Kønsforsker om homo-tilråb: For fodboldfans er det ikke nok at råbe ’idiot eller tåbe’

Fodboldtilskuere bruger homofobiske slagsange til at ydmyge modstanderholdet, siger kønsforsker Kenneth Reinicke.

Brøndbys fans sang mandag homofobiske sange mod FC Københavns Viktor Fischer (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

”Viktor Fischer er homo”.

Sådan gjaldede det fra en gruppe tilskuere på OB’s stadion, da FCK søndag slog fynboerne 1-0.

En hændelse, der de seneste dage har fået fodbolddanmark til at tage afstand fra homofobiske slagsange og tilråbstadioner.

Men hvorfor hører man så ofte homofobiske udtryk på de danske stadioner?

For fansene er det en måde at ydmyge andre mænd ved at feminisere dem og fratage dem deres maskuline stolthed, siger Kenneth Reinicke, kønsforsker på Roskilde Universitet.

På den måde bliver et fodboldstadion et slags frirum, hvor en stereotyp form for maskulinitet kan få lov at buldre løs, siger han.

- Der foregår jo en kamp på banen, men det gør der også på tilskuerrækkerne, og der er det meget et forsøg på at nedgøre de andre spillere og tilhængere, siger han.

Og en af de oftest brugte måder at nedgøre modstanderne på er altså ved at tage homofobiske udtryk i brug, siger Kenneth Reinicke.

- Man har det her had til modstanderholdet, og nu skal de ydmyges, og når det er blandt mænd, hvad er så mere oplagt end at prøve at ydmyge dem ved at feminisere dem?

- Det er ikke stærkt nok at sige, ’du er en idiot, du er en tåbe’. Derfor kommer de her seksuelt nedværdigende og homofobiske udtryk i brug.

Mandigheden forsøges frataget

Spillerforeningens formand Mads Øland har tidligere på ugen udtalt, at homofobi er et stort problem i dansk fodbold, og i dag kræver kulturminister Mette Bock, at der bliver uddelt sanktioner for homofobiske tilråb fra tribunerne.

Ifølge Kenneth Reinicke forstærker fodboldkulturen ofte homofobiske ytringer blandt mænd. Når tilhængerne står sammen bag målet, opstår der en gruppeidentitet, og hadet til modstanderen og dens tilhængere bliver pisket op.

- Når der står flere tusind nede bag målet sammen, så kan de homofobiske udtryk være en måde at ydmyge spillerne og deres tilhængere på. Det er en måde at forsøge at fratage dem deres mandighed, siger han.

Hør de homofobiske tilråb under mandagens kamp mellem FC Nordsjælland og Brøndby. (Lyd fra Viasat)

0:00

Fodboldens Disciplinærinstans har i dag tirsdag taget to hændelser op vedrørende homofobiske tilråb.

Det handler om episoden med tilråbene til Viktor Fischer under søndagskampen mellem OB og FCK, og en episode under mandagskampen mellem FC Nordsjælland og Brøndby.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter