Kvindelandsholdet har et centralt problem

De danske fodboldkvinder er i gang med årets vigtigste samling, der kan definere både 2016 og 2017.

Det har set godt ud i dele af EM-kvalifikationen, men bag de to sejre gemmer sig en udfordring på midtbanen. Den udfordring skal helst løses i løbet af den næste uge. (Foto: ©Anders Kjærbye © ©Anders Kjærbye/dbufoto.dk)

Algarve Cup har længe været noget særligt i kvindefodbold. Hvert år samles en række af de bedste nationer på den portugisiske kyst, og i 2016 har turneringen ekstra stor betydning for Danmark.

I løbet af vinteren har Mariann Gajhede Knudsen valgt landsholdet fra for at skåne en udfordret og træt krop, og det efterlader kvindelandsholdet med et centralt problem. I hovedparten af sine 107 landskampe har Gajhede nemlig bundet holdet sammen fra sin position på midtbanen, og nu bliver Nils Nielsens store opgave at finde Gajhedes efterfølger.

- Hun har været holdepunktet for midtbanen, når hun har været med, og derfor skal vi have fundet en anden løsning der, siger landstræneren om de kommende fire kampe ved Algarve Cup.

Løsningen skal findes under Algarve Cup, hvor Danmark er i gruppe med Canada, Island og Belgien. Allerede i starten af april venter en sandsynligvis afgørende EM-kvalifikationskamp mod Polen, der er Danmarks nærmeste konkurrent i jagten på en EM-plads. Og hvis ikke midtbanen fungerer i april, så kan kvindelandsholdet risikere at sætte sig selv under et unødigt pres inden hjemmekampene i juni.

Et pres der i værste fald kan gå ud over EM-kvalifikationen, og dermed definere 2016 som endnu et kikset kvalifikationsår og 2017 som endnu et slutrundeår uden dansk deltagelse.

Spiller efter den røde tråd

Lad os derfor håbe, at Nils Nielsen får det ud af Algarve Cup, som han ønsker. Nemlig en midtbane der kan skabe en balance mellem angreb og forsvar.

- Vi kommer til at spille hovedparten af tiden med den klassiske, danske formation med to centrale midtbanespillere, hvor den ene er lidt mere kontrollerende og den anden kan deltage mere offensivt, fortæller Nils Nielsen om sin foretrukne opstilling, der er spundet efter DBU’s røde tråd.

Som man kan se på opstillingen herunder, der er fra Mariann Gajhede Knudsens sidste landskamp, så stiller kvindelandsholdet op ligesom herrerne gjorde under Morten Olsen.

Den bagerste kæde har fået genvalg i alle tre kvalifikationskampe, ligesom de fire forreste og Sofie Junge Pedersen. Faktisk har den eneste ændring i startopstillingen været, at Line S. Jensen spillede premierekampen mod Moldova i stedet for Mariann Gajhede, der var skadet.

Fortuna Hjørrings anfører virker derfor som et oplagt valg, nu hvor Gajhede ikke længere er med.

- Det er en stor mulighed for mig, at Mariann Gajhede er stoppet på landsholdet. Så jeg ser det som noget positivt for mig personligt, men jeg er da også ked af, at Mariann er stoppet, fortæller Line S. Jensen, der siden 2009 har spillet 41 landskampe.

Det handler om balance

Line S. Jensen er den klart mest rutinerede af de tre bejlere til pladsen. Derfor kommer hun nok til at skulle træde i karakter, fordi uheldet vil det, at Sofie Junge har meldt fra med en skade.

Det betyder, at Danmarks centrale midtbane bliver testet i nye konstellationer – og med relativt nye spillere ved siden af Line S. Jensen. Julie Trustup og Sara Dyrhauge er både yngre og nyere på landsholdet, men det betyder ingenting for Nils Nielsen. Han vægter samspillet med den øvrige midtbane højere end erfaringen. Sidstnævnte kommer som bekendt af sig selv, hvis man får lov til at spille.

Derfor betragter Nils Nielsen heller ikke midtbanespørgsmålet som besvaret, selvom han anerkender at Line S. Jensen er inde i billedet til en mere fremtræden rolle på landsholdet.

- Når vi har fire kampe dernede, så har vi en god mulighed for at se hvilken konstellation, der giver os den bedste balance på midten. De er alle sammen dygtige spillere, men vi skal have fundet den rigtige balance, så vi både kan spille fremad men også forsvare.

Danmarks fire kampe ved Algarve Cup er mod Canada, Island og Belgien i nævnte rækkefølge. Ud fra resultaterne i gruppen skal hvert hold spille en placeringskamp mod enten Brasilien, New Zealand, Rusland og Portugal. Gruppevinderne mødes i finalen, to’erne spiller om bronze og så videre.

Algarve Cup spilles fra den 2. til den 9. marts, og DR Sporten dækker naturligvis Danmarks kampe. Og du kan i øvrigt høre mere om Algarve Cup i DR Sportens podcast Sportsugen.

FacebookTwitter