Høster norsk målmejetærsker succes, eller stjæler Eriksen showet? Nu begynder de europæiske fodboldligaer

DR Sportens fodboldekspert, Andreas Kraul, giver her fem bud på ting, du skal holde øje med, når bolden igen ruller i de største europæiske fodboldligaer.

Manchester United har hentet den danske fodboldstjerne, Christian Eriksen. (Foto: Nigel Roddis © Ritzau Scanpix)

Alt imens den danske Superliga er i fuld gang herhjemme, har de store europæiske fodboldligaer ladet vente på sig. Men nu sker der noget - endelig!

I weekenden begynder Premier League, Bundesligaen og Ligue 1, mens Serie A og La Liga om en uge lader bolden rulle.

DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul, giver her fem bud på, hvad der er værd at holde øje med i den kommende fodboldsæson, hvor især et par danske navne befinder sig på interessante adresser.

Med Lewandowski og 'AC' vil Barcelona udfordre ærkerivalen

33-årige Robert Lewandowski er blevet præsenteret i FC Barcelona. (Foto: Ira L. Black © Ritzau Scanpix)

Selvom der har været krise i FC Barcelonas økonomiske afdeling de seneste par år, har klubben i denne sæson investeret heftigt i spillertruppen. De har blandt andre hentet verdensstjernen Robert Lewandowski, Serie-A-vinderen Franck Kessié og den danske forsvarsstyrmand Andreas Christensen.

DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul, mener, at de nyindkøbte spillere er en markant opgradering af FC Barcelonas spillertrup.

- Lewandowski er jo bare en absolut bevist målscorer, selvom han er en del oppe i årerne. Med danske briller er det selvfølgelig ekstra interessant at følge Andreas Christensen, der er en international topforsvarsspiller, siger Andreas Kraul.

Andreas Kraul spår de spanske giganter til potentielt at kunne byde de forsvarende mestre Real Madrid op til dans i den kommende sæson.

- Jeg glæder mig til at se, hvor stærke de kan blive, og hvor meget de kan udfordre Real Madrid. Kan magtbalancen komme tilbage og blive meget tæt og ovenikøbet tippe lidt? Det bliver interessant at følge.

FC Barcelona spiller deres første kamp i den spanske La Liga lørdag 13. august hjemme på Camp Nou mod Rayo Vallecano.

Norsk vidunder kan sprænge rammerne i Premier League

Nordmanden Erling Haaland har skiftet tyske Dortmund ud med engelske Manchester City. (Foto: ANDREW YATES © Ritzau Scanpix)

Det norske kæmpetalent Erling Haaland er i sommerens transfervindue blevet præsenteret som Manchester Citys nye angriber, og der er store forventninger til den høje nordmand.

I sin tidligere klub, Borussia Dortmund, scorede Haaland 86 mål i 89 kampe i alle turneringer.

Nu er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad han kan drive det til i Manchester City, når hans hold består af den ene stjernespiller efter den anden.

- Jeg tænker, at det kan blive helt sindssygt. Bliver han en mål-mejetærsker, der smadrer Premier League, eller bliver det mere normalt?

Ligaen har jo i forvejen målscorere som Harry Kane og Mohamed Salah. Kan han mon toppe det?, siger Kraul.

Tidligere havde Manchester-klubben målmaskinen Sergio Agüero, der også fik netmaskerne til at blafre i Premier League.

Kraul mener dog, at Haaland er mere komplet end Agüero.

- Agüero var en fantastisk afslutter, men Haaland er bare en helt anden type. Han er både hurtig, bomstærk, sparker som en hest og er fyldestgørende i hovedspillet. Det virker til, at han kan det hele, siger DR Sportens fodboldkommentator.

- Hvis han derfor kan lave mål på alle måder, og City har alle mulige stjernespillere til at servicere ham, så er der i hvert fald muligheder for, at han sprænger rammerne.

De forsvarende mestre, Manchester City, spiller første kamp ude mod London-klubben West Ham søndag 7. august kl. 17.30.

Hvad bliver Eriksens rolle i United?

Erik ten Hag har hentet den danske playmaker, Christian Eriksen, til Manchester United. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Efter Christian Eriksen bidrog til, at danskerklubben Brentford overlevede i Premier League i sidste sæson, har Manchester United hentet fynboen.

I de næste tre sæsoner skal den danske playmaker tørne ud for de røde djævle, og en af grundene til skiftet er blandt andet Uniteds nye træner, Erik ten Hag, og kan de to sammen mon føre United til en ny storhedstid?

