Herrelandskamp eller ej: Uefa vil ikke straffe kvindelandsholdet

Uanset udfaldet af konflikten mellem herrelandsholdet og DBU vil det ikke få konsekvenser for kvindelandsholet.

Kvindelandsholdet møder tirsdag aften Sverige i Viborg i en afgørende VM-kvalifikationskamp. Kampen kan ses på DR 1 fra kl. 16.45. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De kvindelige landsholdsspillere kan i morgen aften gå på banen til den afgørende VM-kvalifikationskamp mod Sverige forsikrede om, at konflikten mellem DBU og herrelandsholdet ikke vil påvirke dem.

I en mail til DR Sporten skriver Uefa, at kvindelandsholdet ikke vil blive straffet, uanset udfaldet af konflikten mellem herrelandsholdet og DBU.

De to parter kan ikke blive enige om en ny aftale for herrelandsholdet til trods for, at de har to landskampe hængende over hovedet. Den første, testkampen i Slovakiet, tyder lige nu på at blive uden Schmeichel, Kjær, Eriksen og alle de andre spillere, vi er blevet vant til at se i rødt og hvidt.

Spillerne vil ikke stille op uden en ny aftale, og de afviste lørdag DBU’s forslag om en midlertidig aftale.

I stedet tilbød de selv at forlænge den nuværende aftale en måned, men den ville DBU ikke være med på, og derfor leder unionen nu med lys og lygte efter spillere til de kommende landskampe.

Lykkes det ikke at stable et hold på benene til kampen tirsdag mod Slovakiet, vil konsekvenserne for DBU formentlig ’blot’ være af økonomisk karakter.

Langt værre bliver det, hvis DBU ikke formår at stille et hold til kampen i den nyoprettede Nations League-turnering, hvor Danmark møder Wales søndag den 9. september. Kampen afvikles nemlig i det europæiske fodboldforbund, Uefas, regi, og hvis den bliver aflyst, vil Uefas disciplinære organ gå ind og sanktionere herrelandsholdet.

Gælder heller ikke den anden vej

Heldigvis afviser Uefa, at det danske kvindelandshold bliver trukket med ned i dyndet.

Det har ellers været et åbent spørgsmål, efter at selvsamme kvindelandshold i efteråret 2017 lå i en sag, der langt hen af vejen minder om herrernes nuværende konflikt med DBU, som blandt andet endte med en aflysning af en VM-kvalifikationskamp mod Sverige.

Kvindelandsholdet fik efterfølgende en bøde på omkring 1,5 millioner kroner og en betinget straf om udelukkelse fra slutrunder, hvis landsholdet inden for de kommende fire år igen udebliver fra en landskamp.

På den anden side kan herrelandsholdet samtidig glæde sig en smule over, at de ikke overtager kvindernes betingede straf. Uefa behandler de to sager separat.

Men hvorvidt en eventuel straf til herrelandsholdet vil blive skærpet, fordi kvindelandsholdet lige har været i en lignende sag, vil Uefa ikke oplyse.

Det danske medlem af Uefas disciplinære organ og forhenværende generalsekretær i DBU, Jim Stjerne Hansen, fortalte dog forleden til Tipsbladet, at fortidens synder kan betyde, at straffen skærpes.