KOMMENTAR Endelig ryddes der op i Fifa

Den oplagte afløser som Fifa-præsident er svær at få øje på.

En suspenderet præsident. En suspenderet præsidentkandidat. Endnu en kandidat kylet ud i seks år. Og en suspenderet administrator, der i forvejen var fritaget for tjeneste.

Det kunne lyde som en demokratisk oprydning i en diktaturstat, og nogle vil måske mene, at det er det næsten også. FIFAs etiske komité hvæssede i dag kløerne og udstedte straffe på stribe.

Det er både naturligt og rigtigt. En verdensomspændende organisation som FIFA kan simpelt hen ikke ledes af folk, der er under anklage for de ting, som politiet mener, at Blatter og co. er skyldige i. Det kunne selv FIFA indse, og derfor kan man – med en vis sans for paradokser – konstatere, at FIFAs kontrolsystem virker. Det vil i hvert fald Blatter nok hævde. Andre vil mene, at selvsamme system har svigtet masser af gange ved at lade ulovlighederne passere.

For Blatter selv må i dag være dagen, hvor han forlader sit kontor for sidste gang som FIFA-præsident efter 17 år og fire måneder på posten. På papiret kan han godt nok vende tilbage til sit kontor, når de 90 dages suspension udløber i begyndelsen af januar, men det nægter jeg simpelt hen at tro kommer til at ske, hans overlevelsesevne til trods.

Broget felt

Dagens afgørelser fra Fifas etiske komite har unægtelig også gjort kampen om at blive Blatters afløser til en endnu mere broget affære, end den var i forvejen:

Michel Platini fastholder sit kandidatur, selv om han er blevet suspenderet i 90 dage fra den organisation, han vil være præsident for.

Chung Mong-Joon er blevet udelukket fra alle fodboldaktiviteter i seks år. Det må så nok også gælde præsidentposten. Sydkoreaneren giver dog næppe op, allerede inden dommen påstod han, at dommen er en ren sabotageaktion mod hans som kandidat.

Tilbage står den jordanske Prins Ali, som på kongressen i foråret kun formåede at samle under en tredjedel af stemmerne i kamp mod Sepp Blater, selv om FIFA og Blatter i dagene op til afstemningen landede i total skandale med FBIs afsløringer og anholdelser. Og endelig den temmelig ukendte liberianer Mussa Bility, som ikke engang har opbakning fra sit eget verdensforbund.

Nye kandidater kan melde sig frem til den 26. oktober.

Vikar med erfaring

Indtil en ny præsident er valgt, må en midlertidig afløser jo tage over. Det lader til at blive Issa Hayatou, FIFAs senior-vicepræsident, og han har en vis erfaring. Han har været præsident for det afrikanske fodboldforbund, CAF, siden 1988! Og den 69-årige camerouner har også prøvet at agere i en storm af anklager fra pressen, bl.a. for bestikkelse ved salg af tv-rettigheder og ved tildeling af VM-værtsskaber. Han er dog aldrig blevet dømt, og nu er han fodboldens førstemand, i hvert fald i 90 dage.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter