Kosovo og Gibraltar optaget i Fifa

De to lande kan spille med i VM-kvalifikationen til efteråret.

En samlet Fifa-kongres valgte fredag at optage Kosovo og Gibraltar som nye medlemslande. (Foto: JOSE MENDEZ © Scanpix)

Der var ingen tvivl hos alverdens fodboldledere, da de skulle stemme om Kosovos og Gibraltars optagelse i verdensfodboldforbundet Fifa. Et overvældende flertal sagde ja til begge landes medlemskab, og beslutningen betyder, at de begge forventes at spille med i den europæiske VM-kvalifikation, der begynder til efteråret.

De to landes vej til medlemskab har dog været vidt forskellig.

Kamp for Kosovo

Kosovos fodboldforbund har i årevis kæmpet for at komme med i de europæiske turneringer, men mange lande har været imod. Den europæiske splittelse viste sig tydeligt, da det lille Balkan-land i sidste uge blev medlem af det europæiske fodboldforbund Uefa med et snævert flertal.

I Fifa-regi var valget noget mere sikkert, idet 141 lande var for optagelsen og kun 23 imod. Serbien, der fortsat opfatter Kosovo som serbisk område, erklærede dog på kongressen, at de vil indbringe afgørelsen for den internationale sportsdomstol, CAS.

Miniput i megaforbund

Netop den domstol har spillet en væsentlig rolle i Gibraltars optagelse i Fifa. Allerede for tre år siden blev den lille britiske enklave på Den Iberiske Halvø optaget i Uefa, men Fifa sagde nej, blandt andet fordi Gibraltar ikke er et selvstændigt land. Det indbragte klippeboets fodboldforbund for netop sportsdomstolen CAS, som gav Gibraltar medhold.

De samlede fodboldledere var da også klare i spyttet, da der skulle stemmes om Gibraltars optagelse i Fifa. Det blev vedtaget med det overbevisende resultat 172 for og kun 12 imod.