, også, at dette nye tilfælde vil blive taget alvorligt.

- Efter disse nye ekstremt alvorlige fakta vil LFP's disciplinærkommission mødes omgående.

- På trods af fastheden i beslutningerne fra LFP's disciplinærkommission siden begyndelsen af sæsonen (fratrækning af point og tomme tribuner) og det arbejde, der er udført med myndighederne for mere effektivt at straffe voldelige personer på stadion, er disse nye og alvorlige hændelser en påmindelse om, at sikkerheden ved kampene er hjemmeholdet og de lokale myndigheders ansvar, oplyser LFP.

FacebookTwitter