I Arsenal dribler fem-årige 'Mini-Messi' rundt, men kan man begynde talentjagten for tidligt?

Tidlig talentudvikling skal være på børnenes præmisser, understreger ekspert.

London-klubben har hentet den blot femårige Zayn Ali Salman til klubben. Men kan man være for tidligt ude med talentudviklingen? (Foto: Paul Childs © Ritzau Scanpix)

Da Zayn Ali Salman blev født, løftede han selv hovedet for at kigge sig omkring på fødestuen.

Der var ingen tvivl - han var noget særligt. Selv sygeplejersken var overrasket, har drengens far Ali Salman forklaret i et interview med den engelske avis Daily Mail.

Fem år senere bliver Zayn Ali Salman kaldt for 'mini-Messi', har 17.000 følgere på Instagram og er den yngste rekrut nogensinde på Arsenals såkaldte pre-academy.

- Han (Zayn Ali Salman, red.) har altid været stærk af sin alder. Han har haft en utrolig balance, siden han var meget lille. Det har varet ved, fortæller Ali Salman, der kommer fra London og har rødder i Irak.

Zayn Ali Salman begyndte allerede at træne med Arsenal som fireårig, hvor modstanderne var syv, otte og ni år gamle. Han blevet opdaget, mens han endnu gik i børnehave, men London-klubben var ikke i tvivl. Drengen var langt bedre og hurtigere end sine jævnaldrende. Zayn Ali Salman gjorde ting med en bold, han ikke burde kunne, har Stephen Deans, talentspejder for Arsenal, sagt til BBC.

- Han så bare for skarp ud for nogen på den alder. Jeg kunne ikke fatte, at han stadig gik i børnehave. Jeg talte med hans forædre og bragte ham ind til et par træningspas. Han har holdt niveau og er ikke bare et lykketræf, siger Stephen Deans.

Zayn Ali Salmans driblekunstner er blevet et populært fænomen på det sociale medie Instagram. Derudover er der ifølge BBC flere store klubber, som godt kunne tænke sig at hente den purunge fodboldspiller.

Men spørgsmålet er, om man kan begynde jagten på talenter for tidligt?

Udover at træne med på Arsenals såkaldte pre-academy, som er for de yngste talenter, har Zayn Ali Salman også mødt flere af idolerne fra Londonklubben. Tidligere i år lagde han et billede op på sin instagramprofil, hvor han står med den tidligere forsvarsprofil, Per Mertesacker, som i dag er træner på Arsenals akademi. (Foto: Foto fra Zayn Ali Salmans Instagram-profil)

Større risiko for at brænde ud

Ja, det kan du sagtens, vurderer Peter Jensen, der er konsulent i talentudvikling ved Team Danmark. Generelt set er et tidlig og ensidigt træningsfokus dog ofte lig med en række risici.

- Begynder du at træne meget hårdt, meget tidligt, ser det ud til, at der også er en større risiko for udbrændthed samt tidligt at blive ramt af nogle af de skader, som følger med en lang karriere, fortæller Peter Jensen og understreger, at det er langt sværere at vurdere en specifik sag som den med Zayn Ali Salman.

For vejen belagt med et højt antal timer på træningsbanen eksisterer, og der er flere eksempler på atleter, der begyndte som ganske unge og nåede verdenstoppen. Men forskning peger på, at en anden rute kan vise sig mere langtidsholdbar.

- Der er en fin sammenhæng mellem, hvor tidligt du begynder, og hvor god du er som ungdomsatlet. Problemet er, at kurven knækker ret vildt, når du så kigger på senioratleter.

- De fleste senioratleter har selvfølgelig også trænet i ungdomsårene, men de har haft en større del af træningen, som ikke var struktureret og generelt trænet en smule mindre end dem, som var 'de bedste' som juniorer, siger Peter Jensen.

Når man begynder talentudviklingen tidligt, skal man sikre, at det foregår på de unges præmisser, og at det ikke bliver med forretning for øje, fastslår konsulenten.

Der er mere i sporten end det rendyrkede resultatperspektiv. Han er samtidigt klar over, at den slags kan være svær at udføre i praksis i en fodboldverden, som er styret af penge.

- Der er nogle kommercielle interesser, som gennemsyrer fodbolden og klubbernes mulighed for overleve og være konkurrencedygtige. Pengene fra salg af talenterne gør det vanskeligere for sporten at være tålmodige med talenterne, for det skal så tidligt som muligt lykkes at få de unge mennesker ind i klubben, forklarer han.

Vigtigt med en base

Det er dog ikke nødvendigvis derfor, Arsenal har hentet Zayn Ali Salman. Hvis træningen er god, og børnene har det godt og sjovt, er der ikke forskel på Arsenal og den lokale fodboldklub.

- Det væsentlige er, at fodbolden er på barnets præmisser, og at de gør det, fordi barnet har lyst til at spille fodbold hele dagen. Kommer du ind i et struktureret talentforløb, hvor der bliver målt og vejet, er det klart, at presset på børnene tidligt vil blive noget større, end hvis de løb rundt og hyggede sig i de lokale klubber.

Fem år hører sig dog bestemt til i kategorien 'for tidlig talentudvikling', mener Peter Jensen. Team Danmark, anbefaler, at man ikke begynder talentudvikling før 12-14 års alderen, og at de unge i stedet starter med nogle prøveår, hvor forskellige sportsgrene testes af.

- Det giver en bred base, som du med udgangspunkt i finder den sportsgren, du gerne vil specialisere dig i, fordi det er sjovt. I forhold til at blive absolut verdensklasse ser det ud til, at det er bedre at du begynder med flere forskellige ting og har uorganiseret træning med vennerne.

FacebookTwitter