Landsholdsspiller tager et karrieremæssigt skridt tilbage og skal bestige et bjerg med Real Madrid

Sofie Svava kalder sit skifte til Real Madrid for surrealistisk. Landstræneren kalder det et positivt trin ned i niveau.

Sofie Svava skiftede til Real Madrid i jagten på mere spilletid og en plads i den danske EM-trup. (Foto: AZIZ KARIMOV © Ritzau Scanpix)

Sofie Svava er gennemført glad.

Det understreger hun gentagende gange i sit interview med DR Sporten efter skiftet fra Wolfsburg til Real Madrid.

Den 21-årige forsvarsspiller er svært tilfreds med klubben, kulturen og klimaet i Spanien.

- Siden jeg har været helt lille, har jeg drømt om at spille i Spanien. Jeg elsker måden, de spiller fodbold på. Det er surrealistisk, at det så bliver i Real Madrid. Det er en kæmpe klub, fortæller Sofie Svava.

Her bliver hun holdkammerat med landsholdskollegaen Caroline Møller. Sofie Svava glæder sig til at skulle spille sammen med kantspilleren på daglig basis.

- Jeg kom herned for fire dage siden, og vi har allerede tilbragt meget tid sammen. Det er superbetryggende at have en dansker her, og hun har hjulpet mig meget. Hun er også en af mine gode venner på landsholdet, så det var perfekt, siger Svava.

Den danske landstræner Lars Søndergaard bifalder skiftet. Men han kalder det samtidigt en dribling eller to tilbage i banen for Svava.

Sofie Svava skiftede til Wolfsburg i 2020. Klubben vandt blandt andet den tyske pokal i maj 2021 - dog uden danskeren på banen. (Foto: LEON KUEGELER © Ritzau Scanpix)

Der venter en spansk bjergbestigning

Historisk set er Real Madrid nemlig størst på herresiden. Kongeklubben fik først et professionelt kvindehold i 2020. Omvendt er Sofie Svavas tidligere klub, Wolfsburg, blandt topklubberne og var i Champions League-finalen i 2020.

- Hvis man skal være hård, er det et skridt ned i forhold til niveauet i Wolfsburg. Derudover har Real Madrid et bjerg at bestige. Barcelona er sandsynligvis det bedste hold i verden og vinder alt, siger Lars Søndergaard.

Ifølge landstræneren fik backen mindre spilletid, end hvad godt var i Wolfsburg. Hun spillede stort set ikke i de vigtige kampe, og i hendes alder er det vigtigt at blive matchet i kampsitutioner, så hun kan udvikle sig, forklarer han.

Derfor var Sofie Svava frustreret i efteråret, da hun snakkede med sin landstræner. På det tidspunkt blev Real Madrid ikke nævnt, men den spanske liga var en attraktiv destination for forsvarsspilleren, fortæller Lars Søndergaard.

- Hun er en teknisk dygtig spiller, som har sin styrke i det offensive spil. Det har spansk fodbold meget af, og mange af klubberne vil gerne være meget på bolden, siger han.

- Real Madrid henter yngre spillere for på sigt at kunne konkurrere med de førende topklubber i Europa. Så på sigt kan skiftet være to skridt frem for Sofie Svava.

Den betragtning er landsholdsspilleren helt enig i. Hun er glad for at få en ny chance og har store forhåbninger til sit ophold i Spanien.

- Vi har jo et EM til sommer, hvor jeg gerne vil være god. Det var også derfor, jeg valgte at skifte, siger Sofie Svava.

Sofie Svava har spillet 24 kampe for Danmark med to mål til følge. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

En hjælp for landsholdet

Den 21-årige back behøver dog ikke være nervøs for sin plads på holdet. Skiftet betyder intet for hendes EM-chancer. Lars Søndergaard fortæller, at han altid har haft en stor fidus til Svava, som er en ideel wingback for landsholdet.

- Jeg håber, at det gør hende stærkere og giver hende mere skarphed og selvtillid frem mod EM. Holder hun sit niveau, kan hun realistisk set godt forvente at blive udtaget, forklarer Lars Søndergaard.

Sofie Svava er dog ikke ene om at få ny arbejdsplads frem mod EM.

Målvogter Lene Christensen er rejst fra Kolding til Rosenborg, Sanne Troelsgaard rykkede fra Rosengård i Sverige til Reading, Emma Snerle skiftede til West Ham fra Fortuna Hjørring, og Rikke Marie Madsen er også skiftet til Madrid CFF.

Og selvom flere af de ovenstående boldkunstnere er stamspillere på landsholdet, er der ingen grund til bekymring. De har alle foretaget gode og fornuftige valg, mener landstræneren.

- Tiden vil vise, hvad der sker, men jeg tror, det gavner landsholdet. De skal alle spille på et højt niveau, og det kan skubbe dem i den rigtige retning. De skal konkurrere mod andre landsholdsspillere fra forskellige nationer, og det vil rykke dem tempomæssigt. Det er kun godt, understreger Lars Søndergaard.

Sofie Svava kan debutere for Real Madrid, når de møder FC Barcelona på onsdag.