- Manchester United er jo en klub, der tiltrækker enormt meget opmærksomhed. Nu er der et klart retningsskifte i klubben, hvor der kommer den her meget konceptuelle hollandske træner, der er store forventninger til, som bringer den største danske stjerne ind i ligningen, siger Kraul.

Især Christian Eriksens rolle bliver interessant at følge.

- Jeg kunne godt forestille mig, at han engang i mellem rykker ham længere tilbage på banen for at give plads til nogle andre oppe foran.

- Det kommer også an på de andres formkurver. Eriksen er en spiller, der kan spille mange positioner.

Der har floreret rygter om, at der har været nogle problemer i Manchester-klubbens omklædningsrum i sidste sæson.

Alle de potentielle magtkampe, der kan være i en storklub som United, kan få indflydelse på spillet ude på grønsværen. Her mener Kraul, at ten Hag skal tage teten og satse på, at han har opbakningen til de beslutninger, der træffes.

- Der er så mange interesser udefra i en storklub som United. Det er vigtigt som træner, at man er tilpas kynisk og fremstår stærk, siger fodboldkommentatoren.

- Det bliver enormt spændende at se, hvor hurtigt det vil gå med at få dem til at ligne et fodboldhold med en klar plan, der kan udfordre de andre.

Manchester United begynder Premier League-sæsonen hjemme på Old Trafford mod Brighton Albion på søndag kl. 15.00.

Kan konkurrenterne vippe Bayern München af tronen?

Tyske Bayern München har vundet de seneste ti mesterskaber i Bundesligaen. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix Denmark)

I 11/12-sæsonen vandt Jürgen Klopps Dortmund-hold den tyske Bundesliga, men siden har mastodonten Bayern München siddet på den tyske kongetrone og vundet de seneste ti mesterskaber i træk i ligaen.

Selvom Bayern München er storfavorit til at nappe det 11. mesterskab i træk, er det måske i år, at overraskelsen lurer i kulissen.

- Nogle af klubberne i Tyskland er på rette spor, og det kan godt være i år, at nogle hold kan true Bayern. Men én af klubberne skal ramme den helt rigtige sæson, for at det sker.

- Nu er Lewandowski væk, selvom der er 6000 andre dygtige spiller, så har han været Bayerns talisman de sidste mange år.

Kraul har svært ved at pege på netop én klub, der kan duellere med Bayern om mesterskabet.

- Jeg har svært ved at pege på én klub. Vi så jo Frankfurt og deres europæiske triumf i sidste sæson, men det er svært at vide, om det er Dortmund, Leipzig, Frankfurt eller et andet hold, der lige rammer den, siger han.

- Vi så også nogle resultater i sidste sæson, hvor Bayern blev sat på plads.

Bayern München skyder den nye sæson i Bundesligaen i gang fredag aften kl. 20.30, hvor de på udebane møder Jesper Lindstrøm og Frankfurt.

Er Serie A-klubberne klar til at udfordre den europæiske top?

Danske Simon Kjær og AC Milan er forsvarende mestre i den italienske Serie A. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

I sidste sæson blev storholdet Juventus nedsablet af Villarreal i ottendedelsfinalen i Champions League. Noget overraskende tabte det zebra-stribede Torino-hold 0-3 på hjemmebane.

Derudover røg Inter også ud i ottendedelsfinalen, imens AC Milan og Atalanta røg i gruppespillet.

Det store spørgsmål er nu, om Serie A-holdene halter efter de andre europæiske ligaer i kampen om at vinde trofæer ud i Europa.

- Juventus har været vant til at sætte baren i italiensk fodbold, hvor de har været forholdsvis suveræne i Serie A og samtidigt kommet temmelig langt i Champions League, siger Kraul.

- Man har haft et indtryk af, at de italienske hold er faldet lidt tilbage i forhold til de andre ligaer, så det bliver spændende at se, om der er nogen, der kan tage et skridt op.

Juventus var i store problemer i sidste sæson i den hjemlige liga, hvor de endte på en fjerdeplads. De var hele 16 point efter mestrene fra AC Milan, der har den danske forsvarsgeneral og landsholdsanfører, Simon Kjær, på holdkortet.

- Et af de store spørgsmål fra Serie A er, om AC Milan rykker sig kvalitetsmæssigt i næste sæson. I sidste sæson var det interessant at se, hvem der vandt det italienske mesterskab, men kan de og nogle af de andre hold mon rykke sig?

Senest Italien havde et hold repræsenteret i finalen i Champion League-sæsonen var i 16/17-sæsonen, hvor Juventus tabte 1-4 til spanske Real Madrid.

Serie A skydes i gang lørdag 13. august, hvor AC Milan tager imod Udinese på hjemmebane og Juventus får besøg af Sassuolo.