KOMMENTAR Frankrig kan træde ud af sort VM-skygge i nøglekamp

DR Sportens udsendte kigger frem mod Frankrig-Schweiz – et opgør hvor Les Bleus kan vriste VM-spøgelset fra 2010 af sig.

Frankrig løber ind til sin første rigtige VM-test i aftenens opgør mod Schweiz. (Foto: FRANCK FIFE © Scanpix)

Ved VM i Sydafrika for fire år siden måtte det franske fodboldlandshold rejse hjem i skam. I en ganske overkommelig pulje blev det kun et enkelt mål og en suveræn sidsteplads. Og dertil kunne lægges interne slagsmål og et spilleropgør mod træner Raymond Domenech. En sort plet i fransk fodbolds ellers så fine historiebog.

Optakten til VM har for franskmændene denne gang været ganske lovende. Kort før slutrunden her i Brasilien blev det til store sejre på 8-0 og 4-0 over henholdsvis Jamaica og Norge. Indimellem spillede man så 1-1 mod Paraguay.

I VM-åbneren førte en sprudlende Karim Benzema så an i en fin fransk anden halvleg mod Honduras, som blev besejret med 3-0.

Nu kommer den første reelle test af træner Didier Dechamps i landsholdssammenhæng rimelig urutinerede mandskab. Det sker i varmen i Salvador mod et taktisk stærkt schweizisk mandskab.

Hvis der ses bort fra målmand Hugo Lloris, Patrice Evra og Karim Benzema, så havde de andre otte franske startere mod Honduras spillet under tyve landskampe i snit. Gennemsnitsalderen på de otte mand var dog over 25 år, så det er kun i landsholdssammenhæng, at de er en smule urutinerede.

Afslappede franske spillere på Arena Fonte Nova under den afsluttende træning. (Foto: Ali Haider © Scanpix)

I deres sidste fire landskampe har Frankrig altså vundet tre og spillet en uafgjort og scoret imponerende 16 gange.

Manglende kvalitet hos modstandere

Men som den franske trænerlegende Guy Roux også understregede overfor mig i et interview i går, så er Paraguay den eneste af de fire modstandere, der har haft noget der bare minder om klasse, og her formåede man ikke at vinde. Og Paraguay er ikke engang kvalificeret til VM.

Så derfor kan man med rimelighed tale om en decideret test og nøglekamp mod Ottmar Hitzfeldts tropper fra Schweiz. Det er her at franskmændene skal forsøge at bevise, at de positive vinde, der igen blæser omkring Les Bleus, ikke bare er varm luft.

Og man fornemmer - både i Frankrig og her i Brasilien - at noget stort kan være på vej. Den højt estimerede tidligere verdensmester og Juventus-stjerne, Lilian Thuram, har bl.a. op til kampen på Arena Fonte Nova i Salvador udtalt til den franske radiokanal RTL, at han godt kan se sine landsmænd gå hele vejen.

Stemningen under torsdagens træning virkede utroligt afslappet i Salvador, og man fornemmede, at Didier Deschamps har skabt mandskab i den rette balance.

Riberys skade kan blive en fordel

Det kan godt være, at Frankrig må undvære en skadet Franck Ribery, men hans niveau i Bayern München der det seneste halve år, har slet ikke kunne måle sig med, hvad han har præsteret i årene forinden.

For stemningen i truppen kan det måske vise sig ligefrem at blive en fordel, at en til tider vanskelig Ribery ikke er med. Deschamps valgte f.eks. at se bort fra Manchester Citys offensive profil Samir Nasri, da han udtog den endelige VM-trup. Nok ikke så meget på grund af Nasris indiskutable fodboldmæssige evner, men snarere på grund af hans væsen og påvirkning af en ellers harmonisk gruppe.

Det bliver derfor spændende at se, om Karim Benzema kan fortsætte sin stime af mål, og om Juventus-stjernfrøet Paul Pogba kan ramme dagen i opgøret mod Schweiz.

Vi får i hvert fald et fingerpeg om, hvorvidt vi har at gøre med et fransk landshold, der kan spille sig langt i VM-turneringen her i Brasilien.

Facebook
Twitter