Kvindelandstræner og spillere efterlyser ekstra ungdomslandshold

Modsat herrerne har fodboldkvinderne ingen officielle landshold mellem U19 og senior.

Onsdag aften spillede det danske U23-landshold årets eneste fodboldkamp.

De unge fodboldkvinder tabte 4-1 i Holland i en venskabskamp, der var den ene mulighed, A-landstræner Lars Søndergaard har for at se sine spirende og kommende landsholdsprofiler i rødt og hvidt i år.

- De få kampe gør, at vi mister noget international erfaring i forhold til dem, vi gerne vil matche os med, mener landstræneren.

Han peger blandt andet på, at lande som Sverige, Norge, Tyskland og Holland spiller markant flere kampe med deres U23-hold.

På kvindesiden arbejder DBU officielt med ungdomslandshold for U16, U17 og U19. Herfra kommer springet til voksenfodbold på A-landsholdet.

Hos herrerne har DBU både U20- og U21-landshold, og det tilbud savner Lars Søndergaard hos kvinderne.

- Når de går fra U19 og ikke kommer direkte på A-landsholdet, så går der en rum tid, hvor de ikke bliver matchet internationalt mod de bedste, siger han.

Nicoline Sørensen med rutinerede Sanne Troelsgaard i hælene. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Nicoline Sørensen har i sin karriere spillet på alle danske ungdomslandshold. I dag er hun 22 år, og hun debuterede på A-landsholdet som 19-årig i oktober 2016. Samme år blev hun årets talent i Danmark.

Selvom hun tidligt slog i gennem og allerede er noteret for 29 A-landskampe, bakker hun op om landstrænerens kritik af det manglende springbræt fra teenager til senior.

- Jeg har oplevet mange, der er gået tabt både i klubberne og på landsholdet, for det er et stort og svært spring at tage. Her kan det her mellemskridt være rigtig vigtigt, og det kan være godt at blive taget lidt i hånden, mener Nicoline Sørensen.

DBU-toppen diskuterer behovet

Hos DBU er forklaringen økonomi. Fodbolddirektør Peter Møller så gerne, at der var bedre økonomi til alle landsholdene, men erkender, at det er en kompleks kage at dele.

- Jeg har ikke én landstræner, der ikke gerne vil have bedre forhold for sit landshold. Jeg så gerne, at vi fik flere penge til vores landshold, og i DBU skal bredden have en stor del, eliteklubberne skal have en del, og så er vi bundet af nogle landsholdsaftaler, hvor spillerne skal have løn, siger Peter Møller.

- Lige nu har vi penge til én landskamp, og det er for lidt, men jeg bestemmer ikke over pengene, desværre, siger Peter Møller.

Peter Møller begyndte for godt et år siden som fodbolddirektør i DBU. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

DBU’s bestyrelsesformand, Jesper Møller, peger pilen tilbage og overlader diskussionen om et eventuelt ekstra ungdomslandshold til unionens eliteudvalg, hvor Peter Møller er direktør.

- Om der er et behov for et U23-hold, er en faglig vurdering, ikke en politisk. Bestyrelsen skal ikke blande sig i det spillemæssige, men hvis der kommer en indstilling, kigger vi selvfølgelig på det, siger han.

Han mener, at det manglende U21-landshold handler om, at der ikke er en officiel turnering for U21- eller U23-landshold på kvindesiden.

Forskel på officielle slutrunder mellem mænd og kvinder

I Uefa-regi er der forskel på herre- og kvindefodboldens slutrunder. Det Europæiske Fodboldforbund havde i sommer endnu et stort mesterskab for U21-herrelandshold. Hos kvinderne er der ingen ungdomsslutrunde efter U19.

DBU’s formand Jesper Møller mener, en af forklaringerne er, at ikke alle 55 UEFA-lande i dag satser på kvindefodbold, selvom tallet hele tiden vokser.

- Det her er under opbygning, men under hastig opbygning. Alle lande vil få pige- og kvindefodbold, men det skal være kompetitivt, for at der er interesse for det, siger han.

Jesper Møller glæder sig over, at FIFA for nylig tilførte store penge til en fremtidig udbygning af både klub- og landsholdsturneringer for kvinderne.

Ifølge kvindelandsholdets anfører, Pernille Harder, er den manglende U21-slutrunde endnu et ærgerligt eksempel på forskellen mellem herrernes og kvindernes forhold.

- Vi arbejder hele tiden hen imod det samme set-up på herrer- og damesiden, men det er hele tiden en kamp, siger Pernille Harder.

Hun frygter, at Danmark mister et skridt i forhold til de konkurrerende lande i Europa, hvor ungdomsårgangene lige inden seniorbold er et stigende fokusområde.

- De andre lande holder lidt flere spillere i gang, og det er vigtigt for en god trup. Det her gør, at der opstår en periferi, hvor gode talenter måske skal vente fire år på at komme ordentligt ind på et landshold, og det gør, at vi mister nogle spillere, som vi i fremtiden kan komme til at få brug for, mener Harder.

Større ungdomsfokus i andre lande

Det hollandske U23-hold, Danmark tabte til onsdag aften, har en stærkere tradition for landsholdsfodbold i ungdomsårgangene.

De orangeklædte hollændere, hvis A-landshold er forsvarende europamestre, spiller i år otte U23-landskampe. I Norge og Sverige samles U23-landsholdet også 5-10 gange om året til uofficielle landskampe, mens England i år har styrket sit arbejde med aldersgruppen.

I Danmark har U23-kvinderne de seneste fire år haft én årlig landskamp mod Finland. Årets primære landsholdssamling med kampen i Holland gik fra mandag til torsdag middag med kamp onsdag aften.

- Nogle af de nationer, der ligger omkring os, og som vi gerne vil måle os med, er begyndt at satse mere, og på sigt kan det selvfølgelig blive en fødekæde til A-landsholdet, siger Lars Søndergaard.

- Når de går fra U19 og ikke kommer direkte på A-landsholdet, så går der en rum tid, hvor de ikke bliver matchet internationalt mod de bedste, og det vil være dejligt at kunne følge med, siger landstræneren.

A-landsholdet spiller igen på tirsdag klokken 20.00. Her venter Georgien i en EM-kvalifikationskamp, der kan ses direkte på DR1.