25-årige Julie Trustrup tæt på karrierestop: Korsbåndsskader har været skæbnesvangre 

Landsholdets tidligere midtbaneprofil ville ønske, hun havde fået mere at vide om forebyggelse.

Fodboldspilleren Julie Trustrup er tæt på at sige farvel til fodboldkarrieren på grund af sine skader. Hun ønsker, hun havde kendt mere til forebyggelse, inden hun blev skadet. (© Foto Hansen/Brøndby IF)

I slutningen af 2016 tager Julie Trustrup et valg.

Indtil da havde hun spillet fodbold på højt plan på Brøndbys 3F Liga-hold og var en fast del af A-landsholdet. Men hun var også en type, der ikke lagde alle sine æg i samme kurv.

Fodbold betød ikke alt, og der var også andre ting, der trak.

Men dette efterår besluttede hun sig alligevel for, at det var på tide at udnytte sit store talent til fulde og satse endnu mere på fodbolden. Kontrakten med Brøndby ville løbe ud et halvt år senere, og så ventede den helt store oplevelse rundt om hjørnet – EM-slutrunden i Holland – hvor hun kunne spille sig til en stor kontrakt i udlandet.

Planen var, at midtbanespillere skulle optimere sin træning og begynde at læse på halvtid på idrætsstudiet, så hun for alvor kunne give fodbolden en skalle.

Korsbåndsskade forpurrer planen

Men til en af de allersidste Brøndby-træninger før vinterpausen, sker det, der ikke må ske.

Julie Trustrup møder ind til træningen efter en lang dag på studiet og føler sig overbelastet efter hårde kampe i ligaen og mange landskampe. Hun kan huske, at hun når at tænke, at træningen bare skal overstås. Hun var træt både fysisk og psykisk.

Hun varmer selv op i 10 minutter og begynder derefter at spille med i et pasningsspil sammen med sine holdkammerater.

- Og da jeg løber frem for at presse min modstander, giver mit ben pludselig efter. Jeg kan mærke, at det er skidt. Og det er en fornemmelse i mit knæ, jeg aldrig har mærket før. Det viser sig senere, at mit korsbånd er revet over, siger Julie Trustrup.

Og med ét blev situationen vendt på hovedet for den dengang 23-årige midtbane-strateg.

I stedet for at tage det helt store karriereskridt og videreudvikle sig som spiller, kunne hun nu konstatere, at hun havde pådraget sig en karrieretruende skade, der også betød, at drømmen om en EM-slutrunde brast.

- Når jeg tænker tilbage på det øjeblik og det valg, jeg havde taget inden skaden, så tror jeg, at min fodboldkarriere havde formet sig helt anderledes, hvis jeg ikke havde revet korsbåndet over den dag.

- Jeg er ret selvsikker, når det kommer til mit fodboldtalent, og jeg vidste godt, jeg kunne bære det langt, hvis al min fokus var på det. Og den beslutning havde jeg taget. Jeg ville satse på fodbolden. Og så ender det med et kæmpe slag i hovedet den december-aften, siger hun.

Kæmper sig til vellykket comeback

I stedet begyndte hun at overveje, om fodboldkarrieren var det hele værd. Der var måske andre ting, der var spændende at prøve, og genoptræningen virkede uoverskuelig.

Derfor pakkede hun rygsækken og rejste Australien rundt i fire måneder for at få tankerne på noget andet. Rejsen viste sig at være god for hende, og hun kom mere motiveret tilbage.

Genoptræningen blev sat ordentligt i gang, og hun fik en endnu større lyst til at komme tilbage på grønsværen, da følelserne overmandede hende under EM-slutrunden i Holland.

- Under åbningsceremonien blev jeg i dårligt humør. For jeg sad og tænkte, at jeg kunne have været med til det. Og da jeg sad på tribunen til finalen mellem Holland og Danmark, blev jeg helt vildt rørt. Men denne gang på en god måde.

- Der fandt jeg ud af, at jeg kunne lide at spille fodbold, og jeg savnede det. Det var sjovt, og jeg fik en masse anerkendelse. Det ville være det hele værd at komme tilbage, siger Julie Trustrup.

Julie Trustrup på banen igen efter sin korsbåndsskade i 2016. (© Foto Hansen/Brøndby IF)

Og tilbage kom hun. Efter et års tids tålmodig genoptræning var comebacket for Brøndby IF en realitet. Og hun præsterede så godt, at den norske klub Vålerenga i sommeren 2018 besluttede at skrive kontrakt med hende.

Endnu en korsbåndsskade

Men så fik hun de næste slag i hovedet.

I en af de sidste kampe inden sit skifte til Norge, fik hun en bold i hovedet. Lægerne undervurderede omfanget, hun spillede videre, og derfor endte hun med at døje med en slem hjernerystelse i sin første tid i Vålerenga.

Og da hun endelig efter fire måneder var klar til kamp for sin nye klub i et reserveopgør, ramte hun muren igen.

- Jeg skulle have nogle minutter i benene med anden-holdet, og jeg kan huske, at jeg ikke er helt i gear til opgøret. Vi går i gang med kampen, og 10 minutter efter sker det. Da jeg er i færd med at tackle en bold, sidder min anden fod fast i kunstgræsset. Og så falder jeg sammen, fortæller hun.

Ny korsbåndsskade. Denne gang i det andet knæ. Endnu et kæmpe slag i hovedet, og denne gang et slag, hun ikke kan se, hvordan hun skal komme tilbage fra.

- Første gang fandt jeg motivationen. Denne gang fylder følelsen af at stoppe meget mere. Jeg har været alt for meget igennem de seneste to år, og på en måde føler jeg mig lettet over, at denne korsbåndsskade på en måde tager valget for mig, siger hun.

Fordomme om korsbåndsskadede spillere

Men selvom hun virker afklaret omkring, at fodboldkarrieren med stor sandsynlighed er forbi i en alder af blot 25 år, så piner det hende alligevel, at hun ikke var mere oplyst omkring korsbåndsskader, før hun fik sin første skade i 2016.

Det var nemlig ikke noget, hun blev gjort opmærksom på, og derfor fyldte det ikke i hendes tanker, da hun ikke troede, det ville ske for hende. Faktisk havde hun fordomme omkring dem, der endte med at få revet deres korsbånd over.

- Jeg havde den opfattelse, at spillere, der blev korsbåndsskadet, enten ikke styrketrænede eller bevægede sig på en bestemt måde, hvor de ikke havde kontrol over deres krop. Jeg havde en følelse af, at jeg var uskadelig i forhold til korsbåndsskader.

- Jeg troede, det var nok at lave almindelig styrketræning en gang om ugen inden for sæsonen. Det skulle nok holde mig stærk og skadefri. Jeg tænkte, at det skete for alle andre. Og nu sidder jeg her og har oplevet det to gange inden for kort tid, siger hun.

I dag ved hun, at det kræver forebyggende og specifik styrketræning for at minimere risikoen for at få en karrieretruende korsbåndsskade. Det er en del af at være en kvindelig elitefodboldspiller.

Men den viden har hun fået for sent. For et karrierestop på grund af skaderne er nu meget sandsynlig. Selvom mange af hendes tidligere holdkammerater prøver at overtale hende til at give det et forsøg mere.

- Det er svært, for jeg føler på en måde, jeg har et ansvar for at komme tilbage. Især over for de mange mennesker, der har hjulpet mig frem i min karriere. Men jeg bliver også nødt til at tænke på mig selv og min krop.

- Man skal stoppe, mens legen er god. Og det kommer jeg ikke engang til at gøre. Jeg kommer først til at gøre det nu efter alle de skader, siger Julie Trustrup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk