Hvis Ada Hegerberg gør, som hun plejer, skriver den norske målmaskine historie mod Fortuna Hjørring

En af norsk fodbolds største stjerner kan i en alder af 24 år slå rekorden for flest mål i kvindernes Champions League.

Som 16-årig scorede Ada Hegerberg fem gange på 41 minutter i en kamp for den norske ligaklub Stabæk.

- Jeg gør bare mit job, og det er at score mål, sagde den norske teenager dengang til TV2 Norge med et smil.

Hvis man skærer helt ind til fodboldbenet, er det vel også en angribers fremmeste opgave. At få netmaskerne til at blafre, forstås.

Siden målfesten i 2012 har Ada Hegerberg har haft mange - rigtig mange - gode dage på kontoret.

I dag kan nordmanden nemlig skrive historie i europæisk kvindefodbold, når hun med Olympique Lyon spiller returkamp mod danske Fortuna Hjørring i Champions League-ottendedelsfinalerne.

I det omvendte opgør kom Hegerberg på tavlen efter et straffespark, hendes 51. mål i den europæiske klubturnering, og hun tangerede dermed tyske Anja Mittags hidtidige rekord i den franske 4-0 sejr.

Dermed kan Fortuna Hjørring fra første parket blive vidne til historieskrivning. Ja, man kan vel næsten sige, at det gør de, forudsat at Ada Hegerberg opretholder sit målgennemsnit for karrieren.

233 klubkampe med 240 mål til følge. Alene i Champions League har nordmanden lavet sine 51 mål på blot 50 kampe.

Ikke at det med målrekorder overhovedet bekymrer nordmanden, gav Hegerberg udtryk for, da hun i december sidste år vandt kvindernes Ballon d'Or (den gyldne bold, red.).

- Jeg tænker ikke så meget over, hvor mange mål jeg kommer til at score. Jeg arbejder virkelig hårdt og forbereder mig godt til den kommende sæson. Jeg ved, at når jeg er velforberedt, når jeg har arbejdet hårdt, så kommer resultaterne også, sagde Ada Hegerberg til The Guardian.

'Ved du, hvordan man twerker?'

Da Ada Hegerberg trådte frem på scenen, modtog den gyldne bold og blev kåret til verdens bedste, var det en førstegangsoplevelse for kvindefodbolden.

Første gang, at de bedste kvindelige fodboldspillere var indviet i prisudelingen.

Den franske dj Martin Solveig stjal imidlertid mange af overskrifterne, da han under overrækkelsen fik spurgt Ada Hegerberg om hun vidste, hvordan man twerker.

Koldere end en norsk vinterdag svarede angriberen "nej".

Solveigs opførsel var både "mærkelig" og "unødvendig" sagde den danske landsholdsanfører Pernille Harder efterfølgende til DR Sporten.

- Det kom ud af kontrol, og jeg vil gerne have fokus til at være på det historiske øjeblik for Ballon d'Or, og hvad det betød for mig, lød det fra Hegerberg selv om episoden.

Et skridt frem og to tilbage for kvindefodboldens udvikling, som Ada Hegerberg på sin egen måde har gjort sig til ambassadør for.

  • Ada Hegerberg og den franske DJ Martin Solvieg på scenen under Ballon d'Or-prisuddelingen i december. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
  • Lyon-angriberen jubler i Hjørring efter sit 51. mål i kvindernes Champions League-turnering. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Angriberen ville være selvskrevet i enhver landsholdstrup, også den norske, men i 2017 tog Lyon-spilleren beslutningen om, at hun ikke længere ville repræsentere sit hjemland. Hun mente ikke, at Norge prioriterede kvindernes landshold tilstrækkeligt.

- Jeg ville ikke være den spiller, jeg er i dag, hvis jeg ikke stod ved mine principper, og hvad jeg tror på. Det er nemt at tabe sig selv på vejen, og du er nødt til at træffe nogle svære valg, hvis du skal være tro mig dig selv, sagde Hegerberg.

Tiden med det norske landshold havde knækket verdensstjernen.

- Jeg havde mareridt efter at have været afsted med landsholdet. Sådan skal det ikke være. Hvis du vil bedrive noget i livet, er du nødt til at træffe valg, sagde Ada Hegerberg i et interview med Morgenbladet og fodboldmagasinet Josimar.

Det gjorde hun så, Hegerberg. Traf et valg og kvittede nationaldragten.

Mareridtene forsvandt, og faktisk valgte det norske fodboldforbund efterfølgende at fordoble midlerne til kvindelandsholdet.

Målmaskinen står dog ved sit valg og har siden ikke spillet en landskamp for Norge.

Uhyggelig god i den blinde vinkel

I europæisk kvindefodbold er der på klubsiden i disse år mægtige Olympique Lyon og så alle de andre.

Franskmændene har vundet Champions League fire sæsoner i træk, og derfor vidste Fortuna Hjørring-spillerne godt, at årets europæiske fodboldfærd formentlig nåede sin endestation i ottendedelsfinalen, da Lyon kom op af lodtrækningsbowlen.

0-4 cifrene i det første opgør indikerer da heller ikke, at nordjyderne har store chancer, når de i aften træder ind på græsset i Frankrig.

En svær udebane, hvor Fortunas midterakse i forsvaret, Laila Himle og Sara Holmgaard, får travlt med at passe Ada Hegerberg op.

Det kan FC Nordsjællands Line Røddik skrive under på.

Tilbage i 2016 spillede den danske forsvarsspiller en halv sæson i Lyon og delte mange gange ugentligt træningsbane med nordmanden.

- Hegerberg er svær at dække op. Hun er god til at lægge sig i den blinde vinkel og så lige stikke foran, når bolden kommer, siger Line Røddik til DR Sporten.

- Og så er hun målfarlig. Hun er træfsikker, og bolden bliver altså sat i mål.

Dengang var Ada Hegerberg i starten af tyverne, men viste allerede tydeligt, at hun var en verdensstjerne i svøb. Særligt angriberens indstilling til fodboldtilværelsen imponerede Røddik.

For man kan komme langt med talent, men hvis det ikke følges op af viljen til at gå den ekstra mil, når man ikke Hegerbergs højder.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at hun stillede store krav til sig selv. Hun ville bare blive bedre, hun ville arbejde hårdt på træningsbanen. Hver gang hun gik på banen, var det for at udvikle sig. Det tror jeg også er én af grundene til, at hun er kommet så langt, siger Line Røddik.

Hegerberg er i en alder af 24 år nået langt, og i aften kan den norske angriber tage endnu et skridt ind i historiebøgerne, hvis hun gør netop det, hun har vist sig så uhyggeligt god til.

At score mål.

Opgøret mellem Fortuna Hjørring og Olympique Lyon spilles i aften i Frankrig med kampstart klokken 16.30. Du kan se opgøret på TV3 Sport.