Dansk klubfodbold kritiserer Fifas enorme VM-planer

Divisionsforeningen bakker op om stærk kritik af Fifa.

Gianni Infantino har præsenteret et nyt VM-format med flere hold og flere kampe. (Foto: © Franck FIfe, Ritzau Scanpix)

I december måtte tv-producerne klippe væk fra billeder af Gianni Infantino, fordi tilskuerne buhede af Fifa-præsidenten ved VM i Qatar.

Helt så primitivt kan fodboldens klubturneringer ikke udtrykke deres utilfredshed, men man skal ikke være i tvivl. De er ikke begejstrede for schweizeren.

Fifas kongres i Rwanda blev Infantino torsdag genvalgt som præsident, og fra talerstolen præsenterede han et nyt og udvidet VM-format, der tæller flere nationer og endnu flere kampe i den allerede pressede fodboldkalender.

Det gavner ikke de nationale klubber eller ligaer, siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforening. Og så hjælper det heller ikke just, at Fifa har taget beslutningen uden at tale sammen med dem, der får fodboldhjulene til at køre rundt i hverdagen.

- De eneste, der har været konsulteret, er formentlig verdens største klubber, for det er dem, der skal bruges for at tjene nogle penge. Fodbolden er et stort globalt fællesskab, og det er er en værdi, Fifa burde værne om.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved, om Fifa i det hele taget kan træffe den slags beslutninger. Det har de gjort, kan vi konstatere, siger Claus Thomsen.

Alle elsker Infantino

Den bedste række i spansk fodbold, La Liga, har udsendt en pressemeddelelse, der sender hård kritik mod Fifa. I den står der, at Fifa ignorer og negligerer de nationale mesterskaber og ligaer samt den skade, beslutningen får på dem.

Udover udvidelsen af VM for landshold kritiserer La Liga også Infantinos planer om at gøre klub-VM til en større turnering.

Ifølge Divisionsforeningens Claus Thomsen er alle verdens klubligaer enige i kritikken, for med Fifas beslutning uden samråd svigter det internationale fodboldorgan fællesskabet.

- Det er en fortsættelse af en meget uheldig tendens til at udvikle eksisterende turneringer og opfinde nye, der bliver proppet ind i kalenderen og dermed presser klubturneringerne, der er rygraden i fodbolden, siger Claus Thomsen.

Torsdag blev Gianni Infantino genvalgt som Fifa-præsident. Efterfølgende trænede han med spillere fra Nyarugenge Women's Amputee Football i Rwanda. (Foto: © JEAN BIZIMANA, Ritzau Scanpix)

Ingen dialog

Divisionsforeningen, der varetager de danske Superligaklubbers interesser, er sammen med resten af fodboldverdenens ligesindede organer en del af World League Forum, WLF.

I en pressemeddelelse fra WLF står der, at Fifa på trods af adskillige forespørgsler om dialog ikke har villet lytte til klubturneringerne. Det er et af de største problemer, mener Claus Thomsen.

For landsholdsfodbold, der kulminerer hvert fjerde år ved VM, hænger unægteligt sammen med den klubfodbold, der fylder det meste af en spillers kampprogram.

- Lige nu har vi en aftale om, at landes bedste spillere skal til VM for deres landshold. Men når Fifa tager beslutninger, der kan få konsekvenser for klubholdene, sætter de pres på det samarbejde, siger Claus Thomsen.

- For klubber er ikke nødvendigvis interesserede i, at deres bedste spillere skal risikere at få skader på landsholdet.

I februar vandt Karim Benzema og Real Madrid VM for klubhold. Hvis det står til Fifa og præsident Infantino skal formatet udvides, så der skal spilles flere kamp i turneringen, hvor klubhold fra hele verden mødes. (Foto: © JUAN MEDINA, Ritzau Scanpix)

Claus Thomsen mener, at fodboldkalenderen i forvejen er pakket med kampe, og det kommer ikke til at gavne hverken de store eller små klubber med flere turneringer og udvidelser af dem, vi kender i forvejen.

- Der er også noget, der hedder spillernes helbred i den her sammenhæng, siger han.

I pressemeddelelsen fra WLF skriver verdens klubligaer, at de vil analysere Fifas beslutning og vurdere, hvad det næste rette skridt er.

For ifølge Claus Thomsen går det den gale vej lige nu.

- Ligaerne vil altid gerne have en god dialog og konsultation med Fifa, men hvis Fifa insisterer på ikke at have den, sætter de samarbejdet under pres, siger han.