Klubbernes organisation vil øge fokus på mandlige spilleres mentale helbred

Efter at have set DR-dokumentaren Fodboldens usynlige syge vil Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, sætte fokus på spilleres trivsel.

Direktør i divisionsforeningen, Claus Thomsen, vil have fokus på spilleres mentale sundhed. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Elitefodboldspilleres trivsel er yderst vigtigt - både blandt kvinder og mænd.

Sådan lyder det fra direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, der repræsenterer landets fire bedste fodboldrækker for mænd.

Kvindernes organisation meldte mandag ud, at de er bekymrede for uopdagede psykiske udfordringer blandt spillerne i ligaklubberne, og nu gør direktøren for mændenes divisionsforening opmærksom på, at trivsel også er et fokuspunkt hos dem.

- Vi har alle en fælles interesse i at gøre det ordentligt og ansvarligt, siger Claus Thomsen.

- Vi begynder faktisk nu at prøve at måle på det mentale helbred ved at opsamle advarselssignaler, hvis de skulle være der. Vi har både projekter undervejs, og så har Dansk Boldspil-Union i sin træneruddannelse indbygget trænerpsykologi, der også handler om at fokusere på at se advarselssignaler.

Udmeldingen fra Divisionsforeningen kommer efter en række afsløringer i DR-dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge'.

DR har gennem det seneste år talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere fra de danske kvindelandshold, som har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse.

Blandt andet berettes der om tvangsmotion, anoreksi og bulimi.

De offentlige vejninger, der i optakten til EM i 2013 lå til grund for flere spilleres mistrivsel, er ikke acceptable, fortæller Claus Thomsen. Heller ikke hos mændene.

- Det tilkommer ikke mig i samme omfang at sige noget om kvindefodbold. Men at håndtere spillere i vores klubber på en måde, der vil udsætte dem for overlast, er hverken ønskværdigt eller acceptabelt. Vores klubbers vigtigste redskab er spillerne. Og de skal være i så god stand som muligt psykisk og fysisk, siger han.

Du kan se et udklip af interviewet med Claus Thomsen i videoen herunder.

Indsamler mentale data på unge spillere

Direktøren i Divisionsforeningen fortæller, at han ikke har kendskab til, at der i mandlige klubber foregår offentlige vejninger, som det var tilfældet på kvindelandsholdet i optakten til EM i 2013.

- Men vi har ikke noget systematisk overblik over det. Vi arbejder systematisk med at have mennesker i balance. Vi har forskningssamarbejder med SDU, hvor vi opsamler mentale data omkring spillerne, og prøver at finde ud af, om spillere er mentalt belastede, siger Claus Thomsen.

Skulle der blive foretaget vejninger i klubberne, forventer han, at de bliver gjort på en ansvarlig måde.

- Hvis man vejer og måler elitesportsudøvere, og det tror jeg altid, man vil gøre, så skal det gøres, så det ikke har mentale konsekvenser for nogen, siger direktøren i Divisionsforeningen.

Mental trivsel regner han dog heller ikke med, er et stort problem blandt mandlige spillere. I hvert ikke et større problem, end det er i samfundet generelt.

- Det er ikke vores indtryk, at det er et problem, hvis det bliver behandlet ansvarligt. Der kan være problemer, som der kan være alle andre steder. Selvfølgelig er der mennesker med problemer, og det skal der tages hånd om, siger Claus Thomsen.

Du kan se dokumentarserien 'Fodboldens usynlige syge' her.