Iransk kvinde misser slutrunde: Manden inddrager passet

Niloufar Ardalan kommer ikke til de asiatiske mesterskaber i futsal, fordi hendes mand har inddraget hendes pas.

En iransk kvinde overværer drenge træne fodbold i Teheran. (Foto: Franco Origlia © 2007 Franco Origlia)

Som oftest er det en skade eller dårlig form, der kommer i vejen for en landsholdsspillers deltagelse i en slutrunde. Ingen af delene har ramt anføreren for det iranske kvindelandshold i fodbold, Niloufar Ardalan, men hun lever til gengæld i Iran, et patriarkalsk samfund med en ekstremt konservativ kønsrollefordeling.

Derfor er en uoverensstemmelse i hjemmet med ægtemanden blevet dyr for Ardalan, der nu går glip af deltagelse i de asiatiske mesterskaber i futsal - indendørs fodbold - i Malaysia, fordi han har inddraget hendes pas, skriver nyhedsbureauet AP.

På de sociale medier har historien om Niloufar Ardalan også fået masser af omtale

https://twitter.com/IranWire1/status/643746161225003008

Ifølge iransk lov er en mand i sin gode ret til at nægte sin kone at forlade landet, og det har Ardalans mand, Mehdi Tutunchi, der arbejder som vært på tv, altså besluttet sig for at gøre i dette tilfælde.

Tirsdag postede Ardalan et billede på sin Instagram-konto, hvor hun plæderer for, at iransk lovgivning bliver ændret, så kvinder frit kan rejse udenlands, uanset om deres mænd bryder sig om det eller ej.

- Den her turnering er meget vigtig for mig. Som en muslimsk kvinde havde jeg planlagt at vise det iranske flag under kampene, men den mulighed har jeg nu mistet.

Langvarig debat

Debatten i Iran om kvinders rolle i sport og som tilskuere til sportsbegivenheder har længe været en betændt affære, der deler befolkningen og har rødder helt tilbage til den islamiske revolution, der ramte landet i 1979.

Kvinder har ikke haft adgang til fodboldstadioner siden dengang, og så sent som i 2012 besluttede den iranske regering også at udelukke dem fra at overvære volleyballkampe for at ”beskytte dem mod mandlige tilskuere”, skriver iranwire.com.

Som modsvar har det internationale volleyballforbund, FIVB, udelukket Iran fra at arrangere turneringer med deres godkendelse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter