I Hammarby kommer der 22.000 hver gang

I Stockholm-klubben Hammarby kommer der flest tilskuere, når det går dårligt for holdet.

Hammarby har Skandinaviens højeste tilskuergennemsnit. (Foto: Henrik Wauge)

Her er et paradoks. Skandinaviens mest velbesøgte fodboldklub har over 22.000 tilskuere i gennemsnit til hver kamp. Men klubben kan kun bryste sig af at have vundet et enkelt mesterskab.

Trofæer og andre former for hårdtslående hæder er ikke det, der driver værket i Stockholm-klubben Hammarby. Her er man i stedet stolt af at være underdog.

- Der er en vis romantik omkring Hammarby. Jeg tror, det stammer fra, at klubben aldrig rigtig har vundet noget, men alligevel altid har spillet flot fodbold, fortæller Magnus Hagström, der er redaktør på Hammarbys fandrevne kampprogram og trofast supporter siden 1970’erne.

Over 25.ooo som oprykker

For mens den danske Superliga mister tilskuere – i denne sæson har tabet været 18 procent i forhold til den samme periode i sidste sæson – går det anderledes godt i Sverige. Ikke mindst takket være arbejderklubben Hammarby fra den sydlige del af Stockholm.

I sidste sæson, da Hammarby var oprykker i den bedste svenske række, Allsvenskan, kom der 25.507 tilskuere i gennemsnit til holdets kampe. I første division året før var gennemsnittet lidt over 20.000.

Til sammenligning bød Danmarks mest besøgte klub, FC København, ’blot’ 16.191 tilskuere inden for i Parken i gennemsnit i sidste sæson.

Men hvor FC København kan bryste sig af 11 danske mesterskaber, har Hammarby altså kun vundet det svenske mesterskab en enkelt gang. Det var i 2001.

- Det, at klubben ikke har haft så meget succes, gør, at tilskuerne sætter utroligt meget pris, på utroligt lidt, siger Magnus Hagström.

'Modløber-kultur'

Året efter klubbens eneste mesterskab blev danske Christian Traore lejet i FC København. Hammarby lå til nedrykning på det tidspunkt.

Hammarby kaldes i folkemunde Bajen. Klubben er en arbejder-klub fra det sydlige Stockholm. (Foto: Peter Jonsson)

- Der kunne stå 2000 tilskuere til træningerne for at støtte holdet, nu hvor vi skulle overleve. Til træningskampene om vinteren var der også vildt mange – flere end til nogle Superliga-kampe derhjemme. Det var helt sindssygt, siger Christian Traore.

I Hammarby kan man snakke om en hvis ’modløber’-kultur.

- Hammarbys supportere er sjove, på den måde at der kommer flere, jo dårligere det går for holdet. Det så man i de fem år, vi lå i første division, siger Magnus Hagström.

Klubben overlevede den sæson, hvor Christian Traore blev hentet til på en lejeaftale. Siden tog den danske forsvarsspiller hjem til Danmark, men vendte tilbage til Hammarby i 2007 på en permanent aftale og spillede i klubben i fire sæsoner.

Christian Traore nåede at spille i mange forskellige klubber i sin karriere. FC København, FC Midtjylland, Randers, Lyngby og HB Køge kan han skrive på CV'et af danske klubber. Og dertil kan han lægge Hønefoss i Norge og altså Hammarby i Sverige. (Foto: Carl Redhead © Scanpix)

- Jeg spillede på det gamle Söderstadion, som var gammelt og slidt. Når det var helt pakket kunne der være en 15.000, og der var næsten udsolgt hver gang, næsten ligegyldigt hvem vi spillede imod.

- Der var virkelig god stemning, og det var helt specielt, hver gang vi spillede. Det specielle var, at det ikke bare var de hardcore fans, der var med. Det var hele stadion, der klappede og sang og havde trøjer på, siger Christian Traore.

I 2014 skiftede Hammarby fra sit gamle stadion, Söderstadion, til det moderne Tele2 Arena med plads til 34.000 tilskuere. Siden da har Hammarby spillet sig til to 11.-pladser i Allsvenskan.

Facebook
Twitter