Kvindelandsholdet må se VM fra sofaen: Nu skal EM-billetten bookes

Det har skadet populariteten, at kvindelandsholdet i fodbold missede VM, men en sommer uden slutrunde giver andre muligheder, siger landstræneren.

Lars Søndergaard og kvindelandsholdet i fodbold kan se frem til et 2019 uden VM. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Kvindelandsholdet i fodbold har vundet en plads i danskernes hjerter de seneste år. Til gengæld tabte man muligheden for en plads ved VM til sommer, da først et skrivebordsnederlag til Sverige og siden playoff-kampe mod Holland kostede billetten.

Det kan ikke undgå at have en indvirkning på spillernes mentale tilstand, når de i januar tager hul på et nyt fodboldår, der starter med en venskabskamp mod Finland. Sådan siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

- De går ind til 2019 med en helt frygtelig fornemmelse, for man er næppe kommet sig helt over VM-skuffelsen. Det gør man nok først for alvor, når VM er overstået. Indtil da vil det hele tiden blive smidt i fjæset på spillerne, at det kunne have været så godt, siger Henrik Liniger.

- Nu misser man også OL, for VM funger som kvalifikation til de olympiske lege. Man misser altså to slutrunder og kan kun se frem til EM i 2021 – hvis man da kvalificerer sig. Det betyder, at landsholdsåret 2019 for kvinderne får et helt andet fokus, end det burde have haft.

Landstræner Lars Søndergaard erkender, at skuffelsen over det missede VM nok melder sig, når slutrunden nærmer sig til sommer. Men han frygter ikke, at det får konsekvenser for holdet. Spillerne er kommet videre, og sigtekornet er nu rettet mod EM-kvalifikationen til efteråret, fortæller han.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at have den store betydning for os. Skuffelsen er ligeså stille forsvundet, og nye opgaver er kommet i forgrunden. Det kommer måske til at ramme os, lige inden VM-slutrunden går i gang, og der kommer kampe i TV. Der vil vi nok mærke, at vi ikke er en del af begivenheden.

- Det er vigtigt at sætte sig nye mål, og vi skal i foråret gøre os klar til EM-kvalifikationen. Uden at jeg har snakket med spillerne, så tør jeg godt sige, at målet er at kvalificere sig til EM i 2021. Det kræver, at vi forbereder os godt, siger Lars Søndergaard.

VM-misser en fordel for de unge

Tager man de rød-hvide briller og klaphatten på, er der dog også fordele ved ikke at skulle spille VM til sommer. Fremfor at fokusere på sommerens slutrunde, kan landskampene i første halvdel af 2019 bruges til at udvikle holdet mere langsigtet. Det betyder blandt andet, at man med fordel kan indlemme yngre spillere på det ellers erfarne kvindelandshold, mener Liniger.

- Landstræneren er nødt til at udvide sin trup og se på de unge talenter, der er på vej frem. De kan nå at blive gjort modne inden EM i 2021. Skal man være lidt positiv, så har Søndergaard nu chancen for at prøve de unge spillere af i nogle landskampe. Det havde han ikke i samme grad kunnet, hvis der ventede et VM til sommer. Han kan skabe et hold, der er fremtidssikret, siger Henrik Liniger.

Den betragtning er Lars Søndergaard enig i. Landstræneren påpeger, at den missede VM-slutrunde er en fordel for yngre spillere, der nu i højere grad kan få chancen i rødt og hvidt.

- Det første halvår af 2019 skal bruges på at finde den rette formation og spillestil, som skal bruges i de vigtige kampe. Men vi skal selvfølgelig også prøve spillere af – også unge spillere, som kan få en masse erfaring, der er guld værd, siger Lars Søndergaard.

- De unge spillere skal have mulighed for at spille kampe, hvis de skal have deres gennembrud. På den måde er det en fordel, at vi nu kan bruge nogle af kampene på det. Hvis vi skulle have spillet VM, havde vi nok kigget mere på de spillere, der skulle være klar til slutrunden.

Vinde folket tilbage

Efter kvindelandsholdets fantastiske EM-slutrunde i 2017, der endte med sølvmedaljer, steg holdets popularitet voldsomt i Danmark. Pludselig var seerne på fornavn med Harder, Nadim og Troelsgaard, og stadion i Viborg bugnede af flere tusinde tilskuere ved hver hjemmekamp.

Den store interesse i landets bedste fodboldkvinder har lidt et alvorligt knæk med den missede kvalifikation til VM – og ikke mindst den tåkrummende konflikt, som endte med et skrivebordsnederlag til Sverige. Skaden er dog ikke uoprettelig, og kvindelandsholdets opgave i 2019 bliver også at genvinde folkets tillid og kærlighed.

- Man havde håbet på at skulle ride videre på bølgen og gøre holdet endnu mere populært, men nu bliver fokus i stedet at forsøge at bevare populariteten og interessen, mens man skal finde ud af, hvordan holdet bliver fremadrettet. Kvindelandsholdet fik et stort boost med sølvmedaljerne ved EM i 2017. Skulle man nu have været til VM i Frankrig med masser af danske tilskuere til kampene, havde det været fantastisk, siger Henrik Liniger.

Landstræneren erkender, at populariteten har lidt et knæk, men han forudser, at kvindefodbold er så meget på vej frem globalt set, at de danske landsholdsspillere nok skal få tag i befolkningen igen.

- Det har nok kostet noget på den korte bane. Den eufori, som blev skabt, er nok forduftet en lille smule. Men jeg tror alligevel, at der er kommet en større interesse for kvindefodbold i Danmark. I øjeblikket bevæger kvindefodbolden sig virkelig fremad i hele verden, siger Lars Søndergaard.

- På den korte bane er der tabt lidt, men vi må bare sørge for at spille os ind i hjerterne af den danske befolkning igen, når EM-kvalifikationen starter. Det nytter ikke noget at græde over spildt mælk. Vi må kigge fremad på de udfordringer, der venter.

Første udfordring bliver en venskabskamp mod Finland, der spilles på Cypern 21. januar.

Facebook
Twitter