Heidi Johansen bliver den første kvindelige træner i professionel herrefodbold

Den tidligere landsholdsspiller er blevet ansat som målmandstræner i 1. divisionsklubben HB Køge.

Den tidligere danske landsholdsmålmand Heidi Johansen bliver målmandstræner i HB Køge. (Foto: Niels Christian Jung DR)

Heidi Johansen har sagt ja til en stilling som i høj grad vil gøre hende til en foregangskvinde i en verden domineret af mænd.

Du kan se et indslag med Heidi Johansen her.

Fra 1. januar bliver hun nemlig den første kvindelige fodboldtræner på et dansk professionelt herrehold, når hun starter som målmandstræner hos 1. divisionsklubben HB Køge.

- Jeg er enormt glad og stolt over, at jeg overhovedet har været et emne for dem. Jeg ser helt vildt frem til det. Det er en ny verden, jeg kommer ind i, men på den anden side, så er det også fodbold, så jeg ser det, som en kæmpe spændende udfordring, siger Heidi Johansen, der ikke kan se den store forskel på at træne kvinder og mænd.

- Det er klart, at jeg ikke på samme måde kan begive mig frit rundt i omklædningsrummet som nu, men i min aktive karrierer har jeg stort set kun haft mandlige trænere, og det har aldrig været et problem.

'De har ansat mig for mine kvaliteter'

Den tidligere dansk landsholdsspiller kommer fra et job som målmandstræner for Kvindelandsholdet. Selvom Heidi Johansen nu begiver sig ind på et nyt fodboldterritorie, som den første kvindelige træner i professionel dansk herrefodbold, så er det vigtigt for hende, at fokus er på hendes trænerkvaliteter, og ikke hendes køn.

- Jeg synes, det er vigtigt at slå fast, at det er målmandstræneren Heidi, og ikke kvinden Heidi, som de har ansat. Det er vigtigt at sige, at de selvfølgelig er gået efter nogle kvalifikationer, noget faglighed og det rigtige match, og det er jeg helt sikker på, at det bliver.

Alligevel er hun bevidst om, at hendes ansættelse i HB Køge kan være med at starte en udvikling på trænerfronten i herrefodbold.

- Nu er HB Køge gået forrest i den del. Det vil sige, at de har taget skridtet og sagt, at det tror vi på. Det var jeg selvfølgelig rigtig stolt og beæret over. Det viser heldigvis, at der er sket noget, og jeg håber, det åbner muligheden for andre kvindelige trænere på sigt, siger Heidi Johansen.

- Det er fantastisk for dansk kvindefodbold. Det giver en god historie, men det er også vigtigt at sige, at jeg er ansat som målmandstræner på lige vilkår, som hvis det var en mand, der var blevet ansat.

Ingen kønskamp i HB Køge

I Heidi Johansens nye klub HB Køge har køn ikke fyldt det store i ansættelsesprocessen. I stedet har der været fokus på trænerkvaliteter, lyder det fra klubbens administrerende direktør.

- Vi har valgt at opgradere på målmandstræningen, og der var Heidi en super profil. Jeg kender selv Heidi fra min tid som kvindeungdomslandstræner, og jeg havde hende selv, da hun var på toppen, så jeg ved, at hun er en dygtig og dedikeret person, siger Per Rud.

Selvom 1. divisionsklubben nu udadtil bliver first mover med ansættelsen af en kvindelig træner, så er HB Køge ikke interesseret i at blive en del af et ligestillingsopgør i professionel herrefodbold.

- For mig er det ikke en kønskamp, overhovedet. Vi har selvfølgelig overvejet, om der kunne være noget negativt i det, men vi har set, at der er mange flere fordele end der negative sider. Det handler nøgternt, om de kvaliteter personen besidder.

Administrerende direktør i HB Køge Per Rud er glad for ansættelsen af sin nye målmandstræner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Vi tænker ikke i køn. Vi tænker i kvaliteter. Det afgørende her er, at hun er én person, der har været med på højeste niveau i dansk og internationalfodbold, som er høj uddannet og er en dygtig og dedikeret, siger Per Rud.

Heidi Johansen starter op i klubben fra januar 2019, hvor hun skal være med i forberedelserne til forårspremieren i marts mod FC Fredericia.

Sideløbende med sin stilling i HB Køge, fortsætter hun som målmandstræner for Kvindelandsholdet.

- Det bliver enormt spændende. Jeg er glad for mit job i DBU, og det er også en af forudsætninger for, at det kan lade sig gøre. HB Køge er ikke i en situation, hvor de kan fuldtidsansætte mig, så det var en rigtig god kombination, siger den tidligere dansk landsholdsmålmand.