Det hitter hos mændene - nu skal kvinderne også spille populær turnering

Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, lancerer i 2023 turneringsformatet Nations League for kvindelandshold.

Ronaldo og Portugal vandt i 2019 den første udgave af Nations League. Nu får kvinderne også muligheden for at løfte trofæet. (Foto: © Patricia de melo Moreira, AFP or licensors)

Det danske herrelandshold har spillet det i flere sæsoner, og nu skal det danske kvindelandshold også til at vænne sig til turneringsformatet Nations League.

Det oplyser Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, på sin hjemmeside torsdag, hvor forbundet har præsenteret en helt ny plan for, hvordan de kvindelige landshold kvalificerer sig til slutrunder.

Fra efteråret 2023 skal de første kampe spilles i Nations League, der får betydning for kvalifikationen til både EM, VM og OL.

Turneringsformatet kommer til at fungere på samme måde som hos herrerne, hvor de europæiske nationer bliver inddelt i tre lag med hold på samme niveau.

Der vil være op- og nedrykning fra de forskellige lag, og efter gruppespillet vil de fire gruppevindere fra det øverste lag mødes i et finalestævne, hvor vinderen af Nations League skal findes.

Danmark mødte i juni Brasilien i en venskabskamp i Parken. Nu kan landsholdet se frem til endnu flere møder mod store nationer, når Nations League begynder til efteråret 2023. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Uefa oplyser, at tiltaget blandt andet kommer for at øge antallet af kampe, hvor holdene møder modtandere på samme niveau.

Under kvalifikationen til sommerens EM-slutrunde slog Danmark blandt andet Georgien 14-0 og Malta 8-0, og sluttede kvalifikationspuljen på førstepladsen med en målscorer på 48-1.

Derfor glæder det også den danske landstræner, Lars Søndergaard, at der nu er udsigt til flere kampe, hvor landsholdet kan blive matchet på højeste niveau.

- Det er svært at vurdere, hvor man står, når man møder hold, man slår 14-0. Det er jo kampe mod modstandere, der er på samme niveau eller måske endda lidt bedre, der gør, at man udvikler sig, siger Lars Søndergaard.

- Der er mere nerve i at spille mod de gode nationer, fordi det kræver mere at opnå et resultat. Både af spillerne, men også fra trænerne, og derfor er det selvfølig mere udfordrende.

Samme navn - to forskellige formater

Selvom turneringen hos begge køn kommer til at hedde Nations League, bliver kvindernes alligevel en smule anderledes.

For når Nations League er slut, begynder kvalifikationen til enten EM eller VM. Kvalifikationsturneringen spilles efter samme format som Nations League, og der vil også her være op- og nedrykning.

Nationernes placering i Nations League afgør, hvilket lag nationerne indtræder i i kvalifikationsturneringerne til slutrunderne.

Men selvom det på papiret kan betyde, at Danmarks vej til en slutrunde kan blive en smule sværere, så mener Lars Søndergaard alligevel, at det bliver en fordel for Danmark.

Landstræner Lars Søndergaard er begejstret for lanceringen af Nations League, fordi det giver landsholdet flere kampe på et højere niveau. (Foto: © Peter Cziborra, Ritzau Scanpix)

Lars Søndergaard henviser til, at Danmark i kvalifikationen til den seneste VM-slutrunde blev nummer to i kvalifikationsgruppen efter de senere VM-bronzevindere fra Sverige. Derefter trak Danmark de senere VM-sølvvindere fra Holland i play off-runden og tabte.

- I det nuværende kvalifikationssystem er der mange tilfældigheder, og meget kan afhænge af en god lodtrækning. Det nye system gør det mere reelt, og hvis du er dygtig nok, så skal du nok komme med til slutrunderne, siger Lars Søndergaard.

Og netop det, at Nations League hos kvinderne bliver koblet sammen med kvalifikationen til slutrunderne, er ifølge DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger en markant ændring i landsholdsfodbolden på kvindesiden.

For i modsætning til mændene, som stadig har kvalifikationspuljer med flere mindre nationer, bliver kvindernes kvalifikationer i fremtiden uden de svageste nationer.

Dermed vinker Uefa også farvel til den nuværende struktur, som netop havde til formal at give de mindre nationer flere kampe mod de store.

- Det har vist sig, at det ikke har haft den effekt, man ønskede. Ingen hold har jo gavn af at tabe med både 10 og 15 mål, så argumenterne for den gamle struktur havde spillet fallit, og derfor lander den nye struktur på en tørt sted, siger Henrik Liniger.

- Det er forfriskende, at man hos kvinderne går skridtet videre end hos mændene og ikke bare indfører Nations League, men også ændrer den måde hele kvalifikationen til slutrunder foregår på, så det er de bedste nationer, der kæmper om pladserne.

Nations League og det nye kvalifikationssystem træder i kraft fra efteråret 2023, når kvalifikationen til EM i 2025 begynder.

Hvert fjerde år skal Nations Leagues finalestævne afgøre, hvilke tre europæiske nationer der kommer til OL. I 2024 er der OL i Paris, og her vil de to finaledeltagere fra Nations League kvalificerer sig til OL sammen med værtsnationen Frankrig.