I dag siger vi farvel til roliganen

Foreningen "De Danske Roligans" nedlægger sig selv ved årsskiftet, så dagens kamp i Parken bliver den sidste for foreningen.

Den Danske Roliganforening har få medlemmer tilbage, og nedlægger sig selv på generalforsamlingen efter nytår. (© DR)

Når det danske fodboldlandshold i aften løber på banen til EM-kvalifikationskamp mod Portugal er det foran et udsolgt Parken.

Men på trods af, at Parken er fyldt med fans, bliver kampen i dag den sidste med foreningen "De Danske Roligans", der nedlægger sig selv ved årsskiftet.

- Vi ønsker alle sammen jo, at foreningen kan bestå. Men vi er nede på 120 medlemmer, og vi er nødt til at være realistiske. Så på den kommende generalforsamling først i det nye år er det endegyldigt lukket og slukket for "De Danske Roligans", siger Claus Amondsen, talsmand for foreningen, til Aftenshowet.

Toppede i 1992

Medlemstallet hos "De Danske Roligans" toppede efter EM-triumfen i 1992, hvor foreningen var oppe over 3.000 medlemmer. Derfra har der løbende været frafald af medlemmer. Kenn Rønning, der er mangeårigt medlem, og var formand for foreningen fra 2006 til 2009, forklarer:

- Resultaterne har altid været afgørende for klubben. Vi havde selvfølgelig flest efter '92, og siden har vi løbende kunnet mærke det, hvis landsholdet ikke kvalificerede sig. Så meldte flere sig ud.

Er ikke fulgt med tiden

Kenn Rønning vil fortsætte med at være roligan, selvom klubben bliver lukket. Og selvom han er ærgerlig, forstår han godt, hvorfor det ikke har været muligt at fastholde medlemmerne.

- Der gik nok lidt for meget midaldrende mand med fadøl i den. Vi har forsøgt at trække roliganens image i en anden retning. Blandt andet ved at afskaffe klaphatten som roligan-udklædning. Begrebet roligan findes jo stadig, men det har aldrig været i folks bevidsthed, at det også var en forening, siger den tidligere formand, der erkender, at der efterhånden nok er for langt mellem landskampene til at man kan mobilisere fans nok til en forening.

- Der er jo masser af fodboldfans. Men fankulturen er blevet anderledes de seneste år, og er rykket mere over på klubmæssig grund. Champions League og klubfodbold i almindelighed er bare steget i popularitet, mens landsholdsfodbold er rykket i baggrunden. Selvfølgelig på grund af resultaterne, men også fordi de spiller så sjældent, siger Kenn Rønning til Aftenshowet.

Farvel til et kulturfænomen

Lukningen af "De Danske Roligans" bliver et farvel til et dansk kulturfænomen, der havde sin start i 1985.

Efter Danmark havde vundet 4-2 over Sovjetunionen i Idrætsparken 5. juni 1985 satte redaktionen på BT sig for at finde et navn for de danske fans, der i nogen tid havde gjort sig bemærket som festlige og farverige.

Alt det modsatte af den hooligan-kultur, der bredte sig hastigt i England.

Optaget i ordbogen

Det blev til ordet "roligan", som optrådte første gang i BT den efterfølgende dag og efterfølgende blev optaget i den danske ordbog.

Landsholdet spiller yderligere to kampe dette efterår, men kampen i aften bliver den sidste med danske roligans på hjemmebane. Når De Danske Roligans lukker og slukker vil fans af landsholdet i stedet kunne melde sig ind i den fanklub, som er blevet oprettet under DBU.

Se mere i Aftenshowet på DR1 i aften 19:04.