Landstræner glad for spillere i toppen af Europa: Men kvindelandsholdet kan ikke følge med

Lars Søndergaard vil have bedre rammer på kvindelandsholdet for at følge med udviklingen i de storsatsende europæiske topklubber.

Danmarks landstræner Lars Søndergaard glæder sig over at have spillere i Europas største klubber, men han frygter, at landsholdet ikke kan følge med. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Arsenal, Wolfsburg, Paris St. Germain, Ajax og Juventus.

De danske landsholdsprofilers klubber er i den absolutte top af europæisk fodbold. Og den imponerende liste bliver kun længere, som tiden går.

Det er dog ikke mange år siden, kvindelandsholdet stort set udelukkende bestod af spillere fra den danske liga.

Ved VM i 2007 optrådte kun tre kvinder i den rød-hvide trup for udenlandske klubber, mens der i kvindelandsholdets nuværende trup er hele ti spillere, der slår deres folder i en klub uden for landets grænser.

- Tidligere var det sådan, at når spillerne mødte ind på landsholdet og var inden for landsholdsrammerne, så var det så godt som det overhovedet kunne blive for dem, siger landstræner Lars Søndergaard.

Men sådan er det ikke længere.

Den massive økonomiske indsprøjtning i europæisk klubfodbold i de seneste par år har nemlig gjort rammerne omkring kvindefodbolden i de største klubber topprofessionelle, og tilskuerne strømmer til.

I sidste uge scorede den danske midtbaneslider Sofie Junge det afgørende mål for Juventus i et opgør, hvor hele 39.000 tilskuere var på plads i Torino.

- Det er dejligt, vi har spillere ude i de klubber der. Det er jo flot at komme til de her steder, for de har et vanvittigt godt setup. De har folk, der analyserer kampene, så spillerne kan få individuel rådgivning, og der er generelt også flere trænere omkring holdene, siger Lars Søndergaard.

Men udviklingen i international topfodbold udgør også et tveægget sværd for den danske landstræner.

Rammerne omkring det danske kvindelandshold er nemlig ikke fulgt med udviklingen i storklubberne, og det bliver tydeligt, når spillerne dukker op i landsholdslejren.

- Klubber som Arsenal og Ajax har virkelig et setup, hvor vi skal anstrenge os på landsholdsniveau for at gøre det godt nok. Vi er nødt til at oppe os omkring de rammer, vi har omkring landsholdet for at konkurrere med de her storklubber, der virkelig har vanvittigt gode forhold, siger landstræneren, som også har rejst problemstillingen overfor DBU.

- Penge styrer meget, og hvis de ikke er der, så kan vi ikke bruge dem. Men det er noget, vi er opmærksomme på, for det går meget stærkt, og på nogle områder halter vi helt sikkert efter. Klubberne har både flere fysioterapeuter og flere folk omkring holdet. Lige nu klarer vi det ganske fint med de forhold, vi har. Men det er klart, at der sker noget, og det rykker virkelig ude i Europa på klubholdene, siger landstræneren.

Lars Søndergaards næste opgave i spidsen for det danske kvindelandshold er venskabskampen mod Frankrig i Strasbourg d. 8. april. En kamp, du kan se på DR3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk