Hillsborough: Nu skal de ansvarlige straffes

I England skal de ansvarlige betjente for katastrofen på Hillsborough undersøges og om muligt straffes for deres rolle i stadionkatastrofen, hvor 96 mennesker mistede livet.

Spillere og fans mindes Hillsborough-katastrofen forud for en kamp på Anfield. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

I England har man i dag søsat den største uafhængige undersøgelse af politiet på baggrund af den rapport om Hillsborough-katastrofen, der i september måned placerede ansvaret for de 96 dødsfald hos politiet og ikke som tidligere hos Liverpools tilhængere.  

Den omfattende rapport blotlagde en lang række fejl i politiets arbejde og det efterfølgende opklaringsarbejde, hvor der blev manipuleret med vidneudsagn og beviser, så politiet kunne fralægge sig ansvaret.

Dermed kan en række af de ansvarlige betjente muligvis stilles til ansvar 23 år efter ulykken, hvor folk blev mast ihjel på stadionet Hillsborough i Sheffield, hvor Liverpool spillede FA Cup-semifinale mod Nottingham Forest.

- Rapporten afslørede ekstremt alvorlige og bekymrende problemer for politiet, siger Deborah Glass, der står i spidsen for det uafhængige politiklagenævn, IPCC, der skal foretage den nye undersøgelse.

Hun henviser blandt andet til rapportens påstand om, at politiet i South Yorkshire fjernede negative udtalelser fra 116 af 164 af de vidneudsagn, der efterfølgende blev afgivet af betjente. 

- Vi ved ikke, hvor mange betjente eller pensionerede betjente, der bliver omfattet af undersøgelsen. Vi undervurderer ikke omfanget af vores opgave, siger Deborah Glass om den opgave det er at placere et ansvar for de mange dødsfald.

Det anslås, at der stadig er 200 aktive betjente i South Yorkshire, der var på arbejde den skæbnesvangre dag i april 1989.