'Det satte sig i hovedet': Pernille Harder undgik at blive syg, men så holdkammerater kæmpe med vægten

Pernille Harder oplevede selv konsekvenserne af offentlige vejninger på landsholdet i 2013.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, som synes, det var rigtig svært, siger Pernille Harder om perioden på landsholdet i 2013. Balazs Popal/Gonzales Photo/Ritzau © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers

Det kom aldrig derud, hvor det var svært at finde tilbage, men det var nok til at sætte sine spor.

For Pernille Harder, anfører for det danske landshold, var tiden frem mod EM i 2013 en speciel tid i hendes landsholdskarriere.

DR har talt med otte af de spillere, som var med til EM i 2013. De fortæller alle, at flere landsholdsspillere blev negativt påvirket af nye fysiske tests.

Herunder blev der indført offentlige vejninger i fællesrummet hver morgen, hvor spillernes vægt blev skrevet op på et stykke papir, som hang frit til skue.

Det øgede fokus på krop og vægt skabte bekymringer i truppen for enkelte spilleres ve og vel, siger Pernille Harder.

- Der var ekstremt stort fokus på, at vi skulle stå knivskarpt til EM. Der blev snakket i truppen, omkring hvad man havde for fedtprocent. Det var som om, at mange tænkte, at en god fedtprocent var, hvis det var rigtig, rigtig lavt. Så jeg kan godt forstå, hvis der var nogen, der synes, det var rigtig svært, siger Pernille Harder.

- Der kom en mærkelig tanke omkring de her ting, hvor man følte, at man skulle gøre noget ved det, hvis ens fedtprocent ikke var lige så lav som andres. For eksempel ved ikke at spise særlig meget pasta.

I et udklip fra DR-dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge' kan du i videoen herunder høre Pernille Harder fortælle om sine oplevelser med landsholdets fokus på krop og vægt i 2013:

Dengang 21-årige Harder nåede også selv at mærke, hvordan de nye tanker om krop og præstation begyndte at fylde mere og mere.

- Det satte sig i hovedet, og det var da irriterende, når jeg tænkte over, om jeg spiste en halv eller en kvart tallerken med pasta. Det var åndssvagt, at jeg brugte min tid og energi på det, og ikke om jeg kunne sparke bolden ind i målet, siger Pernille Harder.

- Jeg nåede ikke et punkt, hvor det blev sygeligt, men det kunne det være blevet, hvis det var fortsat.

Selv om Pernille Harder kom ud af perioden uden at blive syg, var flere af hendes holdkammerater ikke lige så heldige.

For Pernille Harder er omfanget af de problemer, som blandt andet offentlige vejninger skabte på landsholdet i 2013, ikke behageligt at høre om.

- Det er vildt, at ét fokus på vægt kan have skabt så meget. Det fortæller bare, at man skal tænke sig om en ekstra gang, hvis man vil sætte den slags i gang i fremtiden.

Hos DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, bliver spillernes mange beretninger fra dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge' også modtaget med ærgrelse og alvor.

Blandt andet gør det stort indtryk, hvordan flere spillere er blevet påvirket af offentlige vejninger på A-landsholdet i 2013.

- Det jo dybt beklageligt, at det er den følelse, som spillerne står tilbage med. Jeg mener jo ikke, at jeg skal begynde at beklikke eller betvivle de udsagn, som I har fået. Det er nogle, vi er nødt til at tage til os, siger Peter Møller.

- Det var en fejl at lade et papir ligge fremme i 2013. Men det har aldrig været med fokus på vægt, men i forhold til væskemangel og præstationsfremmende tiltag. Det blev kommunikeret til spillerne, men åbenbart ikke godt nok.

Pernille Harder mærkede selv det store fokus på fedtprocenter og vægt under EM i 2013. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevang)

DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.

Blandt andet fortæller 11 af de kvindelige spillere, der repræsenterede U19-landsholdet i 2015, at de har haft symptomer på en psykisk lidelse i løbet af ungdomstiden.

Flere af dem oplevede, at offentlige vejninger på ungdomslandsholdene blev startskuddet til, at de senere kom i behandling på Center for Spiseforstyrrelser for den livstruende sygdom anoreksi.

- Man burde slet ikke have fokus på det (vægt og vejninger, red.). Slet ikke på ungdomslandsholdet. Altså hav nu fokus på fodbolden. Hvad der gør dig bedre på fodboldbanen. Det er det fokus, man skal have som leder og træner, siger Pernille Harder

- At man allerede på ungdomslandsholdet begynder at fokusere på, hvordan ens krop skal se ud. Jeg kan ikke se det vigtige i det. Det vigtige for mig er, hvordan man præsterer som fodboldspiller på banen. Det er det, man skal fokusere på. Ingen fodboldspillere er overvægtige på eliteniveau. Man bør slet ikke have så meget fokus på det.

Pernille Harder har en klar appel til både fodboldklubber- og forbund, når det kommer til fokus på krop og vægt.

- Det er virkelig et følsomt emne, og man skal virkelig passe på med det. Jeg tror, det er et område, hvor mange trænere og ledere i forbund ikke helt har forstået, hvordan vi piger tænker om vægt, især hvis det bliver sammenlignet med andre.

Den danske landsholdsanfører er ikke i tvivl, når hun ser på mulighederne for at komme problemerne til livs.

Ud over at sikre et trygt miljø for spillerne, skal trænere og ledere have endnu bedre redskaber til at træde varsomt og klogt, så langt færre af fremtidens fodboldspillere ikke skal stifte bekendtskab med de mentale udfordringer, som elitesport kan føre med sig.

- Man skal ikke få en forkert forståelse af, hvad det vil sige at være professionel. Den rigtige information og rådgivning er enorm vigtig. Den har vi ikke haft så meget i kvindefodbold, fordi der ikke har været råd tidligere.

- Den mentale sundhed er et utroligt vigtigt område for at kunne præstere på fodboldbanen, men også bare for at man har det godt. Fodbold og sport er vigtigt, men det allervigtigste er, at man har det godt med sig selv, siger Pernille Harder.

Kulturministeren Jakob Engell-Schmidt (M) reagerede søndag på dokumentaren og de tidligere og nuværende landsholdspilleres beretninger om blandt andet offentlige vejninger på A- og U-landsholdet.

- Jeg kommer til at invitere DBU's ledelse ind på ministerkontoret til en redegørelse for de forhold, der nu er blevet afdækket. Og jeg forventer at få en forsikring om, at der arbejdes på en anden måde i dag, og at lignende forhold aldrig kommer til at gentage sig, siger Jakob Engell-Schmidt.