Lars Søndergaard stopper som landstræner efter VM til sommer

Danmarks fodboldlandshold for kvinder skal have ny træner til sommer, da Lars Søndergaard har besluttet sig for at stoppe.

Lars Søndergaard har været landstræner siden 2017. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Når Pernille Harder, Signe Bruun og resten af det danske fodboldlandshold for kvinder til sommer har været til VM, kan de se frem til at få et nyt ansigt stående på sidelinjen.

Kvindelandsholdet skal nemlig have ny landstræner, da Lars Søndergaard har besluttet sig for at stoppe, når slutrunden i Australien og New Zealand er forbi.

Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.

Lars Søndergaard har været landstræner siden december 2017, og siden da har han ført landsholdet til både EM og VM.

Flotte præstationer, og et tak for indsatsen skal der derfor også lyde fra DBU's fodbolddirektør, Peter Møller. For i hans øjne har den 63-årige landstræner ikke blot leveret gode resultater, men også været med til at udvikle dansk kvindefodbold.

- Flere nye og unge, talentfulde spillere har fået deres gennembrud på landsholdet, og med fremadrettet, dynamisk og offensivt spil har Lars sammen med den øvrige stab og holdet leveret flotte resultater med kvalifikation til både EM 2022 og til det første VM for kvindelandsholdet i 16 år, siger Peter Møller.

I sommer var Lars Søndergaard med landsholdet til EM. Her nåede landsholdet dog ikke videre fra gruppespillet. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Også hovedpersonen selv har været glad for samarbejdet, og når han efter sommer ser tilbage på sin tid på sidelinjen og med taktiktavlen i hånden, bliver det med et smil på læben.

- Jeg har haft et fantastisk godt samarbejde med DBU, og det har jeg været glad for, siger Lars Søndergaard til DR Sporten.

'En svær, men velovervejet beslutning'

At skulle sige farvel til Pernille Harder, Signe Bruun, resten af spillerne og hele staben har dog ikke været nogen nem beslutning, fortæller han.

Men at sige stop, når kontrakten udløber til sommer, er også den rigtige beslutning, mener Lars Søndergaard.

- Det har været en svær, men velovervejet beslutning. Når man kommer til et sted i livet, hvor jeg er kommet, er det også nødvendigt at begynde at kigge på, hvad fremtiden skal bringe. Og det giver jeg mig selv frihed til at kunne gøre ved, at jeg efter sommer selv kan vælge, hvad jeg skal gøre, siger Lars Søndergaard.

Om den 63-årige nordjyde har tænkt sig at fortsætte som fodboldtræner efter sommer, ved han endnu ikke. Dertil er fremtiden endnu for uklar.

Det er landsholdets fremtid til gengæld ikke, mener Lars Søndergaard, og han er derfor også tryg ved at overlade dirigentstokken til en anden efter VM.

- Der har været lidt af et generationsskifte i gang. I dag er der en blanding af både rutinerede og meget unge spillere, og jeg synes, der er et godt fundament fremover. Så jeg synes, jeg efterlader holdet et godt sted. Jeg håber selvfølgelig, det er et endnu bedre sted efter VM, siger han.

Lars Søndergaard blev ansat som landstræner i december 2017. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Først handler det dog om at forberede sig til VM, så han kan få sat et godt punktum på sin tid som landstræner.

- Jeg får lov at opleve et VM, som ikke så mange trænere og spillere får lov at opleve. Og der kan jo ikke være noget skønnere end at slutte på toppen, og det er et VM jo, siger han.

Arbejdet for at finde afløseren for Lars Søndergaard vil nu gå i gang, melder DBU.