KOMMENTAR: Platini er Europas store problem

Uefa står uden ledelse på et meget svært tidspunkt

Hvis du tror, at alt er på plads i den fodboldpolitiske verden efter at Gianni Infantino blev valgt som ny Fifa-præsident for en uge siden, så må du tro om igen. I hvert fald for os i Europa er situationen på de bonede fodboldgulve ganske prekær. Problemet har ét navn: Michel Platini.

Uefas præsident er udelukket fra al fodbold i seks år for sin andel i Fifa-skandalen, men i ugens løb indbragte han sagen for den internationale sportsdomstol CAS. Det stiller DBU og de øvrige europæiske fodboldforbund i en meget svær situation.

Uheldig timing

Der kommer helt sikkert til at gå nogle uger inden CAS kommer med en afgørelse, og det er meget uheldigt for Uefa, som i månedsvis har været uden politisk ledelse, efter at Platini kom i fedtefadet.

Den 3. maj holder Uefa kongres, men med Platinis anke bliver det vanskeligt at få en ny leder på plads. Hvis Platinis sag stadig er uafklaret på det tidspunkt, vælger man ikke præsident. Men så risikerer Uefas lande, at Platini kort efter kongressen får stadfæstet sin udelukkelse.

Og dermed vil forbundet være uden leder, når der spilles Champions League-finale og når EM begynder i Frankrig kort efter. Det vil udstille Uefas ledelseskrise på alle tænkelige måder.

Manglende afløser

Samtidig er det et åbent spørgsmål, hvem der i givet fald skal afløse Platini. Uefa ledes pt. af 1.vicepræsident Angel Maria Villar, men han spås ikke mange chancer for at overtage præsidentposten. Rundt i Europa tænker fodboldlederne naturligvis deres omkring mulige præsidentemner, men med Platinis anke er det umuligt at diskutere det offentligt.

Desuden er der i flere lande stadig stor tiltro til Platini, hvis problemer ser ud til udelukkende at relatere sig til Fifa og ikke til hans europæiske arbejde.

Situationen bliver yderligere besværliggjort at, at Uefa også skal finde en ny administrativ leder. Indtil i fredags hed Uefas generalsekretær Gianni Infantino, men han har jo som bekendt fået andet at se til.

Alt i alt står fodbold-Europa i et ledelsmæssigt vakuum på det værst tænkelige tidspunkt. Michael Platini kunne selv levere sin del af løsningen ved at trække sig frivilligt inden kongressen, uanset udfaldet af hans ankesag.

Det sker dog næppe. Så indtil videre kan Europas fodboldlevere kun levere politisk skyggespil, imens de afventer franskmandens skæbne. Det kan nemt blive efterår, før vi ved, hvem der egentlig står i spidsen for europæisk fodbold.

Facebook
Twitter