Klar melding fra landstræneren: Nadia Nadim skal udtale sig om Qatar, hvis hun vil med til EM

Der skal være ro og harmoni i lejren, så landstræner Lars Søndergaard vil have Qatar-sagen lukket inden EM.

Danmarks Nadia Nadim ærgrer sig efter en brændt chance i kvindernes EM-kvalifikationskamp mellem Danmark og Israel, i Viborg onsdag den 21. oktober 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Nadia Nadim har været en lukket bog omkring sin ambassadør-rolle ved VM i Qatar.

Siden hun i december medvirkede i en video, der promoverede Qatar, har journalister stået i kø for at stille fodboldspilleren kritiske spørgsmål.

Go' Morgen Danmark er det eneste danske medie, der fået et interview med Nadia Nadim i stand. Det var tilbage i februar.

I april offentliggjorde spilleren på sin Instagram-profil, at hun er officiel ambassadør for den kommende VM-slutrunde for herrehold i Qatar.

Første slutrunde i år er dog kvindernes EM i juli, og med Nadia Nadims comeback i sidste uge for sin klub Racing Louisville efter en korsbåndsskade, der holdt hende ud af spillet i ni måneder, er hun i spil til EM-slutrunden i England.

Men landstræner Lars Søndergaard har et krav til angriberen, hvis hun vil score mål for Danmark denne sommer.

Hun skal tale ud om sin Qatar-rolle.

Hør Lars Søndergaard fortælle om sit krav til Nadia Nadim i videoen herunder.

- Hvis hun bliver udtaget, så er hun nødt til at udtale sig. Det tror jeg også, hun kan og vil gøre.

- Og så håber jeg, at hvis hun svarer tilfredsstillende og bliver udtaget, at man lægger det til side og kan acceptere, at vi i vores kreds kan acceptere forskelligheder, og at vi kan have forskellige meninger, fortæller Lars Søndergaard.

Hører jeg dig sige, at det er et krav, at hun skal udtale sig?

- Ja. Altså det er i alles interesse, at vi får lagt låg på, men det er klart, at hun skal ud og give nogle svar, siger landstræneren.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Nadia Nadim, men hendes manager, Michael Kallbäck, oplyser, at fodboldspilleren ikke vil kommentere på sagen.

DBU blander sig ikke

EM begynder den 6. juli, men allerede på torsdag den 16. juni udtager Lars Søndergaard truppen, der skal forsvare de rød-hvide farver til slutrunden i England.

Derfor er det noget nær perfekt timing, at Nadim netop nu kan spille fodbold igen.

Dansk Boldspil-Union (DBU) har kritiseret valget af Qatar som slutrundevært, men intet tyder på, at unionen vil stå i vejen for Nadims deltagelse, forklarer Lars Søndergaard.

- De blander sig ikke, og det er de nok glade for, fortæller Lars Søndergaard med et grin.

I landstrænerens tanker er det heller ikke Qatar, der fylder mest, når han overvejer Nadia Nadim til EM-truppen. Det er til gengæld, hvor vidt hun kan blive fysisk klar til at kunne gøre en forskel.

Den 63-årige træner er imponeret over, at Nadim allerede kunne spille 30 minutter i sidste uge for sin amerikanske klub oven på så lang en skade. Men der er stadig et stykke vej til at kunne spille på fuld styrke, mener han.

- Nadia har erfaring fra slutrunder, og så er hun en type, der har målene i sig. Hun ved, hvordan hun skal komme i feltet, og hun er ikke bange for at komme det.

- Nogle spillere kan mistrives i presset ved en slutrunde, men hun trives i det, og derfor tror jeg, at hun kan hjælpe os. Men det kræver, at hun fysisk når et niveau, hvor hun kan hjælpe os, siger landstræneren.

34-årige Nadia Nadim har spillet 99 kampe for det danske landshold med 38 mål til følge.

Nadia Nadim scorede til 1-0 i EM-finalen 2017. Holland var dog en tand for stærke, og danskeren tabte kampen 4-2. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix Denmark)

Nadim skal indordne sig

I selve truppen fylder snakken om Nadia Nadim og Qatar ikke meget, fortæller Simone Boye.

Forsvarsspilleren, der til daglig holder til i engelske Arsenal, siger, at sagen mest er noget, der fylder i medierne, og at det er lidt irriterende, at journalisterne spørger så meget ind til Nadim.

- Jeg forstår godt, at I skal spørge og grave i det, men på den anden side synes jeg, at der er sagt det, der skal siges. Er hun klar til EM, så ved vi også, hvad hun kan bidrage med. Vi er glade for at se, at hun er tilbage, siger Simone Boye.

Pernille Harder og Nadia Nadim sluttede som delte topscorere i Danmarks EM-kvalifikation med otte scoringer hver. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Landstræner Lars Søndergaard håber også, at journalisterne snart kan tale om hans hold, og det de opnår, frem for Nadims ageren i forhold til VM-slutrunden til november.

- Det vigtige for mig er, at Nadia kan indordne sig, og at holdet er det vigtigste. Min eneste bekymring er det fokus, der kan komme på Nadia og Qatar.

- Det, synes jeg, er synd for holdet, hvis der skal være for meget fokus på det, for det er en stor præstation, at vi har kvalificeret os til den her slutrunde, siger Lars Søndergaard.

Danmark tester EM-formen søndag i en venskabskamp mod Østrig. Det er klokken 13.30, og du kan se kampen på DR1.