Zlatan og Eriksen tørner sammen som ærkerivaler: Skal genrejse Italiens sårede storklubber

De to skandinaviske superstjerner mødes i dag i Milano-derbyet mellem Inter og AC Milan.

I januar skiftede Christian Eriksen til Inter, og Zlatan Ibrahimovic skiftede til AC Milan. Nu mødes de for første gang i rivalopgøret mellem de to Milano-klubber.

Christian Eriksen og Zlatan Ibrahimovic er blevet fodbold-fjender. Ikke på grund af en ondsindet ordudveksling eller et fysisk sammenstød på banen mellem de to skandinaviske superstjerner. Det er farven på deres tøj, der har skabt en splid.

Mens Christian Eriksen i januar skiftede til Inter, skiftede Zlatan Ibrahimovic til AC Milan. To af Italiens og Europas største fodboldklubber – og to klubber, der i en årelang ærkerivalisering har kæmpet om, hvad der er Milanos 'rigtige farver'.

Det er Nerazzurri mod Rossoneri. De sort-blå mod de rød-sorte. Inter mod AC Milan. Og Eriksen og Zlatan står nu i hver deres lejr i det farverige fodbold-fjendskab.

Størstedelen af indbyggerne i Milano er katolikker, men for mange Inter- og AC Milan-fans bliver fodbold også dyrket på et noget nært religiøst niveau. Inters og AC Milans farver fylder altid i gadebilledet i Milano, og i aften venter der Eriksen og Zlatan et særsyn, når den italienske storby bliver pyntet ekstra op i fodbold-farver.

For i aften er der Derby di Milano – rivalopgøret mellem Inter og AC Milan. En begivenhed, der er lige så vigtig for de fodbold-religiøse, som juleaften er for de katolske.

Christian Eriksen har før været en del af større rivalopgør i London, da han spillede for Tottenham. Men derbyet mellem Inter og AC Milan har en helt særlig plads i fodboldhistorien og en helt særlig atmosfære, som Christian Eriksen glæder sig til at opleve.

- Jeg har før set det (Milano-derbyet, red.) på tv, men at være med til at spille det bliver noget helt andet, siger Christian Eriksen til den italienske sportsavis Gazzetta Dello Sport.

- Sammenlignet med London forventer jeg en anden atmosfære. Her (på Inters hjemmebane, red.) synger hele stadion, der kommer til at være så meget støj, det bliver smukt.

Den tidligere danske landsholdsspiller Thomas Helveg er en af de få fodboldspillere, der har spillet for både Inter og AC Milan. Faktisk tog han endda 'det forbudte skifte' direkte fra AC Milan til Inter i 2003. Han kalder rivaliseringen og Milano-derbyet for et smukt vanvid.

- Det er det ultimative. Det er jo en forestilling ud over alle grænser. Jeg husker, at det er en kamp, som fansene ser frem til. I to-tre uger op til er alt andet nærmest ligegyldigt. Den kamp er i sin helt egen liga, siger Thomas Helveg til DR Sporten.

I Tottenham spillede Christian Eriksen flere gange med i 'The North London Derby' mod rivalerne fra Arsenal. Nu skal han for første gang prøve kræfter med Milano-derbyet mellem Inter og AC Milan. (Foto: © David Klein, Scanpix)

Zlatan vender tilbage i fjendens farver

Hvor aftenens Milano-derby bliver en førstegangsoplevelse for Christian Eriksen, bliver det derimod et glædeligt gensyn for Zlatan Ibrahimovic – en slags hjemkomst.

Zlatan har tidligere tilbragt nogle af sine bedste sæsoner i Italien og Milano. Fra 2006 til 2009 spillede han i Inter, hvor han vandt flere italienske mesterskaber. Og fra 2010 til 2012 blev det også til et italiensk mesterskab for den svenske fodboldakrobat – denne gang som AC Milan-spiller.

- Han vil være mere vant til den her slags kampe. For mig begynder det først nu, siger Eriksen om Zlatan op til aftenens derby.

Zlatan Ibrahimovic skiftede i januar til AC Milan. Det er hans andet ophold i klubben, som han også spillede for fra 2010 til 2012. (Foto: © Matteo Bazzi, Scanpix)

Ifølge Christian Eriksens træner i Inter, Antonio Conte, kommer Zlatan Ibrahimovic' forhistorie også til at få en betydning for kampen.

- Han har spillet for begge klubber, så det bliver en følelsesmæssig kamp for ham.

- Det (AC Milan, red.) er et fantastisk hold, som lige har hentet en mester som Zlatan Ibrahimovic. Han bringer selvtillid og erfaring ind på holdet.

Christian Eriksen er til gengæld nybegynder i det italienske. Men det kunne meget vel have været anderledes.

Et år inden Christian Eriksen som ungt talent skiftede fra OB til Ajax, var han nemlig til prøvetræning i AC Milan. Men AC Milan valgte ikke at tilbyde danskeren en kontrakt.

Selvom Eriksen ikke har samme erfaring som Zlatan, er han ikke nervøs for at blive overstrålet af svenskeren, når de i aften står over for hinanden.

- Han (Zlatan Ibrahimovic, red.) har selvfølgelig et navn med sig.

- Jeg er ikke bange for nogen fra Milan. Vi (Inter, red.) er i en bedre position i ligaen, selvom alt kan ske i et derby, siger Eriksen til Gazzetta Dello Sport.

I aften spiller Zlatan i AC Milans røde og sorte striber. Men tidligere i karrieren har han også spillet i ærkerivalenes blåsorte trøje. (Foto: © GIAMPIERO SPOSITO, Scanpix)

De sovende giganter skal vækkes

Lige nu ligger Inter langt foran AC Milan i den italienske liga, Serie A. Inter ligger nummer to, 19 point foran AC Milan på 9. pladsen.

På trods af det store forspring i ligaen kan Christian Eriksen og hans holdkammerater dog ikke forvente en nem kamp, mener Inter-træneren Antonio Conte.

- I derbyet er der altid skjulte farer, og vi er nødt til at være helt fokuseret.

- Vores koncentration skal være på de tre point, og at det er et derby, gør det bare ekstra svært, fordi der er så meget motivation for at få håneretten i byen, siger Antonio Conte til Football Italia.

Som om tre vigtige point i ligaen og håneretten i byen ikke skulle være nok, er der faktisk også en endnu større historie på spil i aften. Begge Milano-klubber kæmper nemlig for at finde tilbage til tidligere tiders storhed.

Engang var Milano verdens fodboldhovedstad. I 1980'erne og starten af 90'erne var både Inter og AC Milan blandt de bedste hold i verden. Milano var byen, alle fodboldfans kiggede imod.

AC Milan fejrer i 1990 klubbens anden titel i træk i Den Europæiske Mesterholdsturnering (i dag Champions League). (Foto: © ASL, Scanpix)

Men i det seneste årti er fodboldkraften i Milano svundet ind. De to mastodonter – engang så mægtige, frygtindgydende og sprudlende – har i lang tid lignet udslukte vulkaner.

I otte år har Inter og AC Milan ikke vundet en europæisk titel eller et italiensk mesterskab.

I et forsøg på at på at få genskabt de gamle giganters storhed blev Inter i 2016 og AC Milan i 2017 solgt til investeringsstærke kinesiske ejere. Og Christian Eriksen og Zlatan Ibrahimovic er to af de nyeste stjernenavne, der er blevet købt ind for at vække de to slumrende storklubber fra deres dvale.

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag. Og genrejsningen af Milano som en af fodboldeuropas hovedstæder ligner heller ikke et projekt, der er ovre, inden dagen er omme.

Men i aften kan Christian Eriksen og Zlatan Ibrahimovic sparke deres klub på vej.