Fodboldlandsholdene sender corona-opfordring: ’Kan kun gavne, at atleter melder sig på banen’

DBU har udsendt en video med blandt andre Pernille Harder og Martin Braithwaite, der takker sundhedspersonalet og opfordrer danskerne til at blive hjemme.

De er vant til at repræsentere Danmark på fodboldbanen. Men i en tid hvor fodbold kommer i anden række, viser de danske landsholdsspillere sig som rollemodeller i kampen mod coronavirusset.

Dansk Boldspils Union (DBU) har sammen med flere danske landsholdsspillere udsendt en video, hvor de opfordrer danskerne til at følge myndighedernes anbefalinger og takker dem, der hver dag knokler for at hjælpe virusramte.

DBU påbegyndte videoen på eget initiativ, men undervejs kontaktede Kulturministeriet DBU med henblik på at bruge landsholdsspillerne til at formidle regeringens retningslinjer under corona-epidemien. Det fortæller kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer.

I en tid hvor de fleste sportsbegivenheder er aflyst eller udskudt på grund af coronavirusset, bruger atleterne i stedet deres taletid på at opfordre befolkningen til at følge myndighedernes anbefalinger under epidemien.

- Landsholdsspillerne er forbilleder på banen, og det er de også uden for banen. Nu viser de det ved at støtte alle de sygeplejersker, læger og andre, der knokler for at hjælpe de virusramte og for at hjælpe os med at komme igennem den her svære tid, siger Jakob Høyer.

I den gode sags tjeneste

I de sidste par år har flere atleter brugt deres personlige stemme i politiske mærkesager, som blandt andre Pernille Harder har gjort det med ligestilling i fodbold. Nu har politikerne bedt om sportsstjernernes hjælp til at kæmpe for en helt speciel sag.

At danske sportsudøvere agerer talerør for regeringen er en ny situation i dansk kontekst, fortæller idrætshistoriker og analytiker ved Play the Game, Stanis Elsborg.

- Vi er jo vant til at se det i en mere negativ kontekst, hvor autoritære regimer udnytter deres atleter til at fremme politiske budskaber. Men her har vi en kamp, som alle kan stå inde for.

Stanis Elsborg understreger, at Dansk Boldspils Union og de danske landsholdsspillere med videoens corona-budskab handler i ’den gode sags tjeneste'.

- Det er en verdensomspændende kamp, vi alle kæmper for, så vi kan komme tilbage til en normal hverdag. Derfor er det på sin plads, at regeringen rækker hånden ud efter hjælp.

Sportsstjerners budskab når længere ud

Tirsdag i sidste uge kom både statsminister Mette Frederiksen og dronning Margrethe med en løftet pegefinger til unge mennesker, fordi et mindretal ikke forstår situationens alvor og trodser anbefalingerne ved at samles til fester og lignende.

Men hvis man skal nå ud til den befolkningsgruppe, er det ikke sikkert, at statsministeren eller dronningen skal være afsender på budskabet.

Martin Braithwaite er vant til at give den gas på fodboldbanen, men for tiden viser han sig som rollemodel i kampen mod coronavirusset. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Kommer det derimod fra F.C. Barcelona-danskeren Martin Braithwaite eller anføreren på det danske kvindelandshold, Pernille Harder, trænger det måske bedre ind hos de unge, mener idrætshistoriker Stanis Elsborg.

- Sportsstjerner er nogle af de mest profilerede mennesker overhovedet, og det er jo oftest dem, unge mennesker ser op til. Når de tager emner op, så er det noget, der forplanter sig ned i ungdommen.

Men har sportsforbilleder som Pernille Harder så et større ansvar for at bruge sin stemme under en samfundskrise?

Stanis Elsborg mener ikke man kan kræve, at atleter melder sig ind i store samfundspolitiske spørgsmål, blot fordi de er kendte.

- Men jeg synes, det er godt, når atleter gør det, fordi de netop har store platforme og mange følgere. Så når vi har sådan en særlig sag, som vi har lige nu, kan det kun gavne, at atleter melder sig på banen.