Infantino: Jeg vil gøre jer stolte af Fifa

​Fifas nyvalgte præsident beretter, at han har gode økonomiske evner og sender varme tanker til Michel Platini.

Gianni Infantino blev fredag præsident for Fifa. (Foto: ENNIO LEANZA © Scanpix)

De senere års mange skandaler har givet Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) et elendigt image.

Det har forbundets nyvalgte præsident, Gianni Infantino, tænkt sig at ændre i de næste tre år frem til 2019.

Fifas kongres i Zürich valgte fredag den 45-årige schweizer, der er bedst kendt som generalsekretær i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), som afløser for udskældte Sepp Blatter.

- Jeg vil gerne starte med at adressere Fifas medarbejdere. De har været igennem en hård tid, og jeg vil sige, at jeg regner med dem. Jeg tror på dem, og at vi vil gøre store ting sammen, siger Gianni Infantino.

- Til alle vores interessenter - fodboldforbund, ligaer, klubber, spillere og fans - vil jeg sige, at I vil blive stolte af Fifa, og hvad Fifa vil gøre for fodbolden. Vi går ind i en ny æra.

- Det her var en vigtig kongres, hvor vi har vedtaget nogle banebrydende reformer, og valgt en præsident, som vil og kan implementere alle reformerne, så Fifas image kommer tilbage, hvor det hører til.

- Vi skal have fodbolden tilbage til Fifa, og Fifa tilbage til fodbolden, lyder præsidentens første ord efter valget.

Han tilføjer, at han ikke helt har fattet, hvad der er sket, og svarer så på sine første spørgsmål. Et af dem lyder, hvor han ser Fifa henne i 2020.

- Det er om fire år, og jeg ved ikke, om jeg er præsident til den tid, da der er et nyt valg i 2019.

- Jeg ønsker at se en stor udvikling i hele verden og i alle lande. Jeg ønsker at se en caribisk liga, græsrødder i Afrika og børn spille fodbold i skolerne i Asien. Fodbolden skal vokse over hele verden, og man skal opleve Fifa som en støtte, siger Infantino.

Skidt økonomi

Den nye præsident forholder sig også til økonomien i Fifa, der er anstrengt, efter at flere kommercielle partnere har forladt det skandaleramte forbund.

kongressen kom det frem, at Fifa er 3,7 milliarder kroner bagud i forhold til de finansielle mål for 2015 til 2018.

- Jeg har stor erfaring på det område, og jeg er overbevist om, at der starter en ny æra for Fifa. Jeg vil gå til vores sponsorer og tv-stationer, så de igen tror på Fifa.

- Jeg er sikker på, at omsætningen igen vil stige.

- Min historik i Uefa viser det. Uefa er på ingen måde gået bankerot, men i stedet vokset i en periode, hvor forholdene ikke var gode, siger Infantino.

Det er endnu uvist, hvem der skal varetage det administrative job som generalsekretær i Fifa under præsidenten.

- Jeg har et par idéer, men det er ikke øjeblikket at tale om det. Som præsident kan jeg foreslå en generalsekretær, men det er Fifa Council, der skal vælge personen.

- Jeg ønsker en stærk generalsekretær, men det skal ikke være en europæer, når nu jeg er blevet præsident. Vi må se, hvem der er det bedste valg for Fifa og fodbolden, siger han.

Gianni Infantino blev også spurgt til Uefas suspenderede præsident, Michel Platini.

Platini var oprindeligt blandt præsidentkandidaterne til Fifa-valget, men en mistænkelig pengeoverførsel på to millioner schweizerfranc fra Sepp Blatter tilbage i 2011 har fedtet Platini ind en stor skandale.

Det var Platinis problemer, der fik Infantino til at melde sig ind i Fifa-valgkampen.

Selv om franskmanden har skuffet mange andre fodboldledere og nu er suspenderet fra alle fodboldrelaterede aktiviteter i seks år, så vælger Gianni Infantino alligevel at sende nogle tanker til Platini.

- Jeg takker Platini for alt, han har lært mig, givet mig og for det arbejde, vi har lavet sammen.

- Jeg sender mange varmer tanker til Platini lige nu, siger Infantino.

/ritzau/

FacebookTwitter