I topfodbold fravælger kvinderne trænerjobbet: 'Arbejdsvilkårene er ikke lige så gode'

Det er ikke uddannelsen, men arbejdsvilkårene, der skal ændres på, mener tidligere landsholdsprofil.

Theresa Nielsen spillede i sin aktive karriere for blandt andre Brøndby IF, Seattle og Melbourne. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix Denmark)

Når det danske og montenegrinske fodboldlandshold i aften løber på banen til VM-kvalifikationskamp, vil der være en kvindelig assistenttræner hos begge lande.

Det dikterer en ny regel fra Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa, der trådte i kraft i sommer.

Reglen blev indført, fordi kvindelige trænere ifølge Uefa er en mangelvare i international fodbold.

Fra verdens største klubber til den hjemlige Superliga er eksemplerne i herrefodbold mange på, at spillere vælger trænergerningen, når de lægger støvlerne på hylden. I kvindefodbold søger de fleste fodboldspillere derimod andre græsgange og vælger fodbolden og en trænerkarriere fra.

I Dansk Boldspils-Union, DBU, ærger man sig over, at der mangler kvinder i trænerfaget. Ikke kun i Danmark, men i hele fodboldverdenen. Det fortæller Kenneth Heiner-Møller, som er chef for DBU's træneruddannelse.

- Det er på dagsordenen alle steder, for der er ingen af os, der har knækket koden til at få kvindelige trænere ind. Men vi ved, at vi mangler noget. Og vi må gøre noget, siger han.

Theresa Eslund spillede 133 A-landskampe og scorede fem mål for Danmark. (Foto: STRINGER © Scanpix Denmark)

Arbejdsvilkårene er ikke attraktive nok

Kenneth Heiner-Møller fortæller, at DBU har forsøgt at gøre træneruddannelsen mere attraktiv for kvinder. Blandt andet ved at sende spørgeskemaer ud til alle de kvinder, der har gennemført et trænerkursus i Danmark, men som ikke er gået videre til det næste.

Men måske er det slet ikke på træneruddannelsen, at forholdene skal forbedres. I hvert fald ikke ifølge tidligere landsholdsprofil Theresa Eslund.

Hun mener, at træneruddannelsen er fin, som den er. Og at DBU endda har givet spillerne på det kvindelandsholdet en udstrakt hånd mod en træneruddannelse og en trænerlicens.

Hun fortæller, at der i hendes tid på landsholdet blev lavet kurser, så landsholdsspillerne hurtigere og lidt nemmere kunne blive trænere.

- Der har været muligheder undervejs. Også nogle større muligheder, end man normalt oplever, siger Eslund.

Alligevel takkede Theresa Eslund nej.

Det er nemlig ikke træneruddannelsen, men selve arbejdsvilkårene som træner i kvindefodbold, Theresa Eslund har svært ved at forlige sig med.

Da de færreste kvinder i Danmark er fuldtidsprofessionelle, skal de ofte i skole eller på arbejde om dagen, og derfor må de have eftermiddags- og aftentræninger.

Og det gælder altså også ham eller hende, der står for træningen.

- Arbejdsvilkårerne er ikke lige så gode som i herrefodbold, siger Theresa Eslund.

- Herrerne træner om formiddagen, som er mere som de normale arbejdstider. Hvis det samme gjorde sig gældende for kvinderne, ville klart gøre det mere attraktivt for flere kvinder at blive træner, siger Theresa Eslund.

På grund af arbejdsvilkårerne og lønnen i kvindefodbold har den tidligere landsholdsspiller fravalgt en karriere som træner, siger hun.

I stedet læser hun i dag til socialrådgiver, og ved siden af studiet arbejder hun som ekspert og medkommentator på TV3 Sport, hvor hun dækker den danske Gjensidige Kvindeliga. Her kan hun bibeholde sit forhold til sporten, uden selv at skulle perfome hver dag.

- Der er stadig en masse arbejde og tid i det, men det er ikke lige så stressende som at være træner, siger hun.

VM-kvalifikationskampen mellem Montenegro og Danmark bliver fløjtet i gang klokken 18 og vises på DR1 og DR TV.

FacebookTwitter