Abelyde og racisme plager italiensk fodbold - et problem, der er rodfæstet i historien

Spillere opfordrer det italienske fodboldforbund til at sætte en stopper for de racistiske tilråb.

Det er uden sammenligning det mest omtalte straffespark, Romelu Lukaku har taget i karrieren.

Ikke, fordi der var stor tvivl om kendelsen, selvom hans holdkammerat faldt let i feltet, men fordi efterdønningerne har været massive.

På grund af Romelu Lukakus mørke hudfarve.

Først lavede dele af Cagliaris tilhængere abelyde mod ham i opgøret mod Inter i begyndelsen af september. Efter kampen, som Inter vandt 2-1 takket være Lukakus succesfulde straffespark, fik han også sine egne fans på nakken, fordi han luftede sin utilfredshed med de racistiske tilråb.

I sidste uge blev en italiensk tv-ekspert så fyret fra programmet Top Calcio 24, fordi han mente, at man kun kunne holde Romelu Lukaku fra at score, hvis man ”gav ham 10 bananer.”

En nem omstilling til den italienske Serie A har det ikke været for den 26-årige belgier med de congolesiske rødder, selvom han med tre mål i fire kampe har været en øjeblikkelig forstærkning for Inter, der efter fire runder topper Serie A foran mesterholdet Juventus.

Gentagne problemer

Situationen med Romelu Lukaku er fjerde gang inden for de seneste to år, at en spiller oplever at blive udsat for racistiske tilråb på Cagliaris hjemmebane. Andre gange har det været Moise Kean, Blaise Matuidi og Sulley Muntari, som har måttet finde sig i at blive konfronteret med en af de mørke sider af italiensk fodbold.

Men det stopper ikke der.

I weekenden var den gal igen, da opgøret mellem Atalanta og Fiorentina blev afbrudt i tre minutter, da Fiorentina-spilleren Dalbert følte sig forfulgt af tilskuere. Samme opfattelse havde dommeren, som bad om at få læst en advarsel op over højtaleranlægget til tilskuerne.

Det fik Fifa-præsidenten Gianni Infantino op i det røde felt. Han er træt af de gentagne problemer med Italien.

- Racisme skal bekæmpes med uddannelse, ved at fordømme det og ved at tale om det. Vi skal ikke have racisme i samfundet eller i fodbold. Racismeproblemet bliver ikke bedre i Italien, og det er alvorligt, advarede Gianni Infantino over for Rai Sport.

I sidste sæson blev senegaleseren Kalidou Koulibaly fra Napoli forfulgt af racistiske tilråb i en kamp mod Inter i Milano. Ifølge Napoli bad man gentagne gange kampens dommer om at afbryde kampen, men det skete ikke.

Hændelserne udløste dog både en undskyldning fra Milanos borgmester til Koulibaly samt en karantæne til Inter, der måtte spille de to efterfølgende hjemmekampe for lukkede døre. Det er et af de sjældne tilfælde, hvor der falder en straf til klubberne.

De racistiske tilråb blev for meget for Kalidou Koulibaly, der mod slutningen af opgøret mod Inter klappede ironisk af dommeren. Det udløste hans andet gule kort og dermed et rødt kort. (Foto: ALBERTO LINGRIA © Scanpix)

Spillere fravælger Italien

I 2015 skiftede den bosniske angriber Edin Dzeko fra Manchester City til AS Roma, og han blev overrasket over racismens omfang.

- I Italien er det værre, end jeg havde forventet. Derfor skal forbundet beskytte spillerne mere. Det er den eneste vej frem. Hvis du hører en tilskuer råbe, så giv ham karantæne fra stadion. De skal ikke komme her mere. Vi vil ikke have racister på stadion, lød opfordringen fra Dzeko til Sky Sports i sidste uge.

Flere og flere spillere begynder at presse på for at bekæmpe racisme. Det oplever Mads Øland, der er direktør i Spillerforeningen i Danmark, samt bestyrelsesmedlem i den internationale spillerforening, FIFPro. Også han er bekymret over det stigende antal episoder i Italien.

- Hvis det skete i Danmark, ville det udløse en voldsom reaktion. Det ville heldigvis aldrig blive accepteret og fejet hen i et hjørne. Jeg synes, det er et stort problem i Italien, at der er et tavst flertal, som stiltiende accepterer, at nogle grupper ytrer sig racistisk, siger Mads Øland.

Flere spillere finder derfor andre ligaer at udfolde deres talenter i end Italien. Det samme gælder dele af Østeuropa og Balkan, som også har store problemer med racisme.

Den tidligere Chelsea-angriber Demba Ba, der stammer fra Senegal, gik i kølvandet på Romelu Lukakus oplevelse til tasterne på Twitter:

- Det er grunden til, at jeg fravalgte at spiller der, selvom jeg havde mulighed for det. Jeg ville ønske, at alle mørke spillere ville forlade den liga, skrev Demba Ba.

Ifølge Mads Øland er der også hvide spillere, som afslår tilbud fra italienske klubber, fordi de ikke kan se sig selv spille i et land, der ikke skrider ind over for racistisk adfærd.

Politisk medvind til ultras

I al den tid Mads Øland kan huske, kan han komme i tanke om episoder med racisme i italiensk fodbold. Og problemet er da også langt fra nyt.

Ifølge Gert Sørensen, der er seniorforsker på Københavns Universitet ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, trækker de nuværende problemer tråde mange årtier tilbage i historien.

- Tidligere var det spillere fra Syditalien, som blev udsat for racistiske tilråb. Det går tilbage til tiden efter 2. verdenskrig i 1950'erne og 60'erne, hvor der var en meget stor tilvandring fra syd til det mere driftige Norditalien med storbyerne Milano og Torino, fortæller Gert Sørensen.

Inden da var racisme en integreret del af det fascistiske Italien under Benito Mussolinis styre fra 1922 til 1943. Den nuværende højredrejning i italiensk politik skal derfor ses i et historisk perspektiv, mener Gert Sørensen.

- Italiens største parti, Lega Nord, startede som et protestparti vendt mod Syditalien, men i dag er det blevet til et nationalt parti, Lega. Det fører en meget aggressiv linje over for flygtninge og indvandrere, og det smitter af på fodboldkulturen, hvor vi kan se højreekstremistiske og nyfascistiske kredse i stigende grad får indflydelse, siger Gert Sørensen.

Benito Mussolini under en parade i Rom. Ifølge seniorforsker Gert Sørensen har nutidens problemer med racisme i italiensk fodbold rødder tilbage til Mussolinis tid. (Foto: Bruni © Scanpix)

Det fik Romelu Lukaku at føle i dagene efter, at Cagliaris tilhængere have råbt abelyde efter ham. En af Inters ultra-grupperinger, som er fans fra højreorienterede miljøer, erklærede i et Facebook-opslag, at deres egen angriber havde misforstået tilråbene.

- Betragt venligst denne attitude hos italienske fans som en form for respekt, fordi de er bange for dig på grund af de mål, du scorer mod deres hold. Det er ikke, fordi de hader dig eller er racister, skrev de blandt andet og tilføjede:

- Du er nødt til at forstå, at Italien ikke er som mange nordeuropæiske lande, hvor racisme er et STORT problem, lød det fra Inter Ultras.

Den retorik er ifølge seniorforsker Gert Sørensen velkendt.

- Man gjorde aldrig op med den fascistiske arv i Italien. Hverken kulturen eller de ansvarlige for krigsforbrydelserne. I den italienske selvforståelse i årene efter 2. verdenskrig var man ikke lige så slem som tyskerne, og derfor indså man ikke, at man også selv havde gjort noget galt, siger han.

Forbund skal skride ind

Det er dog ikke kun på de italienske tribuner, at racismen kommer til udtryk. Den tidligere præsident for fodboldforbundet, Carlo Tavecchio, kaldte i 2014 afrikanske spillere for ”bananspisere”, og det udløste seks måneders karantæne af Uefa og Fifa fra internationale poster.

Men hans eget forbund fandt ikke udtalelsen over stregen. I en intern undersøgelse blev Tavecchio frikendt for at have ytret sig racistisk.

Heller ikke den nuværende direktør i fodboldforbundet, Michele Uva, virker på Mads Øland til at prioritere bekæmpelse af racisme.

- Han dysser problemerne ned, når jeg møder ham i Uefa- og Fifa-regi. Der er en verden til forskel på at tale med ham og så DBU's formand Jesper Møller. Derfor skal det italienske forbund gøre mere ved det, og det samme skal Uefa, når der bliver spillet europæiske kampe i Italien, påpeger Mads Øland.

Kaster skam over sporten

Samme opsang kom fra Romelu Lukaku, da han tog til genmæle mod Cagliaris fans.

- Fodbold skal kunne nydes af alle, og vi skal ikke acceptere nogle former for diskrimination, som bringer skam over vores sport. Jeg håber, at alle fodboldforbund verden over vil reagere kraftigt på alle sager om diskrimination, skrev han på sine profiler på sociale medier.

I de seneste 20 år har fodbold-Europa ifølge Mads Øland generelt gennemgået store forbedringer med racisme på stadioner, men hvis det skal slås ned i Italien, er det altafgørende, at forbundet tager et større ansvar, mener han.

- Vi har alle de rigtige regler, programerklæringer og kampagner. Også i Italien. Men man er nødt til at skride ind over for det. Der skal være en tydelig sanktion, ellers ændrer det sig ikke. Hvis det sker, så tror jeg, at det kan gå rimelig hurtigt med at blive bedre, siger Mads Øland.

Nok var det karrierens mest omtalte spark, som Romelu Lukaku tog den søndag aften mod Cagliari. Men det kan også gå hen og blive det vigtigste for belgieren. Han lod sig ikke kue, da fodboldens grimme ansigt tonede frem.