Kontroversiel præsident kæmper for genvalg med brasiliansk fodboldtrøje som gidsel

Brasilien skal vælge landets næste præsident den 30. oktober.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, holder trofæet efter landets sejr i Copa America i 2019. De gule farver på spillernes trøjer har en hovedrolle i præsidentens kamp for at beholde magten ved forestående valg i slutningen af oktober. (Foto: © CARL DE SOUZA, Ritzau Scanpix)

Associationer kan være et magtfuldt redskab, og når fodboldpaletten foldes ud, rummer få farver større genkendelig end dem, der bryder de brasilianske landsholdsspillere.

Den smukke, gule trøje er, hvis ikke den mest ikoniske, så i hvert fald deroppe af.

Men lige nu befinder et af fodboldnationens stolte klenodier sig i en gidselsituation frem mod den afgørende valgduel i Brasilien den 30. oktober mellem præsidentkandidaterne Jair Bolsonaro og Lula da Silva.

Førstnævnte, landets nuværende præsident, som tilhører den yderste højrefløj, jagter genvalg og her bruger han flittigt landsholdstrøjens farver i sin kampagne.

Det har fået bølgerne til at gå højt, forklarer Kristian Almblad, DR's korrespondent i Sydamerika.

- Der er rigtig mange, der er irriterede over, at Bolsonaro på en eller anden måde har taget monopol på de her farver. Det minder lidt om diskussionen med Dansk Folkeparti og Dannebrog, siger Kristian Almblad med henvisning til, at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard i 2016 fik kritik for at hænge Dannebrog op i folketingssalen.

Bolsonaros politisering af de farver, mange sammenkæder med landets fodboldlandshold, er så tydelig, at flere brasilianere, der ikke støtter den siddende præsident, har betænkeligheder ved at tage den gule landsholdstrøje på.

En af dem er João Vitor Gonçalves de Oliveira, der er studerende.

Da trøjen til det kommende VM i december blev sat til salg i butikkerne, skyndte han sig ned for at købe en. Ved kassen blev han mødt af et stort smil.

- Butiksejeren gik ud fra, at jeg støtter den nuværende regering, fordi jeg købte trøjen, og så begyndte han at rase mod venstrefløjens kandidat Lula da Silva, siger João Vitor Gonçalves de Oliveira til BBC.

For at undgå en konfrontation lod han derfor som om, at han også støttede Bolsonaro.

Med halvanden måned til VM gør det blot situationen endnu mere betændt, siger Kristian Almblad.

- Brasilianerne elsker fodbold, og der er VM lige om lidt. Det er kæmpestort i Brasilien, men lige nu stiller folk sig selv spørgsmålet: "Tror folk, at jeg støtter Bolsonaro, hvis jeg tager en gul fodboldtrøje på?".

- Du risikerer at blive sat i forbindelse med noget, du ikke er. Det er heldigt, at der først er VM efter valget. Så bliver der fodboldfest i stedet. Det er jeg sikker på, siger Kristian Almblad.

Den venstreorienterede kandidat Lula da Silva bruger røde farver i sin kampagne. (Foto: © Nelson Almeida, Ritzau Scanpix)

Trøjen er vores

Det er ikke første gang, at fodboldfarverne trækkes ind i den politiske arena.

I 2015 var der massive protester i gaderne mod daværende præsident, Dilma Rousseff, da gulklædte brasilianere udtrykte deres utilfredshed med landets leder.

I 2018 var det så Jair Bolsonaro, hvis kamp for embedet kredsede om de kendte farver. En opskrift, han lige nu er ved at kopiere.

  • Jair Bolsonaro tilhængere ses her ved Brasiliens uafhængighedsdag tidligere på året. (Foto: © Diego Vara, Ritzau Scanpix)
  • Jair Bolsonaro tilhængere ses her ved Brasiliens uafhængighedsdag tidligere på året. (Foto: © Diego Vara, Ritzau Scanpix)
  • Jair Bolsonaro tilhængere ses her ved Brasiliens uafhængighedsdag tidligere på året. (Foto: © Diego Vara, Ritzau Scanpix)
  • Jair Bolsonaro tilhængere ses her ved Brasiliens uafhængighedsdag tidligere på året. (Foto: © Diego Vara, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Det til trods for, at Nike i sine reklamer for trøjen har forsøgt at afpolitisere den ved at bruge personer fra begge sider af det politiske spektrum. Sportsbrandet har samtidig slået fast, at trøjen ikke tilhører nogen, men repræsenterer mere end 210 millioner brasiliansere.

- Den er vores, lyder det fra Nike ifølge BBC.

Nike har samtidig gjort det forbudt at personliggøre trøjerne med tryk på bagsiden, der rummer politiske referencer.

Kristian Almblad understreger da også, at det er vigtigt at huske, hvilken samlende kraft fodbold har i Brasilien. Den er ingenlunde forbeholdt den borgerlige fløj.

- Fodbold er, om noget sted, kæmpestort i slumområderne blandt de fattigste. De kommer helt sikkert til at trække i de brasilianske farver, når VM begynder. Det kan der ikke laves om på, siger Kristian Almblad.

Og skulle Brasilien ende med at vinde VM, så er DR's korrespondent i Sydamerika sikker på, at også Lula da Silva er klar til at hoppe i en gul landsholdstrøje.

- Han vil ikke gøre det lige nu, fordi det ville være signalforvirring, men jeg tror, at han vil vise folket, at Bolsonaro ikke har patent på farverne, siger Kristian Almblad.