'Hvornår står verden op for muslimer?': Tidligere Premier League-spiller opfordrer til kinesisk modstand

Sportsstjerner skal sige fra overfor Kinas etniske udrensning af uighur-muslimer, siger fodboldspilleren Demba Ba.

Demba Ba spiller for den tyrkiske klub Istanbul Basaksehir. Senegaleseren har tidligere optrådt for klubber som West Ham, Newcastle, Chelsea og Besiktas (Arkivfoto). (Foto: OSMAN ORSAL © Scanpix)

- Når der er økonomiske fordele, lukker nogle mennesker bare øjnene. Penge har større værdi end reelle værdier, siger Demba Ba i et interview med BBC.

Den tidligere Premier League-spiller har fået nok.

Det er på tide at stå sammen og sige fra overfor Kinas behandling af muslimer - også selvom det kan vise sig at være en direkte invitation til monetære kindheste fra 'Riget i Midten'.

Op mod en million muslimske uighurer menes at sidde i lejre eller fængsler i Kina alene på baggrund af deres tro og etnicitet. De kinesiske myndigheder siger selv, at lejrene blot er uddannelsescentre for muslimer.

Lækkede dokumenter beskriver imidlertid, hvordan der foregår både tortur og indoktrinering og i en dronevideo, der sidste måned gik viralt, ses det, hvordan uighurer med bind for øjnene føres ind i tog.

Det har fået folk kloden over til at demonstrere - herunder billeder fra Paris, hvor hundredevis af mennesker i juli samledes foran den kinesiske ambassade.

I sportens verden har knælende atleter været med til at sætte fokus på sortes rettigheder, og nu er det tid til at, blikket rettes mod øst, mener Demba Ba.

- Black Lives Matter-bevægelsen er stærkere, når ikke-sorte bakker op. Hvornår ser vi resten af verden stå op for muslimer?, spørger Demba Ba, der selv er muslim.

Den tidligere senegalesiske landsholdsspiller siger, at flere i miljøet har lyst til at kæmpe for retfærdighed på tværs af alle religioner, men at de presses til at holde deres mund.

I det store geopolitiske puslespil er frygten for kineserne nemlig enorm, mener Demba Ba.

- Jeg synes, at klubberne putter et enormt pres på spillere for ikke at involvere sig, men hvordan kan man lade være, når man ser uretfærdigheden med sine egne øjne?

Her fremhæver Demba Ba Premier League-klubben Arsenal som eksempel.

Holdets tyske profil, Mezut Özil, valgte i et opslag på sin Twitter-profil at vise sin sympati for undertrykte muslimer. Efterfølgende var Arsenal, der har kommercielle forbindelser til Kina, ude og tage afstand fra Özils ytringer.

Men når det kom til at stå op for sortes rettigheder og tage del i tilslutningen omkring Black Lives Matter-bevægelsen, havde Arsenal imidlertid ingen betænkeligheder. Det er påfaldende, mener Demba Ba.

- Hvis der var en økonomisk risiko forbundet med at støtte Black Lives Matter, var det ikke sket, siger Demba Ba.

- Arsenal snakker om Black Lives Matter, men når det var omkring uighur-muslimers liv, havde de ikke lyst til at snakke om det på grund af presset og de økonomiske konsekvenser.

Özils opslag betød, at kinesisk stats-tv fjernede Arsenals kamp mod Manchester City den efterfølgende uge, ligesom fodboldspilleren blev slettet fra konsolspillet Pro Evolution Soccer i Kina.

'Kontrollen over folket er vigtigst'

Tyske Mezut Özil er ikke den eneste i sportens verden, som har været på kant med Kina. Sidste år udløste syv ord i et tweet fra Daryl Morey, direktør i NBA-klubben Houston Rockets, en mindre geopolitisk krise.

- Kæmp for frihed. Støt Hongkong, lød det fra Morey.

Med budskabet røg både Rockets og NBA i unåde hos flere kinesiske firmaer, og streamingtjenester valgte direkte at fjerne klubbens kampe fra sendefladen.

Daryl Morey blev presset til at slette sit tweet og bragte siden en officiel undskyldning. Også holdets store stjerne, James Harden, stod klar til at lovprise Kina.

- Vi undskylder. Vi elsker Kinda, lød det fra Harden.

Arsenals Mesut Özil røg i clinch med Kina, da tyskeren på sin Twitter-profil udtrykte sin sympati med undertrykte muslimer. (Foto: John Sibley © Scanpix)

Demba Ba spiller i dag for den tyrkiske klub Basaksehir, men tilbragte tidligere i karrieren tre sæsoner i kinesisk fodbold hos Shanghai Shenhua. Her oplevede han, hvordan informationsflowet fra den vestlige verden er stærkt udfordret af den kinesiske regering.

- De elsker engelsk fodbold derovre, men tro mig. Kontrollen over deres eget folk er vigtigere for regeringen end at underholde dem, når der er risiko for, at de ser politiske protester mod landet, siger han til BBC.

Netop derfor skal sportsstjerne bruger deres egne platforme til at sprede budskabet, mener Ba.

- Som sportsfolk har vi en magt, som vi ikke engang kender. Hvis vi mødes og snakker, ændrer ting sig. Hvis vi står op, står folk op med os.

Demba Ba møder opbakning fra Det muslimske råd i Storbritannien (MCB), der direkte opfordrer Premier League, som ved Black Lives Matter, at tage offentlig stilling og afstand til Kinas undertrykkelse af muslimer.

- Der burde gøres lignende tiltag, når man konfronteres med en etnisk udrensning. At forblive tavs og være neutral i sådanne situationer har aldrig klædt menneskeheden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter