Jubilar sendte Spanien i semifinalen

De forsvarende europamestre fra Spanien er i EM-semifinalen mod Portugal efter 2-0 over Frankrig på to mål af 100 kamps-jubilaren Xabi Alonso.

Xabi Alonso (yderst til højre) header Spanien foran i EM-kvartfinalen mod Frankrig. (Foto: © JEFF PACHOUD, Scanpix)

De forsvarende europamestre fra Spanien er i semifinalen efter 2-0 over Frankrig i Donetsk, Ukraine.

Xabi Alonso fejrede sin landskamp nr. 100 ved at score begge spaniernes mål. Det første på hovedstød efter 19 minutter og det andet på straffespark kort før tid.

I semifinalen på onsdag skal Spanien møde Portugal.

2-0-sejren over Frankrig var en naturlig udgang på en kamp, hvor spanierne var klart bedst, og hvor franskmændene tilsyneladende ikke rigtigt havde nogen plan B, da først Alonso efter 19 minutter havde skudt hul på betonforsvaret.

Frankrigs landstræner, Laurent Blanc, lagde ikke røgslør, da han dagen før kampen sagde, at han forberedte "en kedelig sejr" over Spanien.

Den tidligere verdensklasseforsvarer udtog nemlig et særdeles defensivt hold, med højrebacken Mathieu Debuchy som midtbanespiller og med teknikere som Nasri, Ben Arfa og Menez på bænken fra kampens start.

Indledningsvis havde franskmændene da også udmærket kontrol over et spansk hold uden angribere i startformationen. Men da Xabi Alonso stod helt fri ved bageste stolpe og kunne heade Jordi Albas fine indlæg i nettet, kom der ro på det spanske spil.

Spanierne er ofte blevet rost for deres flotte pasningsspil og deres offensive kvaliteter.

Men det er værd at hæfte sig ved, at de i EM 2008, VM 2010 og nu EM i 2012 har spillet otte knald-eller-fald-kampe på stribe uden at lukke et eneste mål ind.

Det er et udtryk for, at den nærmest endeløse boldcirkulation også er et effektivt forsvarsmiddel, men det viser også, at landstræner Vicente del Bosque har skabt et hold med en flot balance.

Den mangeårige midterforsvarer Carles Puyols fravær kan knapt mærkes, og de oplagte chancer, som Frankrig fik skabt sig lørdag aften i Donetsk, kunne tælles på én finger.

Dermed sluttede Frankrigs EM med en sejr, en uafgjort og to nederlag. Et facit, der nok er lige i underkanten af, hvad man havde forventet på forhånd.

Det samlede EM-billede er blevet noget flimret efter den skrækkelige præstation mod Sverige og rapporterne om den efterfølgende interne ballade i den franske lejr